Πολιτικη & Οικονομια

Στο μυαλό του κ. Απόστολου Κακλαμάνη

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άστραψε και βρόντηξε πάλι ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τη ΝΕΡΙΤ, την καινούργια ΕΡΤ. Και λέω «πάλι», γιατί το βράδυ της Τετάρτης, με την επιλεκτική απουσία του κατά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, έδειξε στους Βενιζέλο - Σαμαρά ποιος είναι ο Απόστολος Κακλαμάνης: ο έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο παλιός πρόεδρος της Βουλής που διόλου δεν ενδιαφέρεται για διορισμούς και διορισμένους στο δημόσιο, που δεν είχε ποτέ σχέση με το πελατειακό σύστημα, που όλες του οι προτάσεις υπήρξαν πάντα εξόχως εκσυγχρονιστικές, που ο νοήμων (πασοκικός) λαός της Β΄ Αθήνας τον στέλνει τόσα χρόνια στη Βουλή αξιοκρατικά και -αναμφίβολα- δίχως καμιά σχέση με μηχανισμούς. Αυτή την πολιτικότατη αποχώρηση του κ. προέδρου από τη Βουλή, για να αποφύγει να ψηφίσει, κάποιοι άφρονες πασόκοι, για να κρατήσουν τα προσχήματα, τη βάφτισαν «αδιαθεσία», κούνια που τους κούναγε.

Μετά λοιπόν τη λαμπρή παρουσία του (που μετατράπηκε διά μιας σε λαμπρή απουσία) το βράδυ της Τετάρτης, σήμερα Παρασκευή ο κ. Κακλαμάνης ασχολήθηκε, όπως είπαμε, με την ΕΡΤ.

Είπε για τον πρώην υπουργό, κ. Ηλία Μόσιαλο: «Αυτό τον κοντοπίθαρο που προσπάθησε να φέρει σχέδιο για την ΕΡΤ τον έδιωξα εγώ από το υπουργικό συμβούλιο». Είπε ότι ο κ. Μόσιαλος προσπάθησε να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτικών καναλιών και πως όταν είχε φτιάξει το νόμο για την ΕΡΤ περιφερόταν σ' αυτά, δίνοντας συνεντεύξεις».

Προειδοποίησε την κυβέρνηση: Αν ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Παντελής Καψής δεν του δηλώσει ρητά ότι η νέα Δημόσια Τηλεόραση θα κρατήσει «και τα τρία τετρακαναλικά κυκλώματα», τότε ο ίδιος δεν θα υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο (http://tinyurl.com/q49gazt).

Τέλος, μίλησε για την προχθεσινή του απουσία: «Δεν ψήφισα χθες και κάποιος είπε ότι ήμουν αδιάθετος. Είμαι μια χαρά. Πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχω, όπως έλεγε ο Γέρος της Δημοκρατίας, απελπίστηκαν από το λαό και εναπόθεσαν κάποιοι τις ελπίδες τους στον ύψιστο. Θα ζω όσο ο λαός με θέλει να έρχομαι εδώ. Δεν έχω ανάγκη από ''χρυσοκάνθαρους'' που δεν θέλουν να λειτουργούν δημοκρατικά τα κόμματα, μιλάνε χυδαία και δεν ανέχονται τους αγώνες».

Όσον αφορά τον κ. Μόσιαλο, θα είχα να επισημάνω στον κ. Κακλαμάνη ότι δεν είναι απλά κοντός. Είναι επίσης Τρικαλινός - αυτό νομίζω ότι είναι ακόμα σοβαρότερο. Και τα μάτια του είναι κάπως σκιστά. Α, και Εβραίος είναι: Ελί Μοσιά, σύμφωνα με τα έγκυρα σάιτ γνωστών δημοσιογραφικών ογκολίθων (γκουγκλάρεις «Μόσιαλος Εβραίος» και βγαίνουν 15.300 αποτελέσματα). Και άνθρωπος των φαρμακοβιομηχάνων, φυσικά (φτωχό το γκουγκλάρισμα εδώ, αλλά υπαρκτό). Για να μην πω ότι πήγε κι έγινε πανεπιστημιακός στο Λονδίνο, βάζοντας ποιος ξέρει τι μέσα για να τον εκλέξουνε οι Βρετανοί. Αυτά, σοφέ Νέστορα της παράταξης, γιατί τα παραλείψατε;

(Και γενικότερα, νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία, από πολιτική άποψη, να τονίζουμε πάντα τα αντικειμενικά στοιχεία: ο Τσίπρας είναι πολύ νέος, ο Βενιζέλος πολύ χοντρός, η Κεφαλογιάννη πολλή γυναίκα, ο Σαμαράς πολύ ψηλός, ο Ανδρουλάκης πολύ γυαλάκιας, η Ρεπούση πολύ αδύνατη, ο Χατζηδάκης πολύ φαλακρός, ο Μπαρμπαρούσης πολύ μακρυμάλλης, ο Γλέζος πολύ γέρος, εσείς πάλι -εσχάτως- πολύ μουστάκιας κλπ- αυτά είναι αντικειμενικά στοιχεία. Σας δίνω επιχειρήματα για άλλη φορά, αλλά μην το κάνετε θέμα).

Επίσης, όλοι ξέρουν ότι ο Μόσιαλος ήταν ρουσφετολόγος και διόρισε 32.971 άτομα στους τρεις μήνες της υπουργικής του θητείας (μεταξύ των οποίων και μένα που είμαι φίλος του και για αυτό δε χρειάζεται πια να κάνω τέσσερις δουλειές και να πληρώνω τόσο ΤΕΒΕ). Κάθε μέρα έπαιρνε τηλέφωνο στην ΕΡΤ, κανόνιζε τα δελτία ειδήσεων, άλλαξε όλο το ΔΣ με δικούς του ανθρώπους. Για αυτό ο κ. Κακλμάνης, το θυμάμαι πολύ καλά, ήδη από τότε εναντιωνόταν σε ό,τι έκανε ο Μόσιαλος και, τελείως συμπτωματικά προφανώς, ο κ. Κακλαμάνης συνέπελεε με τους αγνούς συνδικαλιστές της ΕΡΤ. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο κ. Μόσιαλος «προσπάθησε να φέρει σχέδιο στην ΕΡΤ» - τι φρίκη. Να φέρει σχέδο στην ΕΡΤ, ο τολμητίας. Απαράδεκτο. Συγκεκριμένα, το απαράδεκτο «σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ», αυτό ντε της επιτροπής Αλιβιζάτου, που κανείς σήμερα δεν το θυμήθηκε, κανείς δεν το νοστάλγησε, κανείς δεν είπε «κρίμα που δεν το είχαμε κάνει δεκτό τότε» - άσε που το σχέδιο πρόβλεπε αναδιοργάνωση της ΕΡΤ εν λειτουργία, αυτό πάλι που ακούστηκε; Τι άχρηστο σχέδιο που θα ήταν αυτό, πόσο φανερά καλύτερα είναι τα πράγματα τώρα με το «μαύρο» στις οθόνες και την κατάληψη («οι αγώνες», που λέει ο κ. πρόεδρος). Κι ο Μόσιαλος από τότε, από το 2011, να τριγυρίζει στα ιδιωτικά κανάλια και να προπαγανδίζει το φρικτό του σχέδιο, θέλοντας προφανώς να κλείσει την ΕΡΤ και να πάρει ο ίδιος σε αντάλλαγμα καμιά θεσούλα φροντιστή στον «Αντένα» ή μακιγιέρ στο «Μέγκα».

Αυτά θα τα πετύχαινε μέσω της υπουργικής του θέσης ο κ. Μόσιαλος. Που είναι και κοντός. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο: ο κ. Κακλαμάνης, άγρυπνος φρουρός των δημόσιων και ανεξάρτητων κρατικών μίντια (όπου, ως γνωστόν, γίνονται συνεχώς «αγώνες»), τον έδιωξε από το υπουργικό συμβούλιο, κι έτσι ο κ. Μόσιαλος δεν μπόρεσε να διοριστεί κάπου στην ιδιωτική τηλεόραση (παρά τις συνεντεύξεις που έδινε στα κανάλια) κι αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει στη Βρετανία. Χαριστικά, οπωσδήποτε. Πάντως εγώ θυμάμαι ότι τον κ. Μόσιαλο δεν τον έδιωξε ο κ. Κακλαμάνης από το υπουργικό σμβούλιο. Είχα την εντύπωση ότι ο Μόσιαλος έπαψε να είναι υπουργός, όταν έπεσε όλη η κυβέρνηση Παπανδρέου - αλλά μάλλον θα κάνω λάθος. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Κακλαμάνης ξέρει καλύτερα.

Στο δεύτερο θέμα, ότι ο κ. Κακλαμάνης δε θα κάτσει να ψηφίσει, ε, εντάξει. Εδώ επισημαίνω έλλειψη πρωτοτυπίας. Το ξανακάνατε προχτές, κ. πρόεδρε. Εγώ προτείνω να κάτσετε και να καταψηφίσετε, πώς σας φαίνεται; Να διαφοροποιηθείτε κάπως από τον εαυτό σας της Τετάρτης, να προχωρήσετε μπροστά. Είσαστε ή όχι μεταρρυθμιστής; Είσαστε ή όχι Απόστολος Κακλαμάνης; Όσο για τα «τρία τετρακαναλικά κυκλώματα», αυτά πάλι πού τα βρήκατε και τα θέτετε και τρία μαζί ως προϋπόθεση, όλα, θυμίζοντάς μας εκείνο το αξέχαστο «Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»; («αγώνες» κι εκείνοι, βεβαίως). Πού το βρήκατε; Μας ωθείτε σε ασκήσεις πολιτικής ορθότητας, αλλά δεν θα τσιμπήσουμε, είμεθα άνθρωποι συγκαταβατικοί.

Όλα τα λεφτά, όμως, πάνε στο τρίτο θέμα, την απουσία του «Νέστορα της παράταξης» από την ψηφοφορία. Πριν σχολιάσω, σας δίνω, αγαπητές αναγνώστριες και αναγνώστες, δύο λεπτά να σκρολάρετε πάνω και να ξαναδιαβάσετε την παράγραφο που αρχίζει με τα λόγια «Τέλος, μίλησε και για την…». Το κάνατε; Απολαύσατε ξανά το κείμενο; Ωραία λοιπόν, πάμε.

Τρεις απλές παρατηρήσεις. Πρώτη, ο ομιλητής ταυτίζει φανερά τον εαυτό του με το πολιτικό του ίνδαλμα, θεωρώντας (προφανώς αλλά ανομολόγητα) τον εαυτό του σύγχρονο «Γέρο της Δημοκρατίας». Δεύτερο, «θα ζω όσο ο λαός με θέλει να έρχομαι εδώ». Σιγά, κύριε πρόεδρε. Σκεφτείτε λίγο το βαθύτερο νόημα που κλείνεται στην υπόθεση και την απόδοση, όπως την έχετε συντάξει. Κατά το «ισχύς μου η αγάπη του λαού», εσείς τώρα λέτε «Ζωή μου ο σταυρός των ψηφοφόρων». Μήπως υπερβάλλετε; Κι άλλοι αγαπήσανε, μα δεν κάναν έτσι.

Και τώρα το πιο ωραί, ασύνδετο μάλιστα με τα προηγούμενα, αλλά δεν πειράζει, πρόεδρος είναι αυτός: «Δεν έχω ανάγκη ''χρυσοκάνθαρους'' που δεν θέλουν να λειτουργούν δημοκρατικά τα κόμματα, μιλάνε χυδαία και δεν ανέχονται τους αγώνες». Α, κύριε Κακλαμάνη, ποιοι παλιάνθρωποι είναι αυτοί που στρέφονται εναντίον σας έμμεσα, ώστε να μην τους έχετε ανάγκη; Ποιοι είναι οι πάμπλουτοι αυτοί «χρυσοκάνθαροι»; Μήπως τίποτα «παιδιά του κομματικού σωλήνα», που έχουνε ξεχάσει -αν είχανε μάθει ποτέ- τι θα πει «εργάζομαι»; Ποιοι είναι; Και ποιοι είναι εκείνοι που δε θέλουν να λειτουργούν δημοκρατικά «τα κόμματα», ούτε καν το κόμμα σας, «τα κόμματα». Ποιοι είναι αυτοί οι φοβεροί διαπλεκόμενοι, ολιγάρχες, καναλάρχες, ή τι άλλο; Ονόματα, κύριε πρόεδρε, ονόματα. Ή έστω μείζονες πολιτικές ιδιότητες, ξέρετε εσείς: κοντοί, χοντροί, μελαχρινοί, γυαλάκηδες, ψηλοί, λεπτοί κλπ κλπ.

Και ποιοι τολμάνε να «μιλάνε χυδαία»; Εδώ νομίζω ότι εννοείτε εκείνους που τόλμησαν να προσπαθήσουν να σας βγάλουν αδιάθετο προχτές. Μα ένας Απόστολος Κακλαμάνης, το είπαμε, δεν αδιαθετεί, φεύγει από τη Βουλή μονάχα με τη θέλησή του. Εκτός κι αν εννοείτε άλλους, όσους προφέρουν (λέμε τώρα) τη φοβερή λέξη «κοντοπίθαρος». Εξαρτάται όμως και ποιοι είναι οι ίδιοι που τη λένε: κοντοί ή όχι; Εδώ σας θέλω. (Μήπως έχετε διαβάσει το «Και να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους», του Μπορίς Βιάν; Λέμε τώρα).

Αλλά ξέρω, φυλάξατε το καλύτερο για το τέλος. Σας νιώθω, κύριοι εχθροί είναι αυτοί που «δεν ανέχονται τους αγώνες». Τους αγώνες του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ. Οπότε ξέρουμε ότι εμείς είμαστε από την άλλη πλευρά, με τους αγώνες, μαζί με τους αγώνες, υπέρ των αγώνων, μετά των αγώνων, διά των αγώνων, μέσω των αγώνων, προς τοις αγώσι. Στο υπέροχο σύμπαν σας, όπου οι κακοί είναι κοντοί, φτιάχνουν σχέδια αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ και προάγουν τα συμφέροντα των κακών ιδιωτικών καναλιών, εσείς αντιπαραθέτετε τη μόνη βεβαιότητα ενός πρώην αρχηγού της ΟΝΕΚ: τους «αγώνες». Μαζί με τους συνδικαλιστές της ΕΡΤ, αναμφίβολα. Και, εννοείται, ενάντια στους κοντούς.


Y.Γ. Στην ψηφοφορία για τη ΝΕΡΙΤ δεν είδα κάτι εξαιρετικό, κάτι κακλαμανικό, κάτι αντάξιό σας. Μάλλον οι κοντοί σας γητέψανε ξανά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κυβερνητικός τσαμπουκάς στα ταξί
Ο κυβερνητικός τσαμπουκάς στα ταξί

Αντί να κάτσει να συζητήσει ώστε να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση για τη σήμανση για POS, μουλαρώνει και λέει «αυτό αποφασίσαμε και αυτό διατάζουμε, κι αν δεν συμμορφωθείτε έχει 1.000 ευρώ πρόστιμο».

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.