- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αίτημα Ερντογάν στην Ε.Ε. για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους 8 Τούρκους (εικόνες)
Στη δημοσιότητα το επίσημο έγγραφο
Σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της η Άγκυρα στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Σύμφωνα με επίσημη επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η Τουρκία ζητεί από την Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, προκειμένου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να «έχουν μια δίκαιη δίκη».
Τη νέα προκλητική ενέργεια αποκάλυψε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία δημοσιεύει στο φύλλο της Παρασκευής το τουρκικό έγγραφο, που φανερώνει την τουρκική αδιαλλαξία στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών.
Τουρκικό παζάρι
Και αυτό γιατί το αντάλλαγμα που προσφέρει η Άγκυρα στην Αθήνα για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών δεν είναι η απελευθέρωση των Αγγέλου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και η επιστροφή τους στην Ελλάδα, αλλά να αντιμετωπιστούν από την τουρκική Δικαιοσύνη με «δίκαιο τρόπο», όταν ληφθεί η απόφαση να καθίσουν στο σκαμνί για να δικαστούν.
Παρόλο που έχουν περάσει 129 ημέρες από τη σύλληψή τους στη διασυνοριακή γραμμή του Έβρου και Τούρκοι δικαστές έχουν απορρίψει τα αιτήματα απελευθέρωσής τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, ακόμα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Η νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση έρχεται στον απόηχο της είδησης ότι η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου χορήγησε πολιτικό άσυλο σε έναν ακόμα Τούρκο αξιωματικό από τους 8, που έφθασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία. Παράλληλα, στην ελληνική Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία οι δύο κρατούμενοι μπορούν να δηλώσουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το τουρκικό δικαστήριο έθετε ως επιχείρημα για τη μη αποφυλάκιση τους το γεγονός ότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και υπήρχε πιθανότητα να διαφύγουν στην Ελλάδα.
Το επίμαχο έγγραφο
Αποστολέας της επιστολής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ. Το έγγραφο έχει ημερομηνία την 31η Μαΐου.
Ο Τούρκος αξιωματούχος εξαπολύει τα πυρά του κατά των Βρυξελλών, επισημαίνοντας ότι λειτουργεί με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των 8 Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες». Παράλληλα, στηλιτεύει την κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκδώσει ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων.
Ο Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ καταγγέλλει, επίσης, την ελληνική Δικαιοσύνη για «υποκρισία», από τη στιγμή που επιμένει να μην επιστρέφει τους Τούρκους «εγκληματίες», αφήνοντάς τους «ατιμώρητους».
«Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο της επιστολής.
Επίθεση σε Καϊλή
Ο Τούρκος αξιωματούχος στοχοποιεί και την ευρωβουλευτή Έυα Καϊλή, η οποία με την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής των σχέσεων Ε.Ε. - ΝΑΤΟ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε το ζήτημα της απελευθέρωσης των Αγγέλου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην πρόσφατη Εαρινή Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Βαρσοβία, στις 28 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι η ευρωβουλευτής, απευθυνόμενη στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και στον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε αναρωτηθεί γιατί «μία τόσο ισχυρή χώρα, όπως η Τουρκία, εξαντλεί σε δύο νέους την αυστηρότητά της», ζητώντας παράλληλα από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτήν την «παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών».