Πολιτικη & Οικονομια

Χάρης Θεοχάρης: Πολύ σημαντική για τη χώρα μας η απόφαση του Eurogroup

«Δόθηκαν επιτέλους διευκολύνσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18743908.jpg
φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ η μη λύση δεν αποτελεί, σε καμιά περίπτωση, θετική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα, η κριτική από τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά γίνεται με όρους πολιτικούς και όχι εθνικούς: αυτά τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μιλάει για ένα νέο είδος πατριωτισμού, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς σημειώνει πως δείχνουν μάλλον προδιαγεγραμμένες προς ένα πολιτικό διαζύγιο, και για το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει πως «το πλέον δυσάρεστο είναι ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει το βηματισμό του και συνεπώς να δικαιώσει τους 212.000 ανθρώπους, που το τίμησαν συμμετέχοντας στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία».

Ο κ. Θεοχάρης φαίνεται πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει ενόψει των επόμενων εκλογών και αν θα προχωρήσει σε κάποια συνεργασία. Λέει, ωστόσο, στο Πρακτορείο ότι οι πολιτικές προτάσεις είναι η δεξιά και η αριστερή και στον μεσαίο χώρο δεν υπάρχει κάτι πιστευτό. Χαρακτηρίζει αναγκαία περισσότερο από ποτέ μια τρίτη πολιτική πρόταση και πως χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα.

Οσο για τις περιπτώσεις που ψηφίζει προτάσεις της κυβέρνησης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό δεν σημαίνει πολιτική συμφωνία με την κυβέρνηση, αλλά συμφωνία με τους πολίτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στον Νίκο Ρούμπο, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Η κυβέρνηση μιλάει για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή επιτροπεία. Μετά και την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Απ.: Η απόφαση είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας. Δόθηκαν επιτέλους διευκολύνσεις, για να μπορέσουμε να διαβούμε το κατώφλι των αγορών. Έκανα μια πρόβλεψη στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη -πριν το Eurogroup- ότι θα δοθούν 10 χρόνια ως παράταση και πράγματι έτσι έγινε, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητα θετικό. Από την άλλη υποχρεωνόμαστε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,2% μέχρι το 2060, θα έχουμε αυστηρότερο σε σχέση με άλλες χώρες έλεγχο, και πολύ στενά περιθώρια ελιγμών για να ασκήσουμε πολιτική. Είναι φανερό δυστυχώς, ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν μπορεί να δημιουργήσει εκείνο το απόθεμα εμπιστοσύνης, που θα επέτρεπε μια πιο ελαφριά εκδοχή της εξόδου από τα μνημόνια, εκδοχή που θα οδηγούσε σε υψηλότερη ανάπτυξη.

Ερ.: Ποια είναι η θέση σας απέναντι στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, είναι μια θετική εξέλιξη ή θα ήταν προτιμότερη η μη λύση;

Απ.: Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα η μη λύση. Είχαμε ένα ουσιαστικό παράθυρο ευκαιρίας ανοιχτό και η διαιώνιση του προβλήματος δε θα μας ευνοούσε. Η χώρα μας θα πρέπει να επενδύσει σε ένα νέο είδος πατριωτισμού, ο οποίος επεκτείνει τα σύνορα μέσω της δημιουργίας συνθηκών καλής γειτονίας, ευημερίας και ανάπτυξης, ως πόλος έλξης και πρότυπο για τους γειτονικούς λαούς. Από την άλλη δεν μπορεί να μην εκφράσει κάποιος τον προβληματισμό του σχετικά με τη διαδικασία, που ήρθε αυτή η συμφωνία, προκαλώντας έτσι τις ανησυχίες του ελληνικού λαού και ιδιαιτέρως των πολιτών της βορείου Ελλάδος αλλά και για το γεγονός, ότι πολύ ιδιαίτερα ζητήματα, κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος (προϊόντα - σήματα κ.α) έχουν αφεθεί στην τύχη τους μέσω επιτροπών, που θα αποφασίσουν στο μέλλον.

Ερ.: Θα την ψηφίσετε όταν έρθει στη Βουλή;

Απ.: Αυτή είναι μια απόφαση, που δεν μπορεί κάποιος σαν έμενα, με μια ιδιαίτερη αντίληψη για το ρόλο των πολιτικών, να πάρει ελαφρά τη καρδία, ούτε με αμιγώς πολιτικά κριτήρια. Στα εθνικά θέματα πρέπει να σκεφτόμαστε με εθνικά κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουμε να μελετούμε ενδελεχώς τέτοιου είδους συμφωνίες και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις τους.

Ερ.: Πώς κρίνετε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Απ.: Φοβάμαι ότι η όποια κριτική για τη συμφωνία ήρθε πολύ γρήγορα και με όρους κυρίως πολιτικούς, όχι εθνικούς. Προσωπικά δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι πρόκειται για μια μειοδοτική συμφωνία. Φαίνεται ότι και οι δύο μονομάχοι επιλέγουν τη λογική της τεχνικής πόλωσης, προκειμένου να συσπειρώσουν το εκλογικό ακροατήριό τους.

Ερ.: Τι λέτε για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά;

Απ. Η στάση και των δύο ξεκινάει από πολιτικά κριτήρια. Το πλέον δυσάρεστο όμως είναι ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη το ΚΙΝ.ΑΛ. να βρει το βηματισμό του και συνεπώς να δικαιώσει τους 212.000 ανθρώπους, που το τίμησαν συμμετέχοντας στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Ερ.: Παρατηρούμε μια έντονη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα στο χώρο της κεντροαριστεράς, ποιες εξελίξεις βλέπετε εσείς;

Απ.: Οι εξελίξεις δείχνουν μάλλον προδιαγεγραμμένες, καθώς πηγαίνουμε προς ένα πολιτικό διαζύγιο. Αυτό που θα έπρεπε κάποιος να σκεφτεί πολιτικά είναι το τι χρειάζεται για το μέλλον και πώς θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε στους πολίτες, οι οποίοι κινούνται στο χώρο του ευρύτερου μεσαίου χώρου. Οι πολίτες που δεν πείθονται από τη δεξιά ή αριστερή ρητορική είναι πάρα πολλοί και όταν τους συναντώ, μου τονίζουν πως μια τρίτη πολιτική πρόταση είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Ερ.: Η κινητικότητα χαρακτηρίζει και τη δική σας συμπεριφορά. Από το Ποτάμι ανεξάρτητος, μετά η «Δημοκρατική Ευθύνη» και τώρα πάλι ανεξάρτητος. Έχετε σκοπό να συνεχίσετε ως ανεξάρτητος ή εξετάζετε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιο κόμμα, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών;

Απ.: Πάγια θέση αλλά και πεποίθησή μου είναι ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να γίνονται με την ολοκλήρωση κάθε Κοινοβουλευτικής περιόδου. Αυτό που αισθάνομαι πολιτικά είναι ότι δεν προτείνονται λύσεις που να ικανοποιούν το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων πολιτών. Στη χώρα μας λείπει η ευρωπαϊκή ατζέντα και δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση ασχολήθηκαν με την ατζέντα Μακρόν και τη διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης. Υπέβαλα κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό, για να ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία και στη χώρα μας. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα, που να πιστεύει ότι βασικός μας στόχος είναι να θεραπεύσουμε τις πληγές, που δημιούργησε η χρεοκοπία, ότι επιβάλλεται να αφήσουμε πίσω τους διχασμούς του παρελθόντος, οι οποίοι οδήγησαν μόνο σε εθνικές ήττες, ότι ήρθε η ώρα της επανασύνδεσης του πολιτικού συστήματος με τους πολίτες. Κανείς δε ρωτά τον κόσμο για τα μεγάλα τους προβλήματα και για αυτό το λόγο δεν εμπιστεύεται πλέον τα κόμματα. Τέλος θα πρέπει να δώσουμε το όραμα, που θα δείχνει το δρόμο που πρέπει η Ελλάδα βαδίσει.

Ερ.: Σε ορισμένες ψηφοφορίες έχετε ψηφίσει και υπέρ προτάσεων της κυβέρνησης, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας σας με την κυβέρνηση Τσίπρα;

Απ. Ψηφίζω πάντα με γνώμονα το σεβασμό στο πνεύμα και τις επιταγές του Συντάγματος, το οποίο μας επιβάλλει την κατά συνείδηση έκφραση γνώμης μέσω της ψήφου. Πολλώ δε μάλλον στην παρούσα χρονική στιγμή, που είμαι ανεξάρτητος βουλευτής. Όταν βλέπω ότι τα εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά θέματα, που απασχολούν τους πολίτες, προωθούνται με συγκεκριμένες διατάξεις σε κάποιο σχέδιο νόμου, δεν μπορώ να μην τις στηρίξω. Αυτό ασφαλώς και δε σημαίνει πολιτική συμφωνία με την Κυβέρνηση. Σημαίνει συμφωνία με τους πολίτες.

Ερ.: Την ερχόμενη Τρίτη 26/6 έχετε μια εκδήλωση του Forum Στρατηγικής και Καινοτομίας, στο οποίο είστε και Αντιπρόεδρος. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την εκδήλωση αλλά και ποια είναι η δική σας πρόταση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση;

Απ.: Η εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο «Αθηναΐς», είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα ασχοληθεί με τη στρατηγική για τη διακυβέρνηση στον 21ο Αιώνα. Η τεχνολογία δίνει λύσεις με γοργούς ρυθμούς, ενώ δυστυχώς η ελληνική δημόσια διοίκηση μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη σε ένα παρελθόν, έχοντας δημιουργήσει έναν από τους χειρότερους «εφιάλτες» μας που δεν είναι άλλος από την γραφειοκρατία. Η δική μου πρόταση δίνει μια διέξοδο σε σχέση με όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες ας σημειωθεί ότι ήταν όλες αποτυχημένες. Προτείνω, όπως οι τράπεζες μέσω του Web Banking έδωσαν την ευκαιρία στους πολίτες να κάνουν τις συναλλαγές τους κερδίζοντας χρόνο, έτσι και το Δημόσιο να οργανώσει αποκλειστικά την ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως επαφή του με τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα φαινόμενα διαφθοράς, κακής εξυπηρέτησης και αύξησης κόστους. Ζούμε στην εποχή, που επιβάλλεται για παράδειγμα ένας πολίτης να εκδώσει το βιβλιάριο υγείας ή τον ιατρικό του φάκελο, χωρίς την παραμικρή επαφή του με το δημόσιο σύστημα υγείας. Να μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την ασφαλιστική του πορεία ή ακόμη και να καταθέσει το αίτημά του για συνταξιοδότηση, χωρίς καμία φυσική επαφή με τον Ασφαλιστικό του Οργανισμό. Να μην υπάρχει η ανάγκη να δώσει δεύτερη φορά κάποιο έγγραφο στη διοίκηση αφού θα έχουν διασυνδεθεί όλα μεταξύ τους και ο ίδιος θα έχει ανεβάσει ηλεκτρονικά ό,τι χρειάζεται ή του ζητείται στην αρχή από το σύστημα. Πρέπει επιτέλους να παρακάμψουμε τις αγκυλώσεις μέσα στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο είναι εγκλωβισμένο και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από τέτοιου είδους καινοτόμες προτάσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.