- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πώς η συμφωνία, ακόμη κι αν απορριφθεί, ανοίγει οριστικά την πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μετά
«Δεν υπάρχει η ορθή και λειτουργική λύση για την ιθαγένεια και για τη γλώσσα και δεν υπάρχει σωστός συγχρονισμός σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
«Αυτά τα τρία σημεία, τα οποία τα είδαμε, νομίζω, ανάγλυφα μπροστά μας με την ομιλία που έκανε ο κύριος Zaev, ο οποίος την έκανε σκοπίμως και ευφυώς, για να υπάρχει ένα στοιχείο ιστορικής ερμηνείας, ας το πούμε έτσι, της υπογραφής που έβαλε ο Υπουργός του των Εξωτερικών στη συμφωνία αυτή, λέγοντας “οι Έλληνες και οι Μακεδόνες, οι Μακεδόνες και οι Έλληνες”, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τον όρο κατά τη δική του εκδοχή και ερμηνεία και αυτή, δυστυχώς, θα επικρατήσει».
Γιατί όμως, οι ξένοι ενώ πάνω από 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τους γείτονες ως «Μακεδονία», επέμεναν να λυθεί το θέμα με την Ελλάδα; «Γιατί –κατά τον κ. Βενιζέλο- η Ελλάδα δεν κρατά απλώς τα κλειδιά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γιατί είναι ο γείτονας, η έξοδος στη θάλασσα, είναι ο εταίρος ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά με έναν ευεργετικό τρόπο για τη σταθερότητα του γειτονικού μας κράτους αλλά και για την περιφερειακή ασφάλεια.
»Άρα, […] την άνοιξη του 2014, πριν από τις Ευρωεκλογές και πριν μπούμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, είχε συγκροτηθεί μία σύσκεψη του λεγόμενου “πενταδύμου” στην Ουάσινγκτον, μία σύσκεψη στην οποία μετέχουν οι τέσσερις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία– η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να γίνει μία αποτίμηση. Η αποτίμηση που έγινε ήταν ότι θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση ακόμη και με κυβέρνηση Γκρούεφσκι, εάν βεβαίως γίνουν δεκτά τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά, διότι αλλιώς δεν θα βρεθεί κάποια λύση λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων και λόγω των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί. Άρα, όταν υπήρχε αυτή η αντίληψη διεθνώς, ήδη με την κυβέρνηση Γρκούεφσκι, δεν θεωρώ καθόλου απίθανο ή δύσκολο, για να είμαι πιο ακριβής, να μπορούσαμε να έχουμε πει τα απλά πράγματα, ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβομακεδονική όπως τη λέγαμε πάντα, ή μακεδονοσλαβική όπως την έλεγαν οι παλιές απογραφές πριν τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι η ιθαγένεια είναι βορειομακεδονική, όπως είναι και το λογικό.
Μη αναστρέψιμη η κατάσταση
»Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εδώ έχουμε φθάσει σε ένα αποτέλεσμα, χθες με την υπογραφή, το οποίο δημιουργεί μία κατάσταση πραγματική και νομική η οποία δεν είναι ανατρέψιμη».
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι «όταν εμείς θα φθάσουμε να ψηφίσουμε τελευταία χώρα, 29η χώρα, το πρωτόκολλο ένταξης των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ, θα έχουν προηγηθεί 28 άλλες χώρες που θα το έχουν κυρώσει, θα έχει προηγηθεί η απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου που θα έχει αποδεχθεί την ένταξή τους, θα έχουν λάβει πρόσκληση πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Κύριε Τσίμα, αν μου επιτρέπετε, τεχνικά να μιλήσω, επειδή στη Βουλή μίλησα για την προενέργεια της σύμβασης αυτής πριν τεθεί τυπικά σε ισχύ, πριν δηλαδή γίνουν οι κυρώσεις και από τις δύο πλευρές και ενημερώσει η μία πλευρά την άλλη για την κύρωση, γιατί η δική μας κύρωση θα έρθει μετά την κύρωση από τη Βουλή τη γειτονική, μετά το δημοψήφισμα και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος».
Τι σημαίνει το γεγονός ότι η συμφωνία πρώτα θα εγκριθεί από την ΠΓΔΜ και μετά από εμάς;
«Μπορεί η κύρωση να έρθει στη Βουλή αυτή, αν αντέξει, την ελληνική ή σε μία επόμενη Βουλή ελληνική, μην το αποκλείουμε αυτό, να κληθεί μία επόμενη Βουλή να κυρώσει έχοντας μπροστά της πια μία τετελεσμένη κατάσταση, δηλαδή οι άλλοι θα έχουν κάνει και δημοψήφισμα και αναθεώρηση, το ΝΑΤΟ θα έχει αποφασίσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει αλλάξει τις εκθέσεις προόδου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει πάρει μία απόφαση για την έναρξη μακράς διάρκειας προενταξιακών διαπραγματεύσεων και ούτω καθεξής» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο συμφωνίες
Επίσης, επισημαίνει ότι «στην πραγματικότητα, για να το πω όσο μπορώ πιο απλά, το κείμενο που υπεγράφη χθες εμπεριέχει δύο συμφωνίες. Εμπεριέχει την κύρια συμφωνία, η οποία τίθεται σε ισχύ μετά την κύρωση και από την ελληνική Βουλή, μετά από μήνες, αφού θα έχουν κάνει όσα πρέπει οι γείτονές μας, αλλά εμπεριέχει και μία ενδιάμεση συμφωνία για την στο μεταξύ περίοδο, για την μεταβατική περίοδο, για την ενδιάμεση περίοδο.
»Αυτή η υποκείμενη, η υφέρπουσα ενδιάμεση συμφωνία τίθεται σε ισχύ διά της υπογραφής, είναι απλοποιημένης μορφής συμφωνία».
«Και ισχύει από χθες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Κουράστηκες να προσπαθείς να κατεβάσεις φωτογραφίες του Πίνατ και να σου κολλάει το Ίντερνετ;», αναφέρεται χιουμοριστικά
Πυρά κατά της βουλεύτριας που δήλωσε πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την στήριξή της στον Σωκράτη Φάμελλο
Στο πλαίσιο της αποψινής παρουσίασης του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα
«Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα» - Χειμαρρώδης ο πρώην πρωθυπουργός
Τι ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης
Αυξήσεις καταγγέλλουν Μπακογιάννης - Καφούνης, τι απαντά ο Δούκας
Η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί στο 55% του επιδόματος
Το πλάνο για τους ενοίκους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα
«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια» ανέφερε.
Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της πολιτικού για τον κοινό τους στόχο
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
«Είναι σαφές ότι δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» δήλωσε για τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου
Αιχμές από τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στην Κουμουνδούρου
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.