Πολιτικη & Οικονομια

Κοτζιάς απαντά σε Καμμένο: Δεν σχολιάζω, αλλά η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι καλή και δεν χρειάζονται 180 ψήφοι

«Θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο δεν μπαίνει, αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kotzias.jpg
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αν και αρχικά δήλωσε ότι «δεν έχω καμία διάθεση να σχολιάσω τον κ. Καμμένο» αναφορικά με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία «είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές», όπως εκτίμησε.

Τόνισε επίσης ότι «θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο δεν μπαίνει, αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης. Είναι άλλο η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό. Η συμφωνία έχει πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή, όπως έχουν εκδηλωθεί οι ίδιοι, όχι κατά τη δική μου αντίληψη».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη συνέχεια σημείωσε ότι «η συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία δεν έγινε για να μπει στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς η χώρα την ήθελε, για να μην μπλοκάρουμε τις διαδικασίες, εμείς λύσαμε το πρόβλημα γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο να λύνουμε τα προβλήματα που μας κρατάνε "φυλακισμένους" στην Ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον».

Αναρωτήθηκε μάλιστα: «Θέλουμε στα βόρειά μας να έχουμε φίλους ή εχθρούς; Θεωρούμε ότι όποια προβλήματα έχουμε με τους φίλους μας στα βόρεια είναι μεγαλύτερα και ισχυρότερα από αυτά με την Τουρκία, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά; Να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία και να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα Σκόπια; Ή να λύσουμε τα προβλήματα με τα Σκόπια και να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό που ονομάζουμε εδώ και πάνω από έναν αιώνα "Ανατολικό Ζήτημα"»;

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική συγκυρία της Ελλάδας, καθώς «η χώρα βγαίνει από την κρίση. Για να βρει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει να έχει ένα ευρύτερο γεωγραφικό περιβάλλον που και αυτό να παρασύρεται προς την ανάπτυξη. Δυστυχώς, νότια και ανατολικά είναι οι πόλεμοι σε Συρία, Ιράκ, η κατάσταση στη Λιβύη, τα προβλήματα με την Τουρκία».

«Πρέπει να φροντίσουμε να συμπαρασύρουμε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βαλκανική σε κοινή πορεία ανάπτυξης. Μας συμφέρει να λύσουμε ορθολογικά τα προβλήματά μας, για να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες», όπως είπε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.