Πολιτικη & Οικονομια

Η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας στο «τραπέζι» της Κομισιόν σήμερα

Αύριο το σχέδιο προς έγκριση από το Eurogroup και τον ESM

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρουσιάζεται σήμερα στην Κομισιόν το σχέδιο εποπτείας για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό περνά μάλιστα αύριο προς ψήφιση από το Eurogroup και τον ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω σχέδιο θα δίνει στην Ελλάδα περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο, να δείξει τον βαθμό ωριμότητας για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας, μετά τη λήξη των μνημονίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα είναι στην κρίση των αγορών πρωτίστως, καθώς θα πρέπει να πείσει ότι τιμά τις υποχρεώσεις και θα πληρώνει όσα χρωστάει.

Ουσιαστικά η Αθήνα καλείται να υλοποιήσει τρεις παραμέτρους: το δισέλιδο Προσάρτημα δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως περιελήφθη στην Ανακοίνωση του Eurogroup της 21η Ιουνίου, το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (SMoU) και την Έκθεση Συμμόρφωσης - τα κείμενα δηλαδή στα οποία στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου η Ανακοίνωση της Συμφωνίας του Eurogroup για ολοκλήρωση της 4ης Αξιολόγησης την 21η Ιουνίου ( περιλαμβάνονται οι μειώσεις στις συντάξεις από 1.1.2019 και του αφορολογήτου το 2020)- και το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που προβλέπει και δόσεις ρευστότητας ανά εξάμηνο για εξαγορά του χρέους, υπό τον όρο της τήρησης των συμφωνηθέντων.

Ωστόσο, ήδη στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την κίνηση του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου για 6 μήνες χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Eurogroup.

Την ίδια ώρα, ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο «'Εθνος» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις το 2019.

«Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ για το τέλος του προγράμματος ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι η επιτήρηση σε «καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με ένα νέο πρόγραμμα».

Όπως τονίζει ο Πιερ Μοσκοβισί μετά την 21η Αυγούστου και το τέλος των μνημονίων ουδείς θα πιέζει για νέα μέτρα, κανείς δεν θα απαιτεί νέες μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα ούτε οι αξιολογήσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Παράλληλα, ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης διαμηνύει ότι η μείωση των συντάξεων, είναι μέρος των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης.