Πολιτικη & Οικονομια

Πώς σχολιάζει ο Σαμαράς τη νέα ονομασία της πΓΔΜ

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
samaras23423432.gif
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα άρθρο του Θεόδωρου Πάγκαλου για τον ίδιο, στο οποίο παρουσιάζονται στοιχεία για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα της ονομασίας, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ το 1991. Μεταξύ άλλων στο άρθρο επισημαίνεται ότι «ο κ. Σαμαράς έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην τακτική ενημέρωση της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το ονοματολογικό με τα Σκόπια».

«Έδινε σημασία στο όνομα και στον τρόπο που θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Η κατά κράτος υποχώρηση δεν είναι δυνατόν να επιλεγεί ως στρατηγική. "Βόρεια Μακεδονία" δεν είναι λύση. Αφήνει ανοικτό τον σφετερισμό του ιστορικού και πολιτιστικού παρελθόντος μας από τους Σλάβους που έχουν επικρατήσει στα Σκόπια» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς για αυτά που έγραψε τότε ο -όπως τον χαρακτήρισε- πολιτικός του αντίπαλος.

Ανύπαρκτη νομιμοποίηση - Μηδενική συναίνεση

«Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς κ. Τσίπρα τα δώσατε όλα. Αντιστάθηκα, εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου τότε, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών τότε. Και εσείς σήμερα, τα δίνετε όλα χωρίς τη στήριξη της Βουλής και του υπουργικού σας συμβουλίου, ούτε καν του κυβερνητικού σας εταίρου» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε μια συμφωνία «με την αντιπολίτευση στα σκοτάδια και τον λαό στα κάγκελα».

Παράλληλα, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να λέει «ανοησίες, ότι τάχα δημιουργήσα το Σκοπιανό, το 1992, και στη συνέχεια τάχα το πούλησα», διευκρινίζοντας: «Τα "παπαγαλάκια" σας με συκοφαντούν ως πολύ αδιάλλακτο και ταυτόχρονα ως πολύ υποχωρητικό και αδιάλλακτο. Διαλέξτε επιτέλους, τι από τα δύο ισχύει». Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το πρόβλημα του ψευτομακεδονικού εθνικισμού δημιουργήθηκε από τον Στάλιν και τον Τίτο και ξέσπασε πολιτικά με τη διάλυση της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

samaras2342342.gif
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μέσα στη φούρια σας, έχετε γίνει Σκοπιανότεροι των Σκοπιανών» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις διαφωνίες οσων κυβέρνησαν, μετά τον Απρίλιο του 1992, όταν «έπαψα να διατελώ υπουργός Εξωτερικών και δεν χειριζόμουν το Σκοπιανό, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων».

«Πάγια θέση μου είναι ότι το όνομα αποτελεί όχημα αλυτρωτισμού» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το "Βόρεια Μακεδονία" δεν αποτελεί λύση».

Χαρακτηρίζετε «φασιστοειδή» τους Έλληνες πατριώτες

«Από τη μία πλευρά είμαστε όλοι αυτοί που αντιστάθηκαν. Από την άλλη πλευρά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του, που τα έδωσε όλα. Και άλλες κυβέρνησεις διαπραγματεύτηκαν, αλλά εσείς υπογράψατε».

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέκαθεν αντίθετος με την εθνική γραμμή, με τη νεολαία του κόμματος να διαδηλώνει μαζί με τους εθνικιστές του Γκρουέφσκι και του Ιβανόφ, υπογράφοντας παράλληλα ψηφίσματα για τη de facto αναγνώριση της χώρας ως «Μακεδονία». Και πρόσθεσε πως «τους Έλληνες πατριώτες που διαδηλώνουν στους δρόμους, τους χαρακτηρίζετε "φασιστοειδή».

samaras32423.gif
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση να αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, προβλέποντας ότι αποτελεί θέμα χρόνου οι συζητήσεις για «νέα σύνορα» και αναγνώριση μειονοτήτων στα νότια σύνορα της πΓΔΜ.

Συμφωνία-έκτρωμα

«Αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα που δυναμιτίζει την κατάσταση στα Βαλκάνια. Η συμφωνία ανοίγει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς αναγνωρίζετε μια θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης. Η συμφωνία είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει νέες εκρήξεις. Παρακάμψατε το ελληνικό βέτο, υπογράφετε και δημιουργείτε τετελεσμένα, με τον λαό και τη Βουλή απέναντι. Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα, στο εσωτερικό της χώρας» συμπλήρωσε.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και δεσμεύει την Ελλάδα να μη βάλει πρόβλημα στην ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας» σχολίασε επίσης.

Ιδεολογικά ασπόνδυλος ο Τσίπρας

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την καρέκλα του, υπογραμμίζοντας ότι έχει προσωπική εμπάθεια προς το πρόσωπό του.

«Κ. Τσίπρα, ειστε ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλος. Χρησιμοποιήσατε το Σκοπιανό για να διασπάσετε τη ΝΔ. Όμως, να ξέρετε ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι, μια γροθιά» ανέφερε επίσης.

samaras.gif
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά είμαστε Έλληνες, όπου ο καθένας κουβαλά τη δική του εθνική κληρονομιά. Αύριο, ο κ. Τσίπρας θα πάει με το στυλό που του δίνει ο κ. Καμμένος να υπογράψει. Ο λαός σάς έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε για αυτό» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Σφοδρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.