- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κλάους Ρέγκλινγκ: Μόνο στην Ελλάδα το πρόγραμμα κράτησε οκτώ χρόνια
Παράθυρο για αλλαγές στη συμφωνία του Eurogroup αν η χώρα δεν συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας ότι διαφορετικά κάποια από τα πρόσφατα συμφωνηθέντα για το χρέος μπορεί να ανασταλούν.
Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει, μεν, αισιόδοξος για το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, τονίζει, δε, ότι οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν ότι τα χρήματα και τα κεφάλαιά της έχουν επενδυθεί με ασφάλεια και μακροπρόθεσμα.
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε επίσης στο οικονομικά καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Σε κανένα άλλο πρόγραμμα στήριξης τα προβλήματα δεν ήταν τόσο μεγάλα και η δημόσια διοίκηση δεν ήταν τόσο αδύναμη όσο στην περίπτωση της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Και προσθέτει: «επί υπουργίας Βαρουφάκη η χώρα κινήθηκε προς τη λάθος κατεύθυνση για έξι ολόκληρους μήνες το 2015 και αυτό στοίχισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό».
Για αυτούς τους λόγους, εξηγεί ο Γερμανός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, υποστηρίζει ότι η περίοδος προσαρμογής διήρκησε οκτώ και όχι μόνο τρία χρόνια όπως συνέβη στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών κρατών. «Αλλά τώρα οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς». Η Ελλάδα από το 2016 δεν έχει ελλείμματα παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ του 2009. «Τα αποτελέσματα αυτά κατέστησαν εφικτά διότι η Ελλάδα εφάρμοσε ευρείες και συχνά επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά σε πραγματικούς όρους. Αυτό ήταν αναγκαίο επειδή νωρίτερα οι μισθοί αυξάνονταν πολύ πιο γρήγορα από την παραγωγικότητα και η χώρα είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της. Σήμερα είμαι αισιόδοξος για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου. Εάν η Ελλάδα μείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, τότε βλέπω ένα καλό μέλλον για αυτήν εντός ευρωζώνης».
Ερωτηθείς τι μαθήματα μπορεί να πάρει η Ελλάδα από τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε: «Σήμερα χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία που ακολούθησαν το πρόγραμμα του ESM παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτές οι χώρες εφάρμοσαν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό τρόπο αποκτώντας την ιδιοκτησία αυτών. Με αυτό τον τρόπο έδειξαν ξεκάθαρα ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος ότι η οικονομική τους πολιτική θα υπηρετήσει τους στόχους της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού», είπε ο επικεφαλής του ESM.
Καταλήγοντας έστειλε ένα μήνυμα - προειδοποίηση στην Ελλάδα. «Η χώρα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Διαφορετικά κάποια από τα πρόσφατα συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να ανασταλούν. Η Ελλάδα γνωρίζει επίσης ότι θα βρίσκεται υπό την μόνιμη επιτήρηση και αξιολόγηση των αγορών και των επενδυτών, ακριβώς όπως και οι άλλες χώρες που συμμετείχαν σε πρόγραμμα. Θέλουν να γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους έχουν επενδυθεί με ασφάλεια μακροπρόθεσμα».