- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ανάμεσα σε δύο γραμμές σύγκρουσης για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής
Ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις
Σε ένα ιδιόμορφο πολιτικό «θρίλερ» αναμένεται να εξελιχθεί, όπως όλα δείχνουν η κρίσιμη διήμερη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό που διεξάγεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, καθώς προτού καλά - καλά ξεκινήσουν οι εργασίες της, άρχισαν να διαμορφώνονται τα πρώτα μέτωπα σύγκρουσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις αναμένεται να κινηθούν γύρω από δύο ζητήματα μείζονος σημασίας:
Το πρώτο αφορά στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Ως προς το θέμα αυτό, κατά πληροφορίες πάντα, θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση που έχουν υποβάλει από κοινού Ισπανία και Γαλλία για τη δημιουργία hotspots στο πρότυπο της Ελλάδας, σε συγκεκριμένες χώρες.
Ενδεικτικά ως χώρες κατασκευής των hotspots έχουν προταθεί η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Ωστόσο, στον αντίποδα της πρότασης αυτής έρχεται η εισήγηση της Αυστρίας και της Ιταλίας, βάσει της οποίας θα πρέπει όλοι οι μετανάστες να επιστρέφονται στην Αφρική και να υπάρξουν συμφωνία με Λιβύη και Τυνησία, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής εκεί.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά αποκλειστικά στις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές που κινούνται στην ανατολική Μεσόγειο. Στο σημείο αυτό, αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για τον περιορισμό των δευτερογενών ροών, στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων, με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι, για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Ιταλία.
Ωστόσο και αυτή η πρόταση αποτελεί σοβαρό σημείο τριβής, καθώς σ’ αυτή αντιτάσσονται τόσο οι χώρες του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) όσο και η Αυστρία μαζί με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζέεχοφερ, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ. Η Βιέννη, μάλιστα, προτείνει το κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μιας ιδιότυπης ζώνης συνοριακών ελέγχων (μίνι Σένγκεν)
Οι θέσεις της Ελλάδας
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να αναπτύξουν τέσσερα σημεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού:
Το πρώτο αφορά στην υπεράσπιση της πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το μεταναστευτικό απαιτεί συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις, οι οποίες οφείλουν να συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.
Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου προς μια δικαιότερη κατεύθυνση.
Εξάλλου, η χώρα μας διεκδικεί την πρόβλεψη για επιπλέον στήριξη στις ευρωπαϊκής πρώτης υποδοχής και την λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει τη στήριξη της Ελλάδας στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και το άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και Τουρκία.