Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας σε ΣΒΒΕ: Το «Βόρεια Μακεδονία» ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες, εκμεταλλευτείτε τις

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ανάπτυξη, μείωση ανεργίας και προσέλκυση επενδύσεων - Η επίθεσή του στην Ντόρα Μπακογιάννη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sipras3242.jpg
MOTIONTEAM

«Αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη να τερματίσουμε την κρίση στη χώρα και σήμερα το κάνουμε πράξη» υποστήριξε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στο σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου να συστρατευτούν στο σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση.

Επιπλέον, άσκησε κριτική στη στάση του ΣΕΒ, ο οποίος -όπως είπε- έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα και «έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων».

Επίθεση σε Ντόρα Μπακογιάννη

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί» σχολίασε.

«Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην 'Αγκυρα» τόνισε με νόημα, διευκρινίζοντας:

«Η χώρα, θέλω να σας διαβεβαιώσω, έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι επαίτη. Με στόχο, φυσικά, όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα, δεν μένει αδρανής στη γεωπολιτική σκηνή. Και επιδιώκει διαρκώς να προσθέσει νέους φίλους και συμμάχους, να συνάψει ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και συνανάπτυξης με όλες τις χώρες των Βαλκανίων και να βάλει τέλος σε σενάρια απομόνωσής της και υποβάθμισης της γεωπολιτικής της δυναμικής».

Υπεραμύνθηκε των χειρισμών στο Σκοπιανό

Αναφορικά με τη νέα ονομασία της πΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αναγνωρίζει και σέβεται τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε, όμως, δεν μπορεί να επιτρέψει «πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

tsipras3423423.jpg

Πρόσθεσε, δε, πως η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων, χωρίς να λυθεί το Μακεδονικό, και «αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας».

Όπως είπε η προώθηση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες «οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν».

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων» τόνισε.

tsipras234.jpg

Και πρόσθεσε: «Γιατί με τη συμφωνία αυτή και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα.

Και η ιστορική αυτή ευκαιρία, εδράζεται στο ότι στη γειτονική χώρα δεν βρίσκονται πια οι εθνικιστές και οι παραχαράκτες της ιστορίας, αλλά μια έντιμη και ειλικρινής ηγεσία, που επιδιώκει να συνάψει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τη χώρα μας. Που την αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως την ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και στηρίζεται σε αυτή για την οικονομική της ανόρθωση και την ευρωπαϊκή της προοπτική».

«Καταφέραμε, λοιπόν, μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, να υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα και φυσικά να βάλουμε τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Πετύχαμε να αποσυρθεί κάθε αναφορά και συσχέτιση της γείτονος χώρας από την αρχαιοελληνική ιστορία της Μακεδονίας μας.

» Ένα γεγονός που όλα τα προηγούμενα χρόνια πρόσβαλε την ιστορική μας συνείδηση αλλά και την ιστορική αλήθεια. Πετύχαμε επίσης να αφαιρεθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, και καταλήξαμε σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και έναντι όλων» ανέφερε επίσης.

Έρχεται η ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης από τη στιγμή που τα ζητήματα με το χρέος τακτοποιήθηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, καθώς και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν γρήγορα, αλλά χρειαζόμαστε μια επενδυτική έκρηξη οριζόντια, σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές στη βόρεια Ελλάδα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και η αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως εμπορικού διαμετακομιστικού κέντρου, όχι πια μόνο για τα Βαλκάνια αλλά για όλη την Ευρώπη, θα προκαλέσει την σημαντική τόνωση της ζήτησης για τις βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος» σχολίασε.

tsipras2342342342-new.jpg

Σε αυτά τα πλάνα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ελληνική βιομηχανία έχει σπουδαίο ρόλο, καθώς η επιδίωξη είναι «να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12%». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εξετάζει με προσοχή την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης σχετικά με τη δημιουργία διακριτού Υπουργείου για τη βιομηχανία.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι από τη στιγμή που «τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν θετικό momentum, είμαστε σε θέση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο, όχι αποσπασματικά».

Όπως είπε, υπάρχει ο οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις αλλά και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αναπτυξιακή τράπεζα και Αναπτυξιακός Νόμος

«Είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και μπροστά σημαίνει σχέδιο για την ανάπτυξη και μάλιστα ολιστικό και όχι αποσπασματικό, όπως στο παρελθόν, και, βεβαίως, σημαίνει χρηματοδότηση και ισχυρό τραπεζικό σύστημα» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας:

«Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τους κοινοτικούς πόρους και τα επενδυτικά προγράμματα. Για τρίτη συνεχή χρονιά είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και στην αξιοποίηση πόρων από το σχέδιο Γιούνκερ. Προωθούμε τη συνεργασία με διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες και ενισχύουμε την από κοινού ανάληψη έργων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

» Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δίνει πλήθος από θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα στους επενδυτές. Ταυτόχρονα, όμως, προχωράμε στη δημιουργία, το επόμενο διάστημα, της Αναπτυξιακής τράπεζας για τη χρηματοδότηση τη επιχειρηματικής δραστηριότητας κάθε κλίμακας. Ενώ δουλεύουμε συστηματικά και για μια δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών που πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ και εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκια τους χάρη στο νέο σύστημα διαχείρισης και απομείωσης των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να είναι και πάλι σε θέση αυξήσουν τη ρευστότητα της οικονομίας».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.