Πολιτικη & Οικονομια

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου έγινε το delivery boy της ΕΕ και του ΔΝΤ

Συνέντευξη του πρώην υπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
veniz.jpg
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, την εξωτερική πολιτική αλλά και την διακυβέρνηση Τσίπρα μίλησε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6.

«Πρόκειται για το αφήγημα της καθαρής εξόδου το οποίο, όπως έχετε όλοι καταλάβει, κατέρρευσε, διότι, ανεξαρτήτως του τι λέει ο κύριος Moscovici, ότι δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα, υπάρχει ένα πάρα πολύ σκληρό πλαίσιο εποπτείας, ισχύουν όλα τα κακά της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που παρακαλούσαμε την κυβέρνηση να αποδεχθεί ως λύση, ενώ δεν υπάρχουν τα καλά μίας εξόδου με προληπτική πιστωτική γραμμή» είπε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος.  

Πρόσθεσε δε ότι «Αυτό που μένει στο τέλος είναι ένα μνημόνιο, εντός εισαγωγικών, μετά το μνημόνιο, αόριστης διάρκειας, μακράς διάρκειας, με τα μέτρα να είναι πάρα πολύ σκληρά, αφορούν συντάξεις, αφορούν περικοπή του αφορολογήτου, και με μέσα πίεσης τις εκταμιεύσεις που ακόμη απομένουν, αλλά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος. 

Εδώ μας έχουν τώρα επιβάλλει ένα μνημόνιο σε σχέση με το χρέος, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί στο παρελθόν και, κυρίως, δεν είχε συμβεί στη μεγάλη παρέμβαση που έγινε στο χρέος το 2012, όπου όλα τα μέτρα ελήφθησαν εξαρχής χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους».

Για τις συντάξεις είπε χαρακτηριστικά ότι «το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, επιβλήθηκε ταυτόχρονα με το μέτρο του παγώματος κάθε πιθανής αύξησης, που ισχύει μέχρι το 2022.  Από το πάγωμα των συντάξεων προκύπτει ένα όφελος για το ασφαλιστικό σύστημα, ένα δημοσιονομικό όφελος 2,8% του ΑΕΠ, από την περικοπή των προσωπικών διαφορών, την ονομαστική μείωση των συντάξεων, ένα όφελος της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ».

Τόνισε δε ότι «Και επιπλέον πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας όχι μόνο τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία και τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, δηλαδή τη συνεργασία με το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, για να μπορεί ο συνταξιούχος να έχει μία αξιοπρεπή διαβίωση και μία αναπλήρωση σε υψηλό επίπεδο των αποδοχών που είχε ως εργαζόμενος» υποστήριξε.

«Από τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου πήγε στο άλλο άκρο, έγινε η απόλυτα ενδοτική κυβέρνηση, έγινε το delivery boy και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  

Στην εξωτερική πολιτική δε, είναι το delivery boy γενικότερα, όπως φαίνεται» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι « Δεν υπήρχε απέναντι στους πιστωτές μία κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύεται κάτι, ζητά κάτι, διεκδικεί κάτι... Είναι δυνατόν να συμφωνείς τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 χωρίς να έχουν ληφθεί προηγουμένως τα μέτρα για το χρέος;  

Εδώ η κυβέρνηση πρώτα συμφώνησε τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά άκουσε στο Eurogroup τις αποφάσεις των εταίρων για το χρέος που είναι μία παρέμβαση πολύ μικρή, πολύ μικρότερη από του 2012, πολύ μικρότερη από αυτό που μας είχαν υποσχεθεί ως συμπλήρωμα το 2012».

«Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση τα τελευταία δέκα χρόνια, που είναι τα χρόνια της κρίσης, η οποία να έχει συσχετίσει ζητήματα οικονομικής πολιτικής και οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εμείς αυτό το αρνηθήκαμε διαρρήδην,  δεν έγινε ποτέ.  Ποτέ μα ποτέ.  Εδώ βλέπουμε ότι ακόμη και στο μεταναστευτικό γίνεται μία άμεση σύνδεση με ζητήματα οικονομικής πολιτικής» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

«Το σκηνικό της έντασης περνά μέσα από τον ευτελισμό των θεσμών. Το παράδειγμα το συνηθισμένο, το καθημερινό, είναι η δικαιοσύνη, η εργαλειακή χρήση της δικαιοσύνης, αλλά πέρα από αυτό, τώρα θα ασχοληθούν με το Σύνταγμα, θα ευτελίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος και για να δημιουργήσουν τεχνητά μέτωπα και δημοψηφισματικά διλήμματα θα οργανώσουν, όπως έχω πει εδώ και πολλούς μήνες, ένα μη προβλεπόμενο από το Σύνταγμα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση» είπε αναφερόμενος στο σκηνικό των επικείμενων αλλαγών στο αυτοδιοικητικό τοπίο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που διαμόρφωσε την εικόνα του 2004-2009. Ο εκτροχιασμός είναι εκτροχιασμός της περιόδου κυρίως 2007-2009. Αλλά λέει μετά ο ΣΥΡΙΖΑ, μα εμείς φταίμε γιατί υπήρξε διόγκωση του δημοσίου χρέους;  Εμείς φταίμε γιατί υπήρχαν κλειστά επαγγέλματα;  Εμείς φταίμε γιατί υπήρχε ένα μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το οποίο είχε μέσα μεγάλες διαφορές από Υπουργείο σε Υπουργείο ή από κλάδο σε κλάδο;  Βεβαίως.  

Δεν έχετε σκεφτεί ποτέ, αγαπητοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, την ευθύνη που έχει ο συντεχνιασμός, ο λαϊκισμός, ο κακώς νοούμενος συνδικαλισμός, οι πιέσεις προκειμένου να παραμένουν κάποιες δομές σαν αυτή, και η καταδίκη, η πολιτική, κάθε προσπάθειας πραγματικού εκσυγχρονισμού;» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.