Πολιτικη & Οικονομια

Νeue Zürcher Zeitung για Τσίπρα: «Από κομμουνιστής μεταμορφώθηκε σε οπορτουνιστή»

Η ελβετική εφημερίδα για τη νέα συμφωνία και τον κίνδυνο νέας σοβαρής υποτροπής της Ελλάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4490268.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με τον τίτλο «περισσότερη λάμψη από ουσία στην Ελλάδα» ο δημοσιογράφος Μάρκο Κάουφμαν Μποσάρτ της ελβετικής εφημερίδας «Νeue Zürcher Zeitung» εκφράζει τον προβληματισμό του για τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Ο Ελβετός χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «πρώην προβληματικό παιδί» που απρόθυμα έχει ξεκινήσει μια θεραπεία μεταρρύθμισης και μάλιστα διευκρινίζει ότι η «Ελλάδα κινδυνεύει σοβαρά από μία υποτροπή».
 

«Η Αθήνα λάμπει και πάλι. Οι νεοσύστατες εταιρείες δίνουν ζωή στα βιομηχανικά ερείπια, ανοίγουν νέες επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο κερδίζουν τουρίστες.  Ως ανταμοιβή για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Αθηνών, το ελληνικό κράτος έλαβε ελάφρυνση του χρέους», διαβάζουμε στο δημοσίευμα της «Νeue Zürcher Zeitung».


«Ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώθηκε από κομμουνιστής σε οπορτουνιστής...αυτό όμως ήταν κάτι το αναπόφευκτο. Σύντροφοι που επαναστάτησαν βγήκαν από το δρόμο του αιωνίως χαμογελαστού αριστερού λαϊκιστή. Το ιδεολογικό σημείο καμπής στην κυβερνητική πολιτική οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ένστικτο επιβίωσης του Τσίπρα. Ο μάγκας πολιτικός υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015 με τους δανειστές τη συμφωνία μόνο και μόνο επειδή δεν είχε άλλη επιλογή. Το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις συνήθως εργάζονται πιο αποτελεσματικά και παρέχουν στον πληθυσμό καλύτερες, φθηνότερες υπηρεσίες αντιφάσκει με το δόγμα της συμμαχίας του με την Ριζοσπαστική Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απρόθυμος να ανακατέψει μια σούπα που την είχαν τα παραδοσιακά κόμματα», προσθέτει το άρθρο. 

Η ελβετική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η λανθάνουσα απροθυμία από την ομάδα του Τσίπρα εναντίον των αναπόφευκτων περικοπών, εκδηλώθηκε με μια σειρά από ελιγμούς επιβράδυνσης.

Στη συνέχεια η ελβετική εφημερίδα εστιάζει στο brain drain της Ελλάδας. «Πολλοί, πάρα πολλοί ειδικευμένοι νέοι Έλληνες, έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην πατρίδα τους. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι πάνω από 20% και είναι πολλές φορές πιο δύσκολο στην Ελλάδα να ιδρύσει κανείς μια εταιρεία από ότι στο Λονδίνο ή το Σαν Φρανσίσκο, καταλαβαίνετε γιατί», υποστηρίζει ο Ελβετός αρθρογράφος.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανησυχεί για το γεγονός ότι η Ένωση των Ελλήνων Μηχανικών στο Ντίσελντορφ έχει αυξηθεί σε 900 μέλη. Αν χάσει τόσα πολλά ταλέντα, κάνει κάτι λάθος και πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη κάνοντας αυτοκριτική». Εάν η Ελλάδα θέλει να είναι βιώσιμη, θα χρειαστούν περισσότερες ενέργειες. Χωρίς ένα βαθύ κούρεμα, το βιώσιμο χρέος είναι απατηλό. «Με την Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται με μια άλλη οικονομική «πυρκαγιά», εξακολουθεί όμως να χρειάζεται μία «πυροσβεστική» παρακολούθηση για την Ελλάδα. Διαφορετικά, δεν πρέπει να εκπλαγείτε αν η κρίση που τελείωσε επίσημα τώρα έρχεται ξανά», γράφει η ελβετική εφημερίδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.