Πολιτικη & Οικονομια

Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για τη χαμένη μάχη στο Μάτι

«Μια ολόκληρη περιοχή από τον χάρτη σβήστηκε, κάποιοι λοιπόν έπρεπε αμέσως να τιμωρηθούν» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, με την θλιβερή απώλεια των 92 μέχρι τώρα ανθρώπων, ζητά ο Σταύρος Θεοδωράκης επαναλαμβάνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή αποπομπές».

«Δεν μπορεί να χάνονται 90 άνθρωποι και να λένε οι κυβερνητικοί ‘’είμαστε περήφανοι για τη δράση μας, τα κάναμε όλα σωστά’’. Δε διανοούμαι ότι χάνεις 90 ανθρώπους και παραμένεις σχεδόν κυνικά χαμογελαστός απέναντι στις κάμερες λέγοντας ‘’κάναμε ό,τι μπορούσαμε’’», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Δικαιολογώντας την απόφαση του να θέσει από το πρωί της Πέμπτης – και πριν τελειώσει το τριήμερο πένθος - θέμα παραιτήσεων και αποπομπών, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Πήγα στο Μάτι πολύ νωρίς, είδα ανθρώπους, κατάλαβα το δράμα και ζήτησα να υπάρξουν αποπομπές και παραιτήσεις των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη στο Μάτι. Άνθρωποι χάθηκαν, περιουσίες χάθηκαν, μια ολόκληρη περιοχή από τον χάρτη σβήστηκε, κάποιοι λοιπόν έπρεπε αμέσως να τιμωρηθούν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι στην κυβερνητική σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας ένας υπουργός ανέφερε ότι καίγονται σπίτια και κανείς, ούτε ο κ.Τσίπρας, δεν τον ρώτησε αν καίγονται άνθρωποι. «Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Να ξεπερνάς την πληροφορία ότι καίγονται σπίτια, λέγοντας ‘’και αύριο τι καιρό θα έχει’’», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ερωτώμενος για τις αυθαιρεσίες στην περιοχή που δυσκόλεψαν το έργο της πυρόσβεσης και έκαναν δύσκολη τη διαφυγή των πολιτών είπε: «Διαχρονικά το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες του. Και αυτό έχει φανεί και σε προηγούμενες καταστροφές.

Όπως επίσης διαχρονική είναι η ευθύνη για το περιβάλλον κι αυτά που έχουμε φτιάξει. Όμως αυτά δεν απαλλάσσουν τη σημερινή κυβέρνηση από τις συγκεκριμένες της ευθύνες και τους 90 νεκρούς».

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του κ.Μητσοτάκη να συνεννοηθεί με τον κ.Τσίπρα και να ζητήσουν από κοινού οικονομική ενίσχυση από το ίδρυμα Νιάρχος, είπε ότι ήταν μια θετική ενέργεια.

«Ο κόσμος δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το σοκ», εκτίμησε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνέχισε: «Τα κλάματα δεν έχουν σταματήσει. Για κάποιους οι νεκροί είναι ένας αριθμός.

Αλλά για κάποιους είναι αδέλφια, συγγενείς, φίλοι, έχουν ονόματα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θα στήσουμε ένα προεκλογικό πάρτυ πάνω στα καμένα, όπως έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2007 στις πυρκαγιές της Ηλείας. Το μόνο που δεν θέλει αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι πολιτικές κορώνες και συνθήματα.

Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θα καταλογιστούν, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Αλλά αλίμονο αν βρούμε την ευκαιρία να κάνει ο καθένας το πολιτικό κομμάτι του πάνω στους νεκρούς και πάνω στα καμένα».