- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για την ενέργεια
Μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Σημαντικές προοπτικές ανοίγει για τη χώρα μας η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου το οποίο αφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στους τομείς της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Ερευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.
Το μνημόνιο συνυπέγραψαν την Πέμπτη 8 Αυγούστου οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, και Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Σίλβαν Σάλομ. Εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στις τρεις χώρες, ενώ παράλληλα θα συντελέσει και στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Ειδικότερα, ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι «ο τομέας της ενέργειας και ιδιαίτερα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευημερίας για τους λαούς των τριών χωρών. Οι δράσεις αυτές συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της Ευρώπης, γεγονός που αναμφισβήτητα αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και την Κύπρο ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης EuroAsia Interconnector, το οποίο θα συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου μεταφορικής ισχύος 2.000 MW. Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, εντάχθηκε πρόσφατα στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Κύπρου και Ελλάδας. Το κόστος αναμένεται να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.