- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Die Welt: «Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με τη προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην ΕΕ;»
Το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά αναλύει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα
Οι ευρωπαίοι δανειστές έχουν ζητήσει εδώ και καιρό από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα και να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος), αναφέρει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο: «Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με τη προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην ΕΕ;».
«Η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την καθιέρωση του ενιαίου ΦΠΑ. Από κάποιους γίνεται λόγος για πελατειακές σχέσεις και ότι τα εν λόγω νησιά που ανησυχούν για τους τζίρους τους διαθέτουν ισχυρούς εκπροσώπους στην Αθήνα. Παράλληλα όμως ακούγεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο προσφυγικό διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες.
Πιθανότατα να διαλύονταν στη Γερμανία ακόμα και το ενιαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό μέτωπο Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. Ίσως για αυτό η Άγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό «το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο» αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο της Die Welt.
Η μονομερής ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν άρεσε στους ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους της ΕΕ, το ζήτημα ετέθη στην ελληνική αντιπροσωπεία στην ομάδα εργασίας του Eurogroup τη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας απάντησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην καγκελάριο και έμεινε με την εντύπωση ότι η Άγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο θεωρεί ότι απλά άκουσε και δεν συμφώνησε, ισχυρίζονται διαπραγματευτικοί κύκλοι της ΕΕ.
Στους εκπροσώπους της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε λοιπόν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία ή την καγκελάριο στο εν λόγω ζήτημα και έτσι η Αθήνα αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών αναιρείται στις αρχές του 2019. Για να μην πληγεί το κύρος καμίας πλευράς πάντως έγινε ωστόσο λόγος για καθυστέρηση «τεχνικής φύσεως».
Πηγή: Deutsche Welle