- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μειωμένος ΦΠΑ για αγορές με πιστωτικές κάρτες
Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής
Μετά το στοίχημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, το νέο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η χρήση πιστωτικών καρτών με έκπτωση από τον ΦΠΑ για τους χρήστες. Δηλαδή, όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες θα έχουν μπόνους (έκπτωση από τον ΦΠΑ) σε κάθε τους συναλλαγή. Στόχος όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος, όπου ελέγχονται όλες οι συναλλαγές, και κατ’ επέκταση η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι στόχος είναι να χρησιμοποιείται η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ακόμα και στα περίπτερα όπως γίνεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και όπως όλα δείχνουν η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου με τα επενδυτικά κίνητρα που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες για την παροχή κινήτρων σε όσους κάνουν χρήση καρτών πληρωμών για τις συναλλαγές τους, ενώ θα δοθεί έμφαση στη εκπαίδευση του κοινού για την περαιτέρω διείσδυση γενικότερα των ηλεκτρονικών πληρωμών, σε σχέση με τις πληρωμές σε μετρητά.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει:
• Την έκπτωση στον ΦΠΑ κατά 10%. Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα, είτε χρεωστική είτε πιστωτική κάρτα θα έχει για κάθε απόδειξη έκπτωση 10% επί του καταβαλλόμενου ΦΠΑ.
• Δώρα. Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών με δώρα όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει ένα ποσό ή ένα δώρο είναι σημαντικό χωρίς μάλιστα να κοστίζει τίποτα στον προϋπολογισμό. Βέβαια όλα αυτά τα κίνητρα που θα δοθούν θα συνοδευτούν και από υποχρεώσεις. Δηλαδή θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά χρήση ή της πιστωτικής κάρτας ή της χρεωστική κάρτας. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να χαμηλώσει το όριο συναλλαγών με πιστωτική κάρτα.
Πάντως, το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Τaxis προκειμένου να ελέγχονται οι συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών.
Το σχέδιο αυτό φαίνεται να «πηγαίνει προ τα πίσω» και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό τιμολόγιο οι επιχειρηματίες θα υποβάλουν κάθε μήνα μέσω του Διαδικτύου τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα υποβάλουν μηνιαίες τις συγκεντρωτικές καταστάσεις όπου θα δηλώνουν όλα τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει καθώς και τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών ανεξαρτήτως αξίας. Με την αλλαγή αυτή το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων με όλες τις συναλλαγές των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:
1. Την υποχρέωση να υποβάλουν κάθε μήνα καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών θα την έχουν όλες οι επιχειρήσεις, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς επίσης και οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. Οι καταστάσεις πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).
2. Στις καταστάσεις θα πρέπει να καταχωρούνται:
• Ο ΑΦΜ του πελάτη ή του προμηθευτή.
• Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.
• Η αξία της συναλλαγής, προ ΦΠΑ.
• Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τη συναλλαγή.
• Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο.
3. Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων, ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα του μήνα που αφορούν, υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
4. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης αυτών στο σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του δικτυακού τόπου της ΓΓΠΣ.
5. Η υποβολή εκπρόθεσμης ή διορθωτικής κατάστασης θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ. Στην περίπτωση υποβολής διορθωτικής κατάστασης θα καταχωρούνται μόνο οι εγγραφές του πίνακα που τροποποιούνται.
Δ.Κ.