Πολιτικη & Οικονομια

Η ώρα του ανασχηματισμού

Τα ονόματα που «παίζουν» - Οι μετακινήσεις και οι σταθερές «αξίες»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θέμα ωρών είναι ο ανασχηματισμός, καθώς ύστερα από οργιώδες παρασκήνιο και ζυμώσεις ημερών μεταξύ των συντρόφων, όπως της ομάδας των «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Φίλη, αλλά και της τάσης του Νίκου Παππά κατέληξαν στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη, ως ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Μετά και την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γενικού γραμματέα  της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκλείδωσε και η ώρα του ανασχηματισμού με πολιτικούς αναλυτές να μην αποκλείουν την ανακοίνωσή του ακόμη και σήμερα.

Ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα νέα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές, πρόσωπα κλειδιά είναι τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Πάνος Καμμένος οι οποίοι θεωρούνται μεν από τους αμετακίνητους της κυβέρνησης, αλλά σε περίπτωση που το ζητήσουν είναι δυνατή η μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία. Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους θα πρέπει να θεωρούνται οι κκ Νίκος Κοτζιάς, Έφη Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, η Έλενα Κουντουρά. Ερωτηματικό παραμένει η μετακίνηση ή όχι του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών τα ονόματα του Νίκου Παππά και Χρήστους Σπίρτζη θεωρούνται τα επικρατέστερα.

Στο υπουργείο Εσωτερικών για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος μετά την επιστροφή του Πάνου Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου και την θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι για την θέση του υπουργού εμφανίζονται τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Πονοκέφαλος» υπάρχει και για την πλήρωση της θέσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τους κκ Δημήτρη Βίτσα και Θοδωρή Δρίτσα να εμφανίζονται οι επικρατέστεροι για την θέση. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί όμως το ενδεχόμενο την θέση να αναλάβει κάποιο εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος.

Για το Υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται πως επικρατέστερος να αναλάβει τη θέση του κ. Κουρουμπλή είναι ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Κοντά στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως είναι ο κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Σταύρος Κοντονής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Τσιρώνης, Ευάγγελος Αποστόλου και η κυρία Λυδία Κονιόρδου.

Τέλος,  υπάρχουν πληροφορίες ότι στόχος είναι η ανανέωση με νέα πρόσωπα από το κόμμα, ενώ και για αυτό δεν αποκλείεται το άνοιγμα σε στελέχη με ρίζες από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.