Τσίπρας: πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ με 74%
Οξείες αντιπαραθέσεις στο ιδρυτικό συνέδριο
Με 74% για τον κ. Τσίπρα, διάλυση των συνιστωσών σε «εύλογο διάστημα» και μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε εναίο κόμμα, σχετικά μετριοπαθείς θέσεις στο θέμα της οικονομίας, επιβεβαίωση της εσωκομματικής δημοκρατίας και αμφισβήτηση που είναι εντελώς απίθανο να εκφραστεί με διάσπαση μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές, ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ στο γήπεδο του τε κβον ντο, στην Αθήνα, το ιδρυτικό συνέδριο του καινούργιου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκλογή προέδρου
Τα αποτελέσματα για την εκλογή του προέδρου (ψήφισαν 3.412, σύνεδροι, έγκυρα 3.344) ήταν:
· Αλέξης Τσίπρας 2.477 ψήφοι, 74,07%
· Σίσσυ Βωβού 157 ψήφοι, 4,69%
· Πάνος Ηλιόπουλος 22 ψήφοι, 0,66%
· Λευκά 688, 20,57%.
Η κ. Σίσσυ Βωβού, προερχόμενη από την πάλαι ποτέ ανανεωτική αριστερά και γνωστή ως ενεργή φεμινίστρια, έβαλε υποψηφιότητα επειδή θεωρεί πως πρέπει να εναλλάσσεται το φύλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι σειρά να περάσει σε γυναικεία χέρια. Η κα Βωβού, μάλιστα, δεν είχε διαστάσει προ μηνών να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το γεγονός ότι εκείνη είναι συνήγορος ενός βιαστή σε μια δίκη η οποία παίρνει συνεχώς αναβολές.
Ο κ. Πάνος Ηλιόπουλος, σύνεδρος από το Μαρούσι, δεν είναι ευρύτερα γνωστός. .Πληροφορίες αναφέρουν ότι προέρχεται από τη συνιστώσα του Μανώλη Γλέζου «Ενεργοί Πολίτες», ωστόσο η (πρώην) συνιστώσα του κ. Γλέζου δήλωσε ότι η υποψηφιότητα δεν είχε την επίσημη έγκρισή τους.
Το σεβαστό ποσοστό των λευκών προέρχεται από την ισχυρή Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης, Στρατούλης κλπ), που δεν πρότεινε δικό του υποψήφιο.
Λίγη ώρα μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, έναν ιστορικό σταθμό για την Aριστερά και τη δημοκρατία. Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου. Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο.Με καθαρές αποφάσεις. Κάναμε το ιστορικό βήμα.
Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία.Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».
Εσωτερικές αντιπαραθέσεις
«Κατά το διάστημα που προηγήθηκε του συνεδρίου, σημειώνει το «Βήμα», «η Αριστερή Πλατφόρμα … επιδίωξε να προετοιμάσει το έδαφος για μία μαχητική αμφισβήτηση πολλών σημείων και χαρακτηριστικών του νέου κόμματος. Οι τοποθετήσεις και η αρθρογραφία στην πορεία προς το συνέδριο έφθασαν στο όριο της διαμετρικά αντιθετικής στάσης με τη γραμμή της ηγεσίας, αν και εν τέλει φάνηκε ότι οι συσχετισμοί δεν ευνοούσαν την μέχρι τέλους επιμονή σε μία γραμμή αντιπαράθεσης, εξ ου και για μία ακόμη φορά δεν κατατέθηκε συνολικό κείμενο - αντιεισήγηση, αλλά τροπολογίες επί των κειμένων πολιτικών θέσεων και ιδεολογικής διακήρυξης, οι οποίες και απορρίφθηκαν.
Με αυτά που είχαν προηγηθεί, ο κ. Τσίπρας επέλεξε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να ακολουθήσει σκληρή γραμμή σε όλα τα ζητήματα και κυρίως στα οργανωτικά και στα διαδικαστικά. Έτσι, διακήρυξε με κάθε δυνατό τρόπο την ριζική του διαφωνία με την συνέχιση της λειτουργίας των συνιστωσών, για τις οποίες παρά το χρονικό περιθώριο προσαρμογής που έδωσε, θεωρεί ότι λειτουργούσαν ως παρακομματικοί μηχανισμοί και ως οχήματα προσωπικών στρατηγικών και φιλοδοξιών των επικεφαλής και των μελών τους.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο και έπειτα από όσα είχαν προηγηθεί, έριξε το γάντι το Σάββατο το βράδυ όταν έθεσε ζήτημα για την κατάρτιση λιστών και προκάλεσε τους διαφωνούντες να καταθέσουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια και όχι λίστες για την εκλογή μελών στην νέα Κεντρική Επιτροπή. Οι αριθμητικοί συσχετισμοί τον ευνοούσαν, όμως επί της ουσίας φάνηκε πως Τσίπρας και Αριστερή Πλατφόρμα είναι δύο πλέον εσωκομματικοί πόλοι που όσο και αν δεν είναι ισοδύναμοι, εκφράζουν δύο διαφορετικούς κόσμους, τους οποίους και θα επιχειρήσουν να εκπροσωπήσουν και να εκφράσουν από τούδε και στο εξής».
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε απειλήσει ακόμα και με αποχή της «Πλατφόρμας» από τις διαδικασίες. «Επιφυλάσσομαι όπως και πολλοί άλλοι που έχουμε τέτοιες σκέψεις, ανάλογες, για τη συμμετοχή μας σε όργανα με τέτοιου είδους εκλογικές διαδικασίες»- κάτι που τελικά δεν έγινε.
Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Γλέζος απείχε από την επίσημη έναρξη, ήρθε αργότερα, έψεξε σκληρά τον κ. Τσίπρα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το συνέδριο. τσι στην ανακεφαλαίωση του συνεδρίου κυριαρχεί μία εικόνα εσωτερικής μετωπικής σύγκρουσης, κατά τη διάρκεια της οποίας ήλθαν στην επιφάνεια πολλά στοιχεία, που στο μέλλον μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για την πορεία και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας – «Πλατφόρμα»: τέσσερα σημεία σύγκρουσης
Ορισμένα αξιοσημείωτα από την αντιπαράθεση της κυρίαρχης προεδρικής τάσης (Τσίπρας) με την «Πλατφόρμα»:
«1. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το κόμμα και εμμέσως τον εαυτό του, ως «βασικό αντίπαλο της Μέρκελ και της πολιτικής της». Αντιθέτως, πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν κατ' ουσίαν «συνομιλητή του Σόιμπλε και του ΔΝΤ», όπως υπαινίχθηκε μεταξύ των άλλων ο κ. Αντ. Νταβανέλος, επικεφαλής της ΔΕΑ (συνεργαζόμενοι με την Αριστερή Πλατφόρμα)
2. Στην διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για έξοδο από το ευρώ, αντιθέτως κυριαρχεί η θέση της διαδικασίας αλλαγής της Ευρώπης και των συσχετισμών. Η Αριστερή Πλατφόρμα εμμένει όμως στη θέση της περί εξόδου από το ευρώ και σύγκρουσης με την ΕΕ, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποί της στο συνέδριο να μην ψηφίζουν καν τα ιδρυτικά κείμενα του νέου κόμματος, παρά να επιλέγουν το «λευκό».
3. Στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης και της διαγραφής ενός μέρους του, ενώ η Πλατφόρμα λέει πως δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί με κανέναν και για τίποτε και πως επιθυμεί την μονομερή διαγραφή ολόκληρου του χρέους. Πέρασε, βεβαίως, η θέση που εξέφρασε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος: «διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους δανειστές».
4. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της συνεδριακής διαδικασίας είναι η βάση του κόμματος όπως αυτή δείχνει να διαμορφώνεται. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, σχεδόν τα μισά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται πλέον από πολιτικούς χώρους πέραν της παραδοσιακής Αριστεράς και δεν εντάσσονται σε κανένα ρεύμα ή τάση, αλλά πιθανώς έχουν απευθείας αναφορά στον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Από αυτό το σώμα μελών φαίνεται πως αντλεί μεγάλο μέρος της ισχύος του ο πρόεδρος τoυ ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη αυτή προκαλεί αισθητή ενόχληση στην Αριστυερή Πλατφόρμα και τις συνιστώσες.
Η διάλυση των συνιστωσών
Είναι άγνωστο τι θα κάνουν όσες συνιστώσες (Ενεργοί Πολίτες, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, Κόκκινο ΔΗΚΚΙ και ΑΠΟ) στο «εύλογο διάστημα 2-3 μηνών», όπως αποφάσισε το συνέδριο. Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε: «τι ακριβώς πάει να πει εύλογο διάστημα; Για μας δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Αν όμως προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές και οι συνιστώσες δεν έχουν διαλυθεί, τότε, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος, δεν θα μπορέσει να πάρει το bonus των 50 εδρών, που προσφέρει στο πρώτο κόμμα ο εκλογικός νόμος- και αυτή ήταν η ουσία της αυτοδιάλυσης (;) των συνιστωσών. Το πιθανότερο είναι ότι θα διαλυθούν «επίσημα» και θα διατηρηθούν «ανεπίσημα».
Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή
Σήμερα αναμένεται να τελειώσει και η καταμέτρηση για τα ονόματα που θ΄ αποτελούν τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά κείμενα των αποφάσεων του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων και του καταστατικού.
Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις των κομμάτων, ως προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αναμενόμενες και, βασικά, αρνητικές και καταδικαστικές, ανάλογα με την ιδιαίτερη τοποθέτηση του καθενός. Δεν μας κάνουν σε τίποτα σοφότερους, είναι copy paste υπαρχουσών θέσεων.
Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης
Από τις ιδιωτικές γνώμες, ξεχώρισε η άποψη του καθηγητή κ. Νίκου Μαραντζίδη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), ο οποίος, αφού λίγες μέρες πριν είχε χαιρετίσει ορισμένες ανανεωτικές ιδέες του κ. Τσίπρα για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, τώρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, συγκρίνοντας το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ με της Χρυσής Αυγής:
«Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μεγαλύτερη και ενεργότερη συμμετοχή στα δίκτυα και των μελών του κόμματος στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζουν την πείνα με διανομή τροφίμων. Μάλιστα συνέδεσε αυτό το γεγονός (στην ομιλία κλείσιμο) με το ΕΑΜ που μας έσωσε από την σκλαβιά και την πείνα, όπως είπε.
Δεν ξέρω γιατί πέρασε απαρατήρητο αλλά θεωρώ αυτήν την πρόταση πολύ πιο σοβαρή από τις προτάσεις για τον στρατό ή τις τράπεζες. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να ανταγωνιστεί την Χρυσή Αυγή στο τομέα μιας ιδιόμορφης κοινωνικής πολιτικής όπου τα κόμματα θα διαμορφώνουν νέους είδους πελατείες και μάλιστα ανάμεσα στις κατηγορίες των πιο φτωχών και εξαθλιωμένων. Πρόκειται για μια άθλια πολιτική εκμαυλισμού των συνειδήσεων των πιο χαμηλών τάξεων της κοινωνίας.
Να με συγχωρείτε αλλά αν τα πολιτικά κόμματα θέλουν να προσφέρουν σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής ας καταθέσουν τα χρήματα σε κάποιο ίδρυμα ή φορέα και ας πηγαίνουν οι εθελοντές τους σε προϋπάρχουσες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σε μένα είναι φανερό πως οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφουν το οργανωτικό μοντέλο Τσάβες για την κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας. Αυτό υπονοεί πως μια υποτιθέμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες για να περάσουμε στο χώρο της γκρίζας ζώνης ανάμεσα στη δημοκρατία και τον μονοκομματικό αυταρχισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας. Σε αυτήν την γκρίζα ζώνη δεν θα καταλυθούν οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αλλά από πίσω θα μπορούν να συμβαίνουν πολλά. Αλλά για αυτό θα επανέλθω με κάτι αναλυτικότερο. Είμαι πολύ σοβαρό για να μην σκεφτούμε πάνω σε αυτό».
Μ.Φ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 11:00 ξεκινά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Μα καλά μυαλό κουκούτσι;! Μα καλά δεν σε ενδιαφέρει η υστεροφημία σου;» γράφει ο ηθοποιός σε ανάρτησή του
Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος από την Κουμουνδούρου
«Τα χαμόγελα επέστρεψαν»
Ο χημικός μηχανικός που πέρασε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναλαμβάνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου
Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του κόμματος έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου
«Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης - Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο βουλευτής Χανίων
Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων
«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός», είπε ο ευρωβουλευτής
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
Θρίλερ για το 50% από τον πρώτο γύρο
Η απόσταση από τον Παύλο Πολάκη
Η απάντηση από πηγές της Κουμουνδούρου
Οι δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης
Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη συμμετοχή
«Επιτέλους μετά από μήνες θα αποκτήσουμε πλήρη ιεραρχία», δήλωσε ο πρώην υπουργός
Ανοιχτή η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή
Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα
Η ανάρτηση για την ψήφο του πρώην πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.