Πολιτικη & Οικονομια

Τα τέσσερα βήματα μέχρι να ονομαστεί η πΓΔΜ Βόρεια Μακεδονία

Στις 11 Ιουλίου θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία στην ΕΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατάληξαν σε συμφωνία για το ονοματολογικό, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το περίφημο «ραντεβού των Πρεσπών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου το Σαββατοκύριακο. Θα έχει προηγηθεί η προ ημερησίας συζήτηση στην ελληνική Βουλή πιθανότατα την Παρασκευή. Έχουμε μία καλή συμφωνία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος μίλησε και με τους πολιτικούς αρχηγούς στο τηλέφωνο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ δικαιολόγησε τη σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία, χαρακτηρίζοντάς την μονόδρομο. 

Με ορίζοντα λοιπόν το Φθινόπωρο, τα τέσσερα βήματα που θα μεσολαβήσουν για Αθήνα και ΠΓΔΜ είναι τα εξής:

Υπογραφή της  συμφωνίας στις Πρέσπες, από τους υπουργούς Εξωτερικών κκ Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 16 Ιουνίου.

Κύρωση της συμφωνίας από τον Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ 

Στις 25-26 Ιουνίου το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ  θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία»

Στις 28-29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δοθεί το θετικό μήνυμα στην «Severna Makedonija» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις 11 Ιουλίου θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία (Severna Makedonjia) στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική ) και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία τότε θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ. 

Ενώ μέχρι τότε, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, «οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμπεριφέρονται με καλή πίστη»!