Πολιτικη & Οικονομια

Νέα Δημοκρατία plus: πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Καμμένος καλεί Φαήλο, Μπαλτάκος υμνεί Τσίπρα και Βελόπουλος καλεί…Πούτιν!

Ευτύχης Παλλήκαρης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τη Νέα Δημοκρατία διαφέντευε τα τελευταία χρόνια το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου. Ο βίος όμως και η πολιτεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδηγεί σε συρρίκνωση τον αντιμνημονιακό παρτενέρ του κ. Τσίπρα. Όμως, καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές, όλο και περισσότεροι φερέλπιδες (νεο)δεξιοί επιχειρούν να συστήσουν νέο φορέα ή και να τα βρουν με ιδιότυπες, ανίερες συμμαχίες.

Πολλοί από τους νεοεμφανιζόμενους αστέρες «δεξιά της δεξιάς» δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους για πρωθυπουργικές επιλογές

Περιέργως πώς, αν και το Μαξίμου εσχάτως κατηγορεί τη ΝΔ ότι διολισθαίνει προς τον χώρο της ακροδεξιάς, την ίδια ώρα ενθαρρύνει τη «νεοδεξιά» κινητικότητα που αν –όπως ελπίζει– καταλήξει σε ευτυχές γεγονός μπορεί να κόψει ψήφους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νωπές είναι ακόμη οι εικόνες από την πρόσκληση του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου στον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη και την κ. Κατερίνα Παπακώστα –ως αρχηγούς κομμάτων…– για ενημέρωση με τις απαραίτητες φωτογραφίες. Γενικότερα όσοι αυτονομούνται –ή διαγράφονται– από τη ΝΔ, διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με πρώην στελέχη της παράταξης που «τυχαίνει» να στελεχώνουν κυβερνητικές θέσεις.

Ακόμα πιο παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι πολλοί από τους νεοεμφανιζόμενους αστέρες «δεξιά της δεξιάς» δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους για πρωθυπουργικές επιλογές. Πρόκειται για ένα νεοδεξιό γαϊτανάκι, με κοινό παρονομαστή τη σφοδρή κριτική –από διαφορετικές αφετηρίες– προς τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Το ακόμα πιο παράδοξο; Την ώρα που η «Δεξιά της Δεξιάς» εγκαταλείπει τη ΝΔ και διατηρεί εκλεκτικές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, το Μαξίμου βάλλει καθημερινά κατά του κ. Μητσοτάκη ότι διολισθαίνει προς την ακροδεξιά…

Δημήτρης Καμμένος, Τάκης Μπαλτάκος & η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη

Ας ξεκινήσουμε από τα «γεννητούρια» του νέου πολιτικού σχηματισμού, το όνομα του οποίου δεν γνωρίζουμε ακόμα, αλλά έχουμε τη βασική διακήρυξη ένταξης: όσοι δακρύζουν ακούγοντας το «Μακεδονία ξακουστή» είναι ευπρόσδεκτοι, όπως διευκρίνισε ο κ. Δημήτρης Καμμένος, μέχρι πρότινος ένας εκ της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη Βουλή. Ο κ. Δημ. Καμμένος δεν έγινε ευπρόσδεκτος στις τάξεις της ΝΔ, όπως προεξοφλούσε το Μαξίμου – και έκανε κολληγιά με έναν άλλον «απόκληρο», πρώην συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά: ο κ. Τάκης Μπαλτάκος, που σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» απένειμε «πολιτικό θάρρος» στους Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα στο ερώτημα με ποιον από τους κ.κ. Τσίπρα ή Μητσοτάκη θα προτιμούσε να συνεργαστεί, είχε απαντήσει «με όποιον κερδίσει τις εκλογές, για να μπορούμε να δίνουμε εμείς τον τόνο, στο μέτρο του δυνατού και του αναγκαίου. Προέχει η Ελλάδα, όχι το εγώ μας». Είχε προηγηθεί ένα αποτυχημένο πολιτκό φλερτ του κ. Μπαλτάκου με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, του ΛΑΟΣ, για τη δημιουργία ενός «νεοδεξιού» σχηματισμού. Ωστόσο, η νέα «Νέα Δεξιά» πρωτοβουλία προσκρούει στην αντίδραση του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, που ηγείται του δικού του πολιτικού σχηματισμού με την επονομασία Νέα Δεξιά. Ο κ. Κρανιδιώτης συχνά-πυκνά από το βήμα του Antinews εξαπολύει επιθέσεις κατά του Προέδρου της ΝΔ.

 

Η «Νέα Ελληνική Ορμή» της Κατερίνας Παπακώστα & ο Ευάγγελος Αντώναρος

Την ίδια ώρα, μια άλλη ανεξάρτητη πλέον βουλευτής-διαγραφείσα από τη ΝΔ, η κ. Κατερίνα Παπακώστα συγκροτεί το δικό της πολιτικό φορέα, που θα ονομάζεται ΝΕΟ (Νέα Ελληνική Ορμή). Η κ. Παπακώστα επιχείρησε πρόσφατα να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα από τους ανεξάρτητους βουλευτές, που ξεπέρασαν το επιτρεπτό όριο των δέκα, χωρίς πάντως να ενοχλείται ότι συνυπολόγιζε στο εγχείρημα και τρεις ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές της «Χρυσής Αυγής».

Θερμές σχέσεις με την κ. Παπακώστα διατηρεί ο κ. Ευ. Αντώναρος, πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που επίσης διεγράφη από τη ΝΔ. Οι διαδικτυακές αναρτήσεις του, με την πάροδο του χρόνου, βάλλουν κατά του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι είναι υποχείριο του «ακροδεξιού» κ. Άδωνι Γεωργιάδη – μια προσέγγιση που θυμίζει ανάλογες εκτιμήσεις του Μαξίμου… Θερμή ανταλλαγή μηνυμάτων καταγράφεται και ανάμεσα στον κ. Ευ. Αντώναρο και τον κ. Νίκο Καραχάλιο, πρώην γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ.

Η «Ελληνική λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, η «ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.» του Παναγιώτη Ψωμιάδη & το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου

Στο μεταξύ, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος βλέπει στις δημοσκοπήσεις να ανιχνεύονται ποσοστά για το κόμμα του, την «Ελληνική Λύση», που –κατά τα λεγόμενά του– είναι κόμμα πρώτα ελληνικό και μετά φιλορωσικό. Ο κ. Βελόπουλος  προτάσσει τις σχέσεις του με το Αγ. Όρος και εμφανίζει τον κ. Πούτιν περίπου ως σωτήρα της χώρας. Στο κόμμα αυτό μπήκε από την πόρτα και βγήκε αμέσως από το παράθυρο και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος.

Παράλληλα, ο κ. Παν. Ψωμιάδης έχει συγκροτήσει τον δικό του πολιτικό φορέα (ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.), αν και περνάει δύσκολες ώρες από το μπαράζ δικαστικών διώξεων για τα κατορθώματά του ως πρώην περιφερειάρχης.

«Ορφανός» βουλευτής παραμένει και ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος αφού εκλέχτηκε στη Βουλή ως συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ, δημιούργησε στη συνέχεια το δικό του, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, πέραν της στήριξής του από κύκλους της Εκκλησίας, διατηρεί σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη για την προώθηση, στη Βουλή, ερωτήσεων και επιλεγμένων παρεμβάσεων κατά της «διαπλοκής»…

Την ώρα που η «Δεξιά της Δεξιάς» εγκαταλείπει τη ΝΔ και διατηρεί εκλεκτικές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, το Μαξίμου βάλλει καθημερινά κατά του κ. Μητσοτάκη ότι διολισθαίνει προς την ακροδεξιά…

 

Ο «στρατηγός» Βύρων Πολύδωρας, οι προβλέψεις του Γιάννη Λούλη και η διαγραφή του Κώστα Μίχαλου

Η ώσμωση πρώην στελεχών της συντηρητικής παράταξης, αλλά και αναλυτών που επί χρόνια κινούνταν στον αστερισμό της ΝΔ φαίνεται να προκαλεί περίεργες παρενέργειες αλλά και δηλώσεις χωρίς προηγούμενο. Ενδεικτικό της «ώσμωσης» ήταν και η πρόταση της κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2016, να αναλάβει ο Βύρων Πολύδωρας τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης – πρόταση που απορρίφθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή που είναι ο Βύρων Πολύδωρας, που ξεκίνησε από το 1974, από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουν επικρατήσει στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που ο Καραμανλής κατονόμαζε ως άκρα» είχε δηλώσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ένας άλλος αναλυτής, επί χρόνια σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο κ. Γιάννης Λούλης, εμφανίστηκε να αξιολογεί θετικά τον κ. Τσίπρα. Σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», κάλεσε τον πρωθυπουργό «να υπηρετήσει τον ρεαλισμό, στον οποίο πρόσφατα προσχώρησε». Και πρόσθεσε: «Φυσικά, είναι εδώ για να μείνει. Διότι τα δύο πρώην κυρίαρχα κόμματα παραμένουν απωθητικά. Και διότι έχει κάποιες δικές του δυνάμεις, συν βεβαίως σοβαρές αδυναμίες. Κύρια αδυναμία του είναι ότι ρέπει προς επιπόλαιες αντιδράσεις. Είναι όμως σίγουρα ένας δρομέας αντοχής».

Κι ενώ ο κ. Λούλης αξιολογεί τις επιδόσεις του κ. Τσίπρα ως δρομέα αντοχής, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κώστας Μίχαλος επίσης διαγράφτηκε από τη ΝΔ, προκαλώντας απογοήτευση σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Στη ΝΔ δεν χωρούν Δούρειοι Ίπποι» αναφερόταν στην ανακοίνωσή της Πειραιώς. Στην απάντησή του ο κ. Μίχαλος απαριθμεί τους τέσσερις λόγους για τους οποίους διεγράφη: «Έκρινα θετικά με δηλώσεις μου ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια (!) Δήλωσα σε συνεντεύξεις μου ότι πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η πολιτική σταθερότητα και ως εκ τούτου η αποφυγή μακροχρόνιων προεκλογικών περιόδων και πρόωρων εκλογών (!) Τάχθηκα υπέρ μιας λύσης στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική θέση της ΝΔ, πριν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει απόψεις. Συμμετέχω στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Ερωτηματικό παραμένει τι θα απογίνουν στελέχη που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας θητεύσει σε νευραλγικές θέσεις επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή

Πλεύρης υπέρ «Ρουβίκωνα», Δημήτρης Παπαγγελόπουλος & σία

Υπάρχουν και στιγμές βεβαίως που η ώσμωση παίρνει εξωπραγματικές διαστάσεις. Αίφνης, λόγου χάρη, ο κ. Κώστας Πλεύρης, γνωστός για τα φιλικά αισθήματά του για τη χούντα και τους ναζί, δήλωσε ότι συμφωνεί με τα «ντου» του «Ρουβίκωνα», παροτρύνοντάς τον να μην μπαίνει μόνο στο προαύλιο της Βουλής, αλλά να κάνει έφοδο και μέσα σε αυτήν!  Επικρότησε επίσης τις επιθέσεις σε συμβολαιογράφους για τους πλειστηριασμούς και την «έφοδο» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, ερωτηματικό παραμένει τι θα απογίνουν στελέχη που είτε προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας θητεύσει σε νευραλγικές θέσεις επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή – όπως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, τότε, στην ΕΥΠ. Ακόμα πιο αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον για τον «ταξιδευτή» υφυπουργό κ. Κουίκ και την υφυπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά ή τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μαυραγάνη και την άφαντη υφυπουργό Β. Ελλάδας κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, εφόσον σβήσει το «άστρο» των ΑΝΕΛ στη Βουλή.

Το πρόβλημα για τους οραματιστές μιας νέας δεξιάς δεξιά της ΝΔ είναι ότι κυριαρχούν ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και σκοπιμοτήτων, που κάνουν το εγχείρημα να φαντάζει σχεδόν αδύνατο.