Πολιτικη & Οικονομια

Ο Ρέγκλινγκ προειδοποιεί την Ελλάδα για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις

«Η πρόσβαση στις αγορές είναι πολύ ευάλωτη και οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
regling.jpg
© EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Το «βάρος» των προσπαθειών για την Ελλάδα πέφτει τώρα στην ελάφρυνση του χρέους και όχι τόσο στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνεδριο του Economist.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων είναι πολύ σημαντική.

Όσον αφορά το μείγμα των μέτρων για το δανειακό προφίλ της χώρας μετά τον Αύγουστο, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο όλες οι παράμετροι για τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Όπως σημείωσε, ο ESM θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας μέχρι να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε την ανάγκη για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. «Η δέσμευση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιώδης. Πρέπει να αποφασίσει βεβαίως και το Eurogroup για μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος. Είναι τα παραπάνω πεδία προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για να υπάρξει μία καλή ποιοτικά γκάμα επενδυτών. Μόνο όταν υπάρξουν όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει τους επενδυτές», σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ προειδοποίησε ότι «η πρόσβαση στις αγορές είναι πολύ ευάλωτη και οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα».

«Οι μεταρρυθμίσεις πολιτικά είναι παντού σε όλον τον κόσμο μη ελκυστικές", τόνισε. "Όμως η αξιοπιστία έναντι των αγορών και εφόσον θέλει ένα κράτος να συνεχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη απαιτεί δημοσιονομική σύνεση», πρόσθεσε.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η ρευστότητα έχει βελτιωθεί, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μείωση της εξάρτησης από τον δανεισμό του ELA κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν για τον κλάδο.

Επίσης, αναγνώρισε τις προσπάθειες των τραπεζών για επιστροφή στην κανονικότητα, μεταξύ άλλων, με πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι το βάρος των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τα πιστωτικά ιδρύματα και θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα (35%) στο τέλος του 2019, δηλαδή το διάστημα για το οποίο οι συστημικές τράπεζες έχουν καταρτίσει σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι οι στόχοι των τραπεζών για μείωση των επισφαλειών, σε συνεννόηση με τον SSM, θα εκπληρωθούν «και με το παραπάνω».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.