- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι είπε ο Ντομπρόβσκις στον Τσίπρα για χρέος και τέταρτη αξιολόγηση
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου
«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα και συζητήσαμε ένα φάσμα θεμάτων» δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, «το πρώτο και κύριο από τα θέματα αυτά σχετίζεται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο πρόκειται να τελειώσει τον Αύγουστο, και αναμένουμε και ήδη εργαζόμαστε για μια υπερκείμενη συμφωνία σε μια εβδομάδα στο Eurogroup. Υπάρχει αριθμός στοιχείων που είναι σημαντικά. Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία για τα μέτρα για το χρέος, για το τι θα είναι τα μέτρα σε όρους μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους» ανέφερε επίσης.
Ερωτηθείς για αν αυτό θα γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε: «Αναμένουμε μια υπερκείμενη συμφωνία και αυτή θα έχει αρκετά στοιχεία. Πρώτα απ' όλα υπάρχει μια προϋπόθεση, αν θέλετε, η οποία είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, την οποία ψηφίζει σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεύτερον, υπάρχει συμφωνία στα μέτρα για το χρέος και το τι μπορεί να γίνει και, από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να έχουμε εμπροσθοβαρή μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει με αξιοπιστία στις αγορές».
«Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όμως θα έλεγα πως η στάση όλων των πλευρών είναι εποικοδομητική, έτσι ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας» πρόσθεσε.
«Πρώτα από όλα θα δούμε ότι η ελληνική οικονομία τελικώς ανακάμπτει» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγώντας πως «επέστρεψε πέρυσι στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη, έτσι εφέτος περιμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι γύρω στο 2% και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε περαιτέρω αυτή την ανάπτυξη».
«Όπως θυμάστε, το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρωτοβουλία Νέα Αρχή για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση στην Ελλάδα, βελτιώνοντας ουσιαστικά τις συνθήκες για την Ελλάδα σε όρους διαθέσιμων κεφαλαίων της ΕΕ, παρέχοντας επίσης πολλή τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της απορρόφησης. Βλέπουμε ότι από τα 35 δισ. ευρώ που επιστρατεύθηκαν με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα έχει ήδη χρησιμοποιήσει 16 δισ. και, μέσα σε δυο χρόνια, η Ελλάδα μετακινήθηκε από ένα από τα χειρότερα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε ένα από τα καλύτερα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων» συμπλήρωσε.
«Όσον αφορά το επόμενο οικονομικό πλαίσιο βλέπουμε επίσης θετικά νέα για την Ελλάδα, περιλαμβανομένου ενός ουσιαστικά αυξημένου φακέλου συνοχής. Έτσι, συνολικά, όπως γνωρίζετε, η συνοχή θα αντιμετωπίσει μειώσεις 10% σε πραγματικούς όρους την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα έχει αύξηση 8% σε πραγματικούς όρους. Εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όμως αυτή είναι η πρόταση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στο τραπέζι. Έτσι βλέπουμε τώρα ότι με τις πολλές και πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται, την υποστήριξη της Ελλάδας για τις επενδύσεις, βλέπουμε ότι η οικονομία της Ελλάδας έχει καλές δυνατότητες για οικονομική ανάκαμψη», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.