- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τζανακόπουλος για Ρώσους διπλωμάτες: Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα λήξαν
«Δύσκολη η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν»
Το πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που θα αποκτήσει η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 , περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ παράλληλα σχολίασε τόσο την ένταση στις σχέσεις μεταξύ της χώρας μας τόσο με την Ρωσία όσο και με την Τουρκία.
Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε μιλώντας στον Real Fm.ότι το τέλος των μνημονίων συνεπάγεται την επιστροφή των κλειδιών της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Όπως διευκρίνισε, «μόνη υποχρέωση για τη χώρα τη διατήρηση του στόχου 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα – πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής για τη στήριξη των αδύναμων και για την κοινωνική συνοχή».
Σε σχέση με την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης με αφορμή το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση και τη στάση του Βερολίνου, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «μια ακραία δεξιά ομάδα στο κυβερνών κόμμα της Γερμανίας, για λόγους υπερβολικής σχολαστικότητας θεώρησε ότι πρέπει να υπάρξει επανέγκριση της συγκεκριμένης κίνησης από τη μεριά της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής».
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
«Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά η κυβέρνηση αποκτά τα “κλειδιά” της άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με ένα και μόνο περιοριστικό όρο, να τηρείται το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη βάση της συμφωνίας που έχουμε κάνει με τους θεσμούς, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε ανάλογα μέτρα» τόνισε. Συμπλήρωσε πάντως πως, λόγω της δυνατότητας που θα αποκτήσει η Ελλάδα, η κυβέρνηση θα μπορεί να συζητά και να αποφασίζει για το ποια μέτρα είναι τα πιο αποτελεσματικά και ποια μέτρα είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνική συνοχή και τη στήριξη.
Για τους Ρώσους διπλωμάτες
Λεπτές και ευαίσθητες χαρακτήρισε τις υποθέσεις αυτές δηλώνοντας το εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτικής, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε επίσης πως «στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόλυτη σαφήνεια σε σχέση με την τήρηση των αρχών της ελληνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται».
Ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας «από τη δίκη μας μεριά δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος».
Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας για το ζήτημα των δυο Ρώσων διπλωματών υποστήριξε: «Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα λήξαν», ενώ δήλωσε πως η απέλαση των δυο διπλωματών δεν σημαίνει πως η Ελλάδα αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τη στάση που κράτησε η Ελλάδα τόσο στις πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας όσο και της ΕΕ για τη Ρωσία.
Ερωτηθείς για την εκτίμηση του Σεργκέι Λαβρόφ πως πίσω από τις απελάσεις κρύβεται αμερικανικός δάκτυλος, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε λάθος την εκτίμηση του Ρώσου ΥΠΕΞ και τόνισε: «Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση αλλά και ως ελληνική Πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας – τέλεια και παύλα».
Για τη συμφωνία των Πρεσπών και την αντίδραση ΑΝΕΛ
Ο υπουργός Επικρατείας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ στη συνέντευξη του κ. Κοτζιά αναφορικά με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή είπε: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ως ελληνική κυβέρνηση ότι φιλοδοξούμε στο κοινοβούλιο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία γι’ αυτήν την πολύ σημαντική συμφωνία η οποία κλείνει ένα θέμα 25ετίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και εκτίμησε πως η συμφωνία θα περάσει.
Πρόσθεσε πως ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει μια πρόταση για μια πιο διευρυμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο 180 βουλευτών και αυτή η πρόταση είναι στο τραπέζι.
Αναφορικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, ότι θα σταματήσουν τη συμφωνία ακόμα και ρίχνοντας την κυβέρνηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στάθηκε στη θέση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ότι θα πορευτεί με τον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος της 4ετίας.
Τέλος ο υπουργός Επικράτειας επανέλαβε πως θα διαψευσθούν όλα τα εκλογικά σενάρια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία θα είναι πολύ περισσότεροι από 151.
Για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν
Δύσκολη χαρακτήρισε τη συνάντηση των δυο ηγετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως το τελευταίο τετράμηνο υπήρξε ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς τόσο οι εκλογές στη γείτονα αλλά και οι δυσκολίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδήγησαν στη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. «Η σύλληψη αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ζήτημα καθώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτιμώ όμως ότι η διάθεση έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δυο ηγετών πριν από λίγες μέρες είναι μάλλον καλύτερη σε αυτή τη φάση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.
Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει πως «από αυτό το σημείο -την καλή διάθεση στις σχέσεις- μέχρι το να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ενέργειες που θα τείνουν προς την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών υπάρχει μεγάλη απόσταση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.
Για το ζήτημα του μουφτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «δεν θα συζητούσε ο πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν για τον τρόπο που θα οργανωθεί η θρησκευτική και η κοινωνική ζωή στη μειονότητα της Θράκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ