Πολιτικη & Οικονομια

Γροθιές στο κεφάλι και απειλές δέχθηκαν καθηγητές στο ΕΜΠ - Φοιτητής ο ένας δράστης

Σε επιστολή παραίτησης κοσμήτορας σχολής αποκαλύπτει

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γροθιές στο κεφάλι, ύβρεις και απειλές από έναν φοιτητή και άλλα δύο άτομα αγνώστων στοιχείων, δέχθηκαν όπως προκύπτει από την επιστολή παραίτησης Κοσμήτορα σχολής του ΕΜΠ καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι εντός του πανεπιστημίου.

Το περιστατικό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες οδήγησε τον Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Παναγιώτη Ψαράκκο, να υποβάλλει την παραίτησή του. Αποσπάσματα από την επιστολή παραίτησης του παρουσιάζει η Καθημέρινη.

Η επιστολή

«Κατά την αποχώρηση από τη γραμματεία της σχολής, ο σπουδαστής (...) συνοδευόμενος από δύο νεαρά άτομα αγνώστων στοιχείων επιτέθηκε απρόκλητα και αιφνιδιαστικά, πρώτα, πισώπλατα στον καθηγητή (...) γρονθοκοπώντας τον στο πίσω δεξιό μέρος του κεφαλιού και στην πλάτη. Στη συνέχεια, οι τρεις άρχισαν να απειλούν και να υβρίζουν τις οικογένειες και τις μητέρες των συναδέλφων, ενώ δήλωσαν στον καθηγητή (...) ότι έχουν φωτογραφία (ή βίντεο) όπου φαίνεται ο ίδιος να κτυπάει τον φοιτητή (...), λέγοντάς του ότι κατόπιν αυτού “είναι τελειωμένος”», αναφέρει ο κοσμήτορας της ΣΕΜΦΕ και  συνεχίζει: «Ενώ οι δύο συνοδοί απειλούσαν, ο φοιτητής (...) επιτέθηκε με γροθιές κατά της γραμματέως της σχολής και τη γρονθοκόπησε στο αριστερό μάτι και στο δεξιό ζυγωματικό και κατά μέλους της γραμματείας (...) τον οποίο γρονθοκόπησε στο αριστερό μάτι. Στη συνέχεια, ο φοιτητής (...) σε κατάσταση αμόκ βρίζοντας τη μητέρα και την οικογένειά μου στάθηκε μπροστά μου σηκώνοντας τις γροθιές του σε πυγμαχική στάση και προσπάθησε τρεις με τέσσερις φορές να με γρονθοκοπήσει στο πρόσωπο, έχοντας φανερά στόχο τα γυαλιά μυωπίας που φοράω».

Ο κ. Ψαρράκος απέφυγε τις γροθιές του φοιτητή, που τον κτύπησε τελικά στον ώμο και στο μπράτσο. Βέβαια, ο κοσμήτορας δεν διέτρεχε μόνο κίνδυνο από το αμόκ του φοιτητή. Είχε και δύο αγνώστους να καιροφυλακτούν, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει εάν οπλοφορούσαν.

Ο κ. Ψαρράκος απέφυγε τις γροθιές και ο φοιτητής τον χτύπησε στον ώμο και το μπράτσο ωστόσο στο σημείο υπήρχαν δύο ακόμα άτομα για τα οποία δεν γνώριζε αν οπλοφορούν. «Πραγματικά, δεν άγγιξα τον φοιτητή, ούτε κινήθηκα προς το μέρος του, έχοντας κυρίως τον νου μου στους δύο αγνώστους νεαρούς, τον έναν αριστερά και τον άλλο δεξιά του σπουδαστή, που έδειχναν έτοιμοι να επέμβουν στην αντίδρασή μου και για τους οποίους δεν γνώριζα αν είχαν κάποιο μαχαίρι ή κάποιο άλλου είδους όπλο μαζί τους».

«Ως κοσμήτορας δεν αντέχω να βλέπω να γρονθοκοπούν καθηγητές και υπαλλήλους της σχολής μου», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του κάνοντας μάλιστα λόγο για νεοσύστατη συμμορία των τριών που «πολύ σύντομα θα ξεκινήσει, εάν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, να επισκέπτεται μεμονωμένα καθηγητές στα γραφεία τους προκειμένου να τους υποχρεώσουν, με χρήση ή απειλή βίας, να προχωρήσουν σε κάθε είδους “εξυπηρετήσεις” του φοιτητή (...).

«Η απραξία που έχει επιδείξει εδώ και χρόνια η κεντρική διοίκηση για ένα πρόβλημα που γνωρίζει καλά, είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε τρία μέλη της σχολής κτυπημένα στο κεφάλι και να κινδυνεύουν ζωές», αναφέρει επίσης ο κ. Ψαράκος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας ανέφερε ότι η περίπτωση του φοιτητή είναι γνωστή στο ΕΜΠ και ότι θα ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για το περιστατικό.

Κεραμέως: Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε τέτοια γεγονότα;

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το νέο περιστατικό βίας στο Πολυτεχνείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άλλο ένα περιστατικό βίας έρχεται να προστεθεί στον μακρύ, θλιβερό κατάλογο περιστατικών βίας και ανομίας που λαμβάνουν χώρα στα πανεπιστήμια.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας φοιτητής και άλλα δύο άτομα αγνώστων στοιχείων, επιτέθηκαν με γροθιές, ύβρεις και απειλές σε καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το εν λόγω περιστατικό ανάγκασε τον Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών σε παραίτηση, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν επιθυμεί να είναι «ο Κοσμήτορας που θα βρει κάποιον καθηγητή μαχαιρωμένο ή θα βρεθεί ο ίδιος μαχαιρωμένος κάποιο βράδυ».

Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε τέτοια γεγονότα;

Για πόσο ακόμη θα ανέχεστε την παρανομία μέσα στους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας;

Για πόσο ακόμη θα δίνετε άφεση αμαρτιών σε εκείνους που καταστρατηγούν την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε καταφύγια βίας και ορμητήρια παρανομίας;

Εμείς δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτήν τη νοσηρή κατάσταση.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα: αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα».