Πολιτικη & Οικονομια

Καμίνης: «Να ενισχυθεί η Δημ. Αστυνομία»

Εισήγηση εφ’ όλης της ύλης του Δημάρχου της Αθήνας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά σημεία της εισήγησης του Γιώργου Καμίνη στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Απαιτούμε όχι μόνο να μη φύγει η Δημοτική Αστυνομία από το Δήμο Αθηναίων, αλλά και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της. Δεν μπορεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, να γίνεται το αντίθετο από ό, τι συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο και ευνομούμενο κόσμο. Σε όλο τον κόσμο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίρνει αρμοδιότητες και ευθύνες. Όλες οι δημοκρατικές χώρες έχουν ως στόχο την αποκέντρωση. Εμείς, για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε με καταναγκασμούς στην αντίθετη όχθη. Και μάλιστα, με καταναγκασμούς και παντελή έλλειψη σχεδιασμού.

Μιλάμε, για νέα οργάνωση της πόλης, για κοινωνική αλληλεγγύη, για περιορισμό της παραβατικότητας, για βοήθεια στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, για χτίσιμο τουριστικής εικόνας και ταυτότητας. Και αναρωτιόμαστε πώς; Με τι εργαλεία; Με τι δημοτικές υπηρεσίες; Με ποιους ανθρώπους; Η πόλη κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, εξαιτίας της προχειρότητας και του αιφνιδιασμού της κεντρικής διοίκησης. Ήδη από το κενό ευταξίας που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη της δημοτικής αστυνομίας, έχουν προκληθεί μεγάλα προβλήματα (παρεμπόριο στο κέντρο, έλεγχος καταστημάτων, ελεγχόμενη στάθμευση κλπ)

Δεν είναι δυνατόν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να σχεδιάζει και να επανασχεδιάζει και να αξιολογείται στο τέλος, στη βάση καταναγκασμών και περιορισμών από την κεντρική κυβέρνηση. Κατά τη θητεία μας μόνο, στα 2,5 αυτά χρόνια, έχουν αλλάξει έξι κυβερνήσεις και τέσσερις πρωθυπουργοί. Ποιο είναι το σχέδιο της κεντρικής διοίκησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Και μάλιστα προσθέτοντας σε όλα αυτά, όλες τις αγκυλώσεις και τις παράνοιες μιας γραφειοκρατίας ελέγχων και επανελέγχων, χωρίς τέλος. Εμείς πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε και στο θεσμό και στους ανθρώπους της. Έχουμε πλέον την εμπειρία να προχωρήσουμε σε νέες αρμοδιότητες και γενικότερα στην αναβάθμισή της, προς όφελος και του πολίτη-δημότη και των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Δεν μας φθάνει, όμως σήμερα, μόνο η ενεργοποίηση των αιρετών και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να μιλήσουν οι πολίτες και να ακουστεί η φωνή τους. Γι’ αυτό, θέλω την έγκρισή σας να προτείνω στο αυριανό, έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ να διοργανωθούν, το ταχύτερο δυνατό, σε ολόκληρη τη χώρα, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης, τοπικά δημοψηφίσματα για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, εμείς η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρουμε την πρωτοβουλία. Οφείλουμε στους πολίτες, να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις που στρέφονται κατ’ ουσίαν εναντίον των πολιτών πρέπει να σταματήσουν. Δε φταίνε σε τίποτα οι πολίτες, να πληρώνουν τις αντιθέσεις, την πόλωση και τις διαφορές μεταξύ θεσμών. Ας πάμε ένα βήμα μπροστά, επιτέλους. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να επανενεργοποιηθούν.

Ήδη από τις πρώτες ώρες είναι εμφανείς για την πόλη οι συνέπειες από την έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας. Στη στάθμευση, στο παρεμπορίου, στον έλεγχο των καταστημάτων. Η λειτουργία της πόλης κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα».

Λ.Χ.