Πολιτικη & Οικονομια

Σοφία Ζαχαράκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε και απέτυχε - Όχι άλλα χαμένα χρόνια

Η αν. εκπρ. Τύπου της ΝΔ μιλάει για συντάξεις, αφορολόγητο και πλεονάσματα, συνταγματική αναθεώρηση και για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Ελένη Κυριακίδου
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Σοφία Ζαχαράκη διαφέρει από τη στερεοτυπική εικόνα του πολιτικού που έχουμε στο μυαλό μας. Δεν αναζητά την προβολή, αντιθέτως οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις την αγχώνουν. Δεν τοποθετείται για ζητήματα που δεν γνωρίζει και, πριν αναπτύξει την άποψή της για κάτι, το έχει μελετήσει σε βάθος. Δεν ονειρεύεται καριέρα πολιτικού, αντιθέτως της λείπουν οι μέρες με τις μαθήτριές της, τις οποίες φροντίζει να συναντά συχνά για να διαπιστώνει αν όσα αναφέρει έχουν αντίκρισμα στη νεολαία. «Θέλω να κρατώ επαφή με την πραγματικότητα», μου τονίζει.

Έπειτα από δύο χρόνια στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ και από τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, η Σοφία Ζαχαράκη αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα γιατί η πολιτική πλέον στην Ελλάδα έχει ανάγκη ανανέωσης.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, η ΝΔ έχει προβάδισμα 12,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή μάλιστα, οι πολίτες εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι στη συμφωνία στο Σκοπιανό και απέναντι στη συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup. Θεωρεί η ΝΔ ότι αυτά τα δύο ζητήματα είναι και εκείνα που θα δράσουν καταλυτικά στις επόμενες εκλογές;
Αυτά είναι γεγονότα τα οποία αποτελούν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Είναι το τελευταίο επεισόδιο πολλών όμως μικρών επεισοδίων που ζούμε τα τελευταία τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα. Γιατί αυτή η διαφορά του 12,5% έρχεται μετά από μία πλέον παγιωμένη εικόνα πολλών δημοσκοπήσεων - μετά από τρία χρόνια, που θα έλεγε κάποιος- ότι δεν αποτελούν μόνο μία εικόνα της στιγμής, αλλά το pixel μίας μεγαλύτερης εικόνας. Ο κόσμος φαίνεται να ακούει με ενδιαφέρον τη ΝΔ, θέλει να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις, και αυτό καταγράφεται και από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη δημοσκόπηση υπάρχει ένα ποσοστό σχεδόν 18% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ. Βέβαια είναι καταδεικτικό τι έγινε και το 2015, άρα για εμένα από αυτές τις δημοσκοπήσεις πρέπει να κρατήσουμε ότι η ΝΔ έχει παγιώσει μία διαφορά την οποία πρέπει να την αξιοποιήσει ως κίνητρο –μην σου ακουστεί τσιτάτο- για να προσπαθήσουμε παραπάνω. Και συγχρόνως να αναδείξουμε ποια ήταν αυτά τα στοιχεία, εκτός της τελευταίας συμφωνίας στο Eurogroup, αλλά και της συμφωνίας των Πρεσπών, όλο το παρελθόν των τριάμισι ετών που, για εμένα, έχουν γίνει πολλά λάθη. Λάθη στην οικονομία, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, την κρίση του προσφυγικού. Νομίζω ότι για τον κόσμο έχει λειτουργήσει σωρευτικά.

Αναφερθήκατε στο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης στράφηκε στον ΝΔ. Από την άλλη όμως, από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης στη ΝΔ, στο 87%, αλλά και ένα σαφέστατα πολύ χαμηλότερο ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μελλοντικά, λοιπόν, μία ενδεχόμενη αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι που φοβίζει τη ΝΔ;
Παρατηρώντας τη δημοσκόπηση στην οποία αναφέρεστε, βλέπω προφανώς ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, είτε γίνουν στο 2018 σε μια λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρατάει αυτό το καράβι που, ούτως ή άλλως, το έριξε στα βράχια, ή το πηγαίνει στο 2019 για να αξιοποιήσει κάποιες φρούδες ελπίδες και ίσως υποσχέσεις που πάλι θα δώσει. Σίγουρα θα βλέπουμε τον κόσμο να συσπειρώνεται. Και είναι λογικό. Νομίζω ότι η ΝΔ έχει ακόμα περισσότερα περιθώρια όχι μόνο στο κομμάτι της συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων αλλά και μετακινήσεων και από άλλους χώρους. Η ΝΔ καλύπτει έναν πολύ μεγάλο χώρο από το κέντρο προς τα δεξιά. Έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια.

Έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα μία επιμονή της ΝΔ να γίνουν εκλογές εδώ και τώρα. Για ποιο λόγο επιμένει στο αίτημα των εκλογών;
Το ερώτημα των εκλογών νομίζω έχει απαντηθεί με το «θα έπρεπε να γίνουν χθες». Θα σας θυμίσω ότι πριν από τρία χρόνια βιώσαμε το σοκ από το κλείσιμο των τραπεζών. Πέρασαν τότε έξι αγωνιώδεις μήνες για τους Έλληνες. Φτάσαμε πολύ κοντά στο να βγούμε από την ευρωζώνη και -ποιος ξέρει- ίσως και από την ΕΕ. Ζήσαμε στιγμές διχασμού, που εντατικά καλλιεργήθηκαν μέσα από συνθήματα «Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Όλα αυτά έγιναν. Άλλα θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί και θα μπορούσαμε να έχουμε κι άλλα πρακτικά αποτελέσματα εφόσον οι εκλογές είχαν γίνει νωρίτερα. Ποια είναι αυτά; Να μην έχουμε τον φόβο να εφαρμοστούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις από 1.1.2019, να μην έχουμε τον φόβο να γίνει η μείωση του αφορολόγητου από 1.1.2020 ανεβάζοντας τον λογαριασμό των μέτρων Τσίπρα-Καμμένου στα 14,5 δις, να μην έχουμε ήδη τις αυξήσεις εισφορών παράλληλα με μειώσεις στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου, να μην έχουμε το Υπερταμείο για 100 χρόνια και ατέρμονα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η ΝΔ θα είχε κάνει τα πράγματα διαφορετικά, και δεν θα είχαμε ούτως ή άλλως υποστεί τόσες συνέπειες τις οποίες ζούμε και τις πληρώνουμε μέχρι τώρα. Άρα για αυτό υπήρχε και υπάρχει το αίτημα των εκλογών. Θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα και το καλύτερο είναι να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Στην Ελλάδα θα βρεις πλέον ένα πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών που συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε και απέτυχε. Όχι άλλα χαμένα χρόνια για την Ελλάδα, λοιπόν.

Έστω λοιπόν ότι γίνονται οι εκλογές είτε μέσα στο 2018 είτε το 2019. Μία κυβέρνηση ΝΔ τι περιθώρια έχει να αλλάξει ζητήματα των συμφωνιών που θα επηρεάσουν σημαντικά τις ζωές του κόσμου, όπως οι μειώσεις στις συντάξεις ή το αφορολόγητο;
Εδώ έρχεται το άλλο κομμάτι το οποίο ως νέος άνθρωπος στην πολιτική με προβληματίζει συχνά. Το να μη γίνουμε δεύτεροι ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι θα τα καταργήσει όλα με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι μπορεί να κάνει η ΝΔ; Μπορεί και το έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μειώσει τη φορολογία. Έχει πει ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, έχει πει ότι θα μειώσει τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 29 στο 20%, θα μειώσει τις εισφορές, θα μειώσει την εισαγωγική φορολογική κλίμακα στο 9% για όλους τους Έλληνες με εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, και προτείνουμε 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Θα κάνει όμως και πολλές διαρθρωτικές κινήσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες έμειναν πίσω αυτά τα χρόνια. Θα μου πεις, «μα εγώ σε ρώτησα κάτι άλλο», και θα σου πω ότι τα περιθώρια στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μικρά γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι δεσμεύουν τη χώρα. Αυτό που έκανε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να ενημερώσει τους εταίρους για το πρόγραμμά μας και τη μείωση της φορολογίας, αλλά και για το τι πρόκειται να κάνει. Ότι αφού εφαρμόσει εμπροσθοβαρώς τις μεταρρυθμίσεις, θα έρθει και θα ξανασυζητήσει μαζί τους για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό το 3,5% το οποίο είναι θηλιά μέχρι το 2022 και το 2,2% μέχρι 2060 ακούγεται πραγματικά δύσκολο. Με αυτό το 3,5%, τα υψηλότατα πλεονάσματα, δυστυχώς, θα δεις ότι θα αποδυναμώνεται η πραγματική οικονομία, αλλά και οι δυνατότητες να μπορέσουμε να πάρουμε μπρος.

© ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Στο Σκοπιανό τι περιθώρια υπάρχουν;
Ως προς το Σκοπιανό εγώ εντοπίζω το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης -δεν είναι διαδικασία, είναι ουσία- στο ότι πήγε να κάνει διαπραγματεύσεις μόνη της. Το καινοφανές, μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση και το εξοργιστικό είναι ότι συνήθως, όταν έχεις μία συγκυβέρνηση, υπάρχει και μία προγραμματική σύγκλιση. Η συγκυβέρνηση της ευκαιριακής πλειοψηφίας εκδηλώνεται όταν πρόκειται να ψηφίσουν στα οικονομικά, στην υπερφορολόγηση και τις εξοντωτικές εισφορές, το 4ο μνημόνιο και τόσα άλλα, ενώ τώρα στο εθνικό ζήτημα πήγε μόνος του ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Τσίπρα, λειτούργησαν μόνοι τους. Αυτή η επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία έχει πολλά γκρίζα σημεία, με τα βασικότερα ως προς το κομμάτι της εθνικότητας, αυτό το οποίο καταγράφεται στο ελληνικό κείμενο ως «ιθαγένεια» και στο αγγλικό ως «nationality». Γκρίζα τμήματα ως προς τη γλώσσα. Ουσιαστικά η παγίδα που δεν είδε η ελληνική κυβέρνηση ή που μάλλον την προσπέρασε έτσι, είναι ότι με αυτές τις παραδοχές, τις δύο δηλαδή σημαντικές υπαναχωρήσεις, ουσιαστικά έπεσε στο παιχνίδι του μακεδονισμού, με τα δύο αυτά στοιχεία ως πυρήνες του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Αυτό δηλαδή το οποίο για πάρα πολλά χρόνια επιθυμούσαν οι Σκοπιανοί και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε θέσει καν προς συζήτηση. Είναι και κάτι που ο Ζάεφ σε κάθε παρουσία του, όπως στην ομιλία του κατά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, σε κάθε συνέντευξη, σε συνάντηση του όπως αυτή με τον Τουσκ, το αναδεικνύει και είναι ιδιαίτερα περήφανος για αυτό. Άρα μπορεί να παιανίζει θριάμβους η κυβέρνηση, αλλά στην ουσία υπογράφει σημαντικές υποχωρήσεις.

Σου χρωστάω όμως μια απάντηση για τα περιθώρια που υπάρχουν τώρα. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε αυτή τη συμφωνία καταγγέλλοντας ότι εγκλωβίζει την χώρα. Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας καλώντας τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα τετελεσμένα που δημιουργεί αμέσως αυτή η επιζήμια συμφωνία στην χώρα μας. Ξεκαθαρίσαμε ότι όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος φέρουν στη Βουλή αυτή την επιζήμια συμφωνία θα την καταψηφίσουμε αλλά και ως κυβέρνηση δεν θα την κυρώσουμε. Η συμφωνία των Πρεσπών, όμως, έδωσε λευκή επιταγή στα Σκόπια να έχουν πλέον εκείνα την ευθύνη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας. Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη από τη συμφωνία να παρακολουθεί άπραγη πια αυτές τις εξελίξεις που είναι υποχρεωτικό να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2018. Και το σίγουρο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα η ΠΓΔΜ θα λάβει την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 11 Ιουλίου. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.

Παρατηρήσαμε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις διαμαρτυρίες για το Σκοπιανό κατηγόρησε τη ΝΔ για σχέσεις με ακροδεξιά στοιχεία. Οπότε τίθεται το ερώτημα αν η ΝΔ κινείται κεντροδεξιά ή ακροδεξιά.
Αυτή η ερώτηση είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να σου πω ότι βλέποντας πως έχει κινηθεί η ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια με διασκεδάζει διότι ξέρω πολύ καλά ποια είναι η ΝΔ. Αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία θα έπρεπε να ανησυχήσουν την κυβέρνηση η οποία συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ. Επέλεξε δύο φορές συνειδητά να έχει συγκυβερνήτες τους ΑΝΕΛ. Ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αποκάλεσε τον εταίρο του κ. Τσίπρα, τους  ΑΝΕΛ ακροδεξιούς. Θα έπρεπε να ανησυχήσει την κυβέρνηση το γεγονός ότι οι βουλευτές της πήγαν στο νησί της Ρω μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θα έπρεπε να προβληματίσει την κυβέρνηση η δήλωση του κ. Βούτση  ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».

Άρα θα πρέπει να κοιτάξει μέσα στα λάθη της και στο παρελθόν της τι έχει κάνει, έτσι ώστε να ενισχυθούν πολλές φορές οι ακροδεξιές ομάδες, όπως τι έχει κάνει στο κομμάτι της αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, που στα νησιά, που είναι οι πρώτοι αποδέκτες των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων, η ανεπάρκεια στη διαχείριση του προβλήματος μπορεί τελικά να ενισχύει τα ακροδεξιά στοιχεία. Εμείς όμως από την αρχή, και το λέω ξεκάθαρα, καταδικάσαμε και καταδικάζουμε οποιαδήποτε ακραία εκδήλωση. Και, ναι, η ΝΔ, για να σου απαντήσω, είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα.

Άρα πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζητάει, ειδικά το τελευταίο διάστημα, από τη ΝΔ να καταδικάσει ακραίες συμπεριφορές, όπως, για παράδειγμα, την επίθεση στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη;
Η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε και καταδικάζει τις ακραίες συμπεριφορές. Παραπέμπω και στη δήλωση της Διοικούσας επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργιάδη, τη δήλωση του κ. Καραγκούνη και πολλων άλλων στελεχών με την άμεση και αυτονόητη καταδίκη για το απαράδεκτο αυτό γεγονός. Θυμίζω ότι η ΝΔ ήταν η πρώτη που καταδίκασε και την άνανδρη επίθεση εναντίον του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Άρα μην μπαίνει στον κόπο να ζητάει ο κ. Τζανακόπουλος αυτό που για εμάς είναι αυτονόητο.

Τελικά η ΝΔ θα είναι υπέρ ή κατά μίας πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση;
Από την πρώτη στιγμή που έγινε πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρώτη του κίνηση ήταν να πάει στον κ. Τσίπρα, ένα μήνα μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, με την πρόταση να δεχθεί όλα τα άρθρα που θα προτείνει προς αναθεώρηση η ΝΔ και η ΝΔ να δεχθεί όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν επιθυμώντας μία μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση.

Ήταν πολύ μεγάλη ευκαιρία, για να χαθεί. Το επαναλάβαμε και κάναμε και συγκεκριμένες προτάσεις το 2016. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν αντέδρασε κανείς. Έλεγαν ότι θα κάνουν κάποιες επιτροπές για τη συζήτηση της αναθεώρησης. Αυτές οι επιτροπές δεν μπορούν προφανώς να συζητούν στις πλατείες και ούτε να είναι εκτός της συνταγματικής διαδικασίας. Τώρα, έρχεται λοιπόν και κατά την άποψη μου εργαλειοποιεί τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Έπρεπε λοιπόν να βρει το θάρρος ο ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκινήσει αυτή η κουβέντα νωρίτερα. Φοβάμαι λοιπόν ότι πρόκειται για μία ευκαιριακή συζήτηση με την ελπίδα ότι θα διασπάσει την αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενη, λόγου χάριν, το θέμα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

Οπότε ποια είναι η θέση της ΝΔ για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας;
Πρώτα από όλα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι συμβαίνει μέχρι τώρα με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Πρέπει επίσης να κατασταλάξουν στο τι θέλουν. Ένα υπεύθυνο κόμμα όπως η ΝΔ μπορεί και θέλει να τοποθετηθεί. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν δέχομαι να χρησιμοποιούν τη συνταγματική αναθεώρηση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα απλά και μόνο στο τέλος μιας θητείας για να δώσουν έναν τόνο που δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν τον προηγούμενο καιρό. Προσπαθούν απλά να αλλάξουν την ατζέντα του διαλόγου.

Επίτρεψέ μου πάντως να σου πω ότι με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να ανοίξει ένα τόσο μεγάλο θέμα, ενώ ουσιαστικά η κυβέρνηση καταρρέει και ο πρωθυπουργός είναι υπό προθεσμία.

© ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Έστω λοιπόν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι στο τέλος της θητείας της και έρχονται εκλογές. Η ΝΔ τελικά θα έχει νέα πρόσωπα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και δίνει σε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους ευκαιρίες από το 2016. Υπάρχουν τα παραδείγματα των συναδέλφων αναπληρωτών εκπροσώπων, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Νίκου Ρωμανού, πάρα πολλών νέων στις γραμματείες του κόμματος που έχουν αναλάβει κρίσιμους τομείς, όπως και στις τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές αλλά και στην πολιτική επιτροπή μας. Το άλλο καινοτόμο που κάναμε, και το στηρίζω με θέρμη, ήταν ένα μητρώο στελεχών στο οποίο άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική, στέλνουν τα βιογραφικά τους, εξηγούν γιατί τους ενδιαφέρει η πολιτική και περνούν διαδικασίες επιλογής που θυμίζουν πολύ διαδικασίες ιδιωτικού τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να υπάρχει ανανέωση στα ψηφοδέλτια που θα ξεπερνά το 50%! Θα υπάρχει δηλαδή μία σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια, άρα ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα αν το επιθυμεί, να τους αξιολογήσει και αν θεωρεί ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι άξιοι να τον εκπροσωπήσει. Το μονοπάτι έχει ανοίξει και πολλοί νέοι άνθρωποι θα μπορούν να το διαβούν. Λίγη υπομονή και θα το δείτε.

Με σπουδές στην Αγγλική γλώσσα και τη Φιλολογία, με μία σημαντική επαγγελματική πορεία, γιατί αποφάσισες να στραφείς στην πολιτική;
Δουλεύοντας πολύ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παρατήρησα και συνεχίζω να παρατηρώ τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε. Και αυτό γίνεται μέσω της πολιτικής. Προφανώς μου άρεσε πάρα πολύ η πολιτική ειδικά στη λογική της πολιτικής έτσι όπως την παρακολούθησα εγώ μέσα από τη νεολαία και τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές σχέσεις. Είμαι από πολύ μικρή εκτεθειμένη σε ένα ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και έβλεπα ότι μπορούσαμε να υιοθετήσουμε πολλά πράγματα από καλές πρακτικές άλλων χωρών. Θεώρησα ότι από το να παρατηρώ απλά, μπορούσα και να δράσω. Άρα, δόθηκε αυτή η ευκαιρία να μπορώ να δράσω και να καταθέσω μερικές απόψεις, για εμένα πχ προτεραιότητα είναι το να μπορέσουμε να αναμορφώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τη δημόσια διοίκηση πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία, την υπογεννητικότητα. Πρέπει να στρώσουμε το δρόμο για μία νέα γενιά που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις. Μακριά από ένα διάλογο που τραυματίζει κι άλλο την Ελλάδα και την κρατάει αλυσοδεμένη στο χθες. Όμως η στάση ζωής μου λέει ότι το παιχνίδι δεν είναι χαμένο. Επιτάχυνση χρειαζόμαστε στις σωστές ράγες.

Θα είσαι υποψήφια στις επόμενες εκλογές;
Δεν είναι κάτι το οποίο προγραμματίζω. Δεν έχω κάνει κάποια κίνηση για αυτό και η αλήθεια είναι ότι το βλέπω με κάποιο δέος γιατί θεωρώ ότι είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Νομίζω ότι αυτά που καταθέτω μέχρι τώρα δίνουν τον τόνο και του χαρακτήρα μου και της προσπάθειας και είμαι ικανοποιημένη με αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα με διαρκή προσπάθεια βελτίωσης. Να σου πω όμως ποια είναι η ευχή που θέλω να γίνει πραγματικότητα όταν όλο αυτό τελειώσει; Nα μην γυρίζω πίσω κάποια χρόνια πριν και να ντρέπομαι για κάτι που έχω πει ή έχω κάνει.