Πολιτικη & Οικονομια

Άγρια κόντρα Μπακογιάννη - Κοτζιά: Όλα όσα ειπώθηκαν (εικόνες, video)

Καβγάς για Στάζι και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ - Η ανακοίνωση της Athens Review of Books

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νερό στον μύλο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης έριξαν και κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Κοτζιάς.

«Αν ο κ. Κοτζιάς ανάλωνε την ίδια ενέργεια στη διαπραγμάτευση που σπαταλάει για να με υβρίζει, δεν θα τρέχαμε τώρα να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα» είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη λίγες ώρες πριν ο υπουργός Εξωτερικών ανέβει στο βήμα για να μιλήσει για τη συμφωνία με την πΓΔΜ. 

«Προκαλώ και σήμερα δημοσίως τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό ζήτημα από το 1989 μέχρι και σήμερα. Των δικών του συμπεριλαμβανομένων, αν το αντέχει. Όσο και να προσπαθεί, από απολογούμενος δεν μπορεί να γίνει κατήγορος. Ο κ. Κοτζιάς οφείλει μια συγγνώμη όχι σε μένα, αλλά στο λαό για την κάκιστη συμφωνία που έφερε στη Βουλή» πρόσθεσε, καταλήγοντας: 
«Αν δεν το επιτρέπει ο εγωισμός του, ας προσφέρει έστω μια ύστατη υπηρεσία στην πατρίδα: Να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας».

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή με αφορμή «καταγγελίες» της κας Μπακογιάννη για τη Στάζι και πρακτικά για το περιεχόμενο αποχαρακτηρισμένων εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Η κα Μπακογιάννη κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για τη στάση του να περιφέρεται στα κανάλια «απειλώντας με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων», επισημαίνοντας: «Είναι γνωστή στη γενιά μας η λογική της Στάζι. Άλλωστε. εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ».

©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών σήκωσε το γάντι και κατήγγειλε «ύβρεις» από τη μεριά της κας Μπακογιάννη, υπενθυμίζοντας ότι το λογοτεχνικό περιοδικό που επικαλέστηκε πρώτο τους ισχυρισμούς αυτούς (σ.σ. Athens Review of Books) καταδικάστηκε τελεσίδικα. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι το εν λόγω έντυπο «συνδέεται με την κυρία Μπακογιάννη» και την κάλεσε, μάλιστα, να αποσύρει αυτές τις «ύβρεις» ειδάλλως θα υποβάλλει μήνυση.

Παρέμβαση Athens Review of Books

Η άγρια κόντρα Κοτζιά-Μπακογιάννη οδήγησε στην παρέμβαση της Athens Review of Books, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

Στο Διαδίκτυο ολόκληρο το βιβλίο του καθεστώτος Χόνεκερ με συγγραφείς τον Κοτζιά κ.ά. υπό την καθοδήγηση του Ελαφοπόδαρου της ΣΤΑΖΙ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΒΙΒΛΙΟ

https://drive.google.com/file/d/1BBBv0Z-M5NwOs4N5fZUOHMAGZDPBhIEJ/view?usp=sharing

ή εδώ

https://athensreviewofbooks.com/?p=3452 

Ο Κοτζιάς διέψευσε χθες (15.6.2018) οργισμένος την κυρία Μπακογιάννη για την αναφορά της στο επίμαχο βιβλίο (Der autonome Intellekt) του καθεστώτος Χόνεκερ, στη συντακτική ομάδα του οποίου συμμετείχε, λέγοντας ξεδιάντροπα: «…το έχω καμάρι μου ότι συνέγραψα με έναν από τους σπουδαιότερους πνευματικούς ανθρώπους της Δυτικής Γερμανίας, όταν ήμουνα μόλις 19 ετών, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης, υβρίζεται από το περιοδικό που πιθανόν να χρηματοδοτείται κι από την οικογένειά της».

©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συκοφαντεί φυσικά την Athens Review of  Books. Το επίμαχο βιβλίο εκδόθηκε από τον κρατικό-κομματικό εκδοτικό οίκο του καθεστώτος Χόνεκερ το 1976, όταν ο Κοτζιάς ήταν 26 ετών, υπό την καθοδήγηση του αρχιχαφιέ της ΣΤΑΖΙ «Ελαφοπόδαρου», κατά κόσμον Μάνφρεντ Μπουρ, που ήταν ο Επικεφαλής της Ιδεολογικής Προπαγάνδας του καθεστώτος Χόνεκερ. Το όνομα του Manfred Buhr φιγουράρει στο εξώφυλλο, όπως και τα ονόματα των άλλων συνεργατών τού καθεστώτος που το συνέγραψαν μαζί με τον Κοτζιά.

Εφόσον ο Κοτζιάς τόσο πεισματικά αρνείται  την ύπαρξή του, ο Σύλλογος Φίλων του Μανφρέδου Μπούρη ανέλαβε την επαναστατική πρωτοβουλία να διαθέσει στο Διαδίκτυο το εν λόγω βιβλίο. Η άνεση του Κοτζιά στο ψεύδος και τη συκοφαντία, όπως την διαπιστώσαμε και χθες στη Βουλή, δείχνει ότι είχε όλα τα προσόντα ώστε να μην περάσει απαρατήρητο ένα τέτοιο ταλέντο από τον Ελαφοπόδαρο. Μας μένει όμως η απορία μέσω ποιων μηχανισμών εντόπισε ο διαβόητος πλέον Ελαφοπόδαρος τον ταλαντούχο Κοτζιά ώστε να τον προωθήσει καταλλήλως. Άραγε, πού και πότε συνεργάστηκαν για τη συγγραφή τού Der autonome Intellekt; Μια περίληψή του στα ελληνικά είναι διαθέσιμη στο λινκhttps://athensreviewofbooks.com/?p=3438

Με μεγάλη χαρά η Athens Review of  Books διέθεσε ένα ψηφιακό αντίγραφό του. Γιατί εμείς είμαστε οι Άλλοι, τις ζωές των οποίων δηλητηριάζει το πίσω αριστερό χέρι του Ελαφοπόδαρου.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης λίγο πριν από την ψηφοφορία

Στη σημερινή αντιπαράθεση οι δύο πολιτικοί διασταύρωσαν εκ νέου τα ξίφη τους, με τα πνεύματα να οξύνονται επικίνδυνα.

Ειδικότερα, η κα Μπακογιάννη ζήτησε να καταθέσει ο υπουργός Εξωτερικών όλα τα έγγραφα, από το 1989 μέχρι και σήμερα, που αφορούν στο ζήτημα της πΓΔΜ, Η ίδια, μάλιστα, κατέθεσε τρία έγγραφα σύμφωνα με τα οποία:

  • πρώτον, η ΝΔ, επί των ημερών της στο Υπουργείο Εξωτερικών, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε το «Μακεδονία-Σκόπια» ως ονομασία,
  • δεύτερον, ποτέ δεν αποδέχθηκε κοινή επιτροπή για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και
  • τρίτον, αποτυπώνουν τη διάθεση της Ελλάδας να επιμείνει στο ζήτημα της ταυτότητας και να παρέμβει στο ζήτημα της γλώσσας.

Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών ακολούθησε η παρέμβαση της κας Μπακογιάννη η οποία παρατίθεται αυτούσια:

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σάς είχα ζητήσει να μπορώ να απαντήσω στον κ. Κοτζιά διότι για θέματα τόσο σοβαρά, όπως είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όταν γίνεται χρήση, κατά τον τρόπο με τον οποίο ο κ. υπουργός έκανε, επιλεκτικά διαβαθμισμένων εγγράφων, αυτά δημιουργούν εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ζήτησα χθες και προκάλεσα τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων. Ούτως ή άλλως κλείνει η συμφωνία, εδώ είμαστε να πάμε στη Βουλή, ο κάθε συνάδελφος να έχει τη δυνατότητα, από το 1989 που επικαλέστηκε ο κ. Κοτζιάς, μέχρι σήμερα -και τα δικά του- να τα δούμε. Οφείλω όμως εγώ να καταθέσω τρία έγγραφα τα οποία δεν είναι διαβαθμισμένα κύριε Κοτζιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ): Τα οποία δεν θα τα αναγνώσετε. Να καταθέσετε τα έγγραφα με τον τίτλο τους. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το πρώτο έγγραφο είναι η αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης -επειδή αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς στο "Μακεδονία-Σκόπια"- που λέει ρητά ότι "η Ελλάς πάραυτα αρνήθηκε την πρόταση του "Μακεδονία-Σκόπια". Είναι στο αιτιολογική της Χάγης ώστε ο κ. Κοτζιάς να μην χρησιμοποιεί πράγματα για τα οποία δεν ξέρει τι λέει. Το δεύτερο είναι μια δική μου επιστολή προς τον κ. Μιλοσόσκι. Με την υπογραφή μου, δικαιούμαι να την δώσω. Στην οποία επιστολή αναφέρει γιατί η Ελλάς αρνείται κοινή επιτροπή (σ.σ. για τα σχολικά βιβλία). Και λέω ότι "θέλω να τονίσω ότι η ιστορία είναι μια επιστήμη που δεν γράφεται από επιτροπές και η Ελλάς αρνείται να αποδεχθεί αυτή την πρόταση". Το καταθέτω. Το τρίτο, είναι ένα χαρτί μη διαβαθμισμένο της αμερικανικής πρεσβείας. Όπου λέει ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια ότι είδε τον κ. Γκρουέφσκι και κάνει μια αναφορά προς το κέντρο και λέει ο Γκρουέφσκι -διότι εμείς με τον Γκρουέφσκι διαπραγματευτήκαμε δεν είχαμε την τύχη του κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούμε με τον Ζάεφ- ότι οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της identity, δηλαδή, που αφορά στην ιθαγένεια και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας. Αυτά γράφει ο Γκρουέφσκι στον Αμερικανό πρέσβη. Και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι επί Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν ήταν θέμα! Ο κ. Κοτζιάς να τα καταθέτει όλα κ. Πρόεδρε!».

Απαντώντας στην επιστολή που επικαλέστηκε η κa Μπακογιάννη, ο κ. Κοτζιάς θύμισε το περιεχόμενο τηλεγραφήματος στις 20/9/2008 που ανέφερε: «Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της κυρίας υπουργού για τον όρο "Μακεντόνσκι" ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων». 

«Δεν ήθελα να το διαβάσω, το αποδεχθήκατε» είπε ο Ν. Κοτζιάς, που πρόσθεσε: «Για τα βιβλία, ακόμα και με την Αλβανία επί Σαμαρά ξεκίνησε η κοινή επιτροπή που βλέπει τα βιβλία της Αλβανίας. Τώρα αν ο Σαμαράς έκανε το έγκλημα που μου χρεώνετε εμένα, 5 χρόνια πριν από εμένα, βάλτε τον μέσα. Τι φταίω εγώ. Της κ. Μπακογιάννη της αρέσει να κάνει προσωπικές επιθέσεις σε εμένα. Πιστεύω ότι δεν νιώθει άνετα με αυτά που κάθε φορά αποκαλύπτω».

Και ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε: «Σε ο,τι αφορά τη Χάγη, σας θυμίζω ότι πήγαμε σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο το χάσαμε εξαιτίας σας, γιατί βγήκατε από το Βουκουρέστι που δεν χρειάστηκε να κάνουμε χρήση του βέτο χάρη στην εξαιρετική πολιτική που έκανε ο κ. Καραμανλής μέσα στο Συμβούλιο, γιατί είναι μόνο πρωθυπουργοί στο Συμβούλιο και πήρε 17 χώρες μαζί του. Και βγήκατε εσείς μετά να καμαρώνετε ότι βάλατε βέτο, που δεν είχατε βάλει (βέτο) και καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ένα βέτο που δεν το βάλατε. Και αυτό το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την απόφαση που πήρε, μάς δυσκόλεψε στις διαπραγματεύσεις, διότι βρήκαμε μια απόφαση που δέσμευε τη χώρα. Τα δικά σας τετελεσμένα τα επικαλείστε για να μας κάνετε κριτική».