- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πάντα πρωτοπόρος»
Ανακοίνωση για τα 22 χρόνια από τον θάνατό του
Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 22 ετών από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εξέδωσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, γιος του αείμνηστου πολιτικού.
Ολόκληρη η νακοίνωση:
Για τον Ανδρέα
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πάντα πρωτοπόρος.
Ποτέ δεν είδε την Ελλάδα μικρή, εσωστρεφή, να επιδιώκει απλά την σκέπη κάποιου ισχυρού. Πίστευε στην Ελλάδα, στις δυνάμεις της και στην δυνατότητά της να σφυρηλατεί πολυμερείς συμμαχίες για δυναμική παρουσία σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Πίστευε στον Ελληνισμό και άγγιζε την ψυχή των μη-προνομιούχων πολιτών που είχαν για δεκαετίες ολόκληρες μείνει στο περιθώριο. Πάλεψε για το δικό τους ζωτικό χώρο και δικαιώματα.
Το σύνθημα του «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» παρέπεμπε στις δύσκολες σελίδες της Ιστορίας, από τον αυταρχισμό της μετεμφυλιακής Ελλάδας ως και τη χούντα. Την πολιτική εξάρτηση της χώρας μας στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τις πελατειακές κρατικές δομές που εμπέδωσε η δεξιά και μας ταλαιπωρούν ακόμα.
Ιστορικά γεγονότα που , δυστυχώς, περιμένουν ακόμα μία απενοχοποιημένη συζήτηση στη χώρα.
Η λέξη «αλλαγή» παρέπεμπε και σε μια Ελλάδα που πίστευε στον εαυτό της, που καλλιεργούσε την πρόοδο και τα πλεονεκτήματα της, που εξασφάλιζε την ισότητα και το δίκαιο όλων μπροστά στον νόμο.
Ο Ανδρέας πίστευε πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμμετοχή των πολιτών. Η «αλλαγή» προϋπέθετε την «συμμετοχή».
Μπόρεσε να εκφράσει την προοδευτική παράταξη και να θέσει τέρμα στην μονοπώληση της εξουσίας από τις συντηρητικές δυνάμεις, γιατί είχε μια πολύ σαφή κοινωνική ατζέντα με απτά αποτελέσματα Ακόμα και όταν δεν πέτυχε να υλοποιήσει κάτι που ήθελε, η κατεύθυνση ήταν σαφής.
Έκανε μεγάλα βήματα για ένα κράτος πρόνοιας, που μέχρι τότε ήταν ανεπαρκές.
Ένωσε τον ελληνικό λαό αναγνωρίζοντας την Εθνική Αντίςταση και βάζοντας τέλος στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα.
Για το γυναικείο κίνημα θα είναι πάντα αυτός που στήριξε τις γυναικείες φωνές στην Ελλάδα, για το πιο προοδευτικό οικογενειακό δίκαιο.
Σε μια εποχή που υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη και δυνατή κεντροαριστερά παράταξη και με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το 2019, ας ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για την ιστορία και τις προοπτικές του προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις
Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ, Άγνωστο Στρατιώτη και τα 5 του παιδιά
Οι ψηφιακοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτους τζίρους - Ιστορική μείωση φοροδιαφυγής και «κενού ΦΠΑ»
Η αγορά λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για τη δεύτερη «ανοιχτή» Κυριακή των γιορτών
O πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Ραμάλα
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία του νοσοκομείου Mount Sinai
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία της εορταστικής περιόδου για τις τοπικές αγορές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τον «διάλογο» στον πρωτογενή τομέα, τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την απουσία νησιωτικών πολιτικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.