- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διχάζει το Βόρεια Μακεδονία (εικόνες, video)
Το χρονικό της συμφωνίας Τσίπρα με Ζάεφ - Έπαινοι από το εξωτερικό - Αντιδράσεις στο εσωτερικό
Σε νέο γύρο αντιπαράθεσης στην εσωτερική πολιτική σκηνή εξελίσσεται η συμφωνία με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, την ώρα που τα ερωτηματικά για το τι τελικά συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών παραμένουν αναπάντητα.
Η επιδοκιμασία του διεθνούς παράγοντα μετά τα τηλεοπτικά διαγγέλματα Τσίπρα και Ζάεφ προσέκρουσε στην κατηγορηματική άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει τη συμφωνία. Σε ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για εξάμηνο «μυστικής διπλωματίας» από μια κυβέρνηση που «περιφρόνησε τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του» και «αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή».
Η κυβερνητική απάντηση ήταν άμεση και ήρθε διά χειρός Νίκου Κοτζιά. Ο υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο Twitter: «Καλή συμφωνία, αλλά κακή και ανιστόρητη αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός πραγματικότητας». Ανακοίνωση - απάντηση στον κ. Μητσοτάκη εξέδωσε και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «κατώτερο των περιστάσεων».
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την Πέμπτη, η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να περάσει και στα έδρανα της Βουλής. Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της ΝΔ πηγαίνει το πρωί της Τετάρτης, στις 09.30, στο Προεδρικό Μέγαρο για να συνομιλήσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Την ίδια ώρα εκφράστηκαν οι πρώτες αντιρρήσεις και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κίνηση της κυβέρνησης να δώσει το όνομα «Μακεδονία» στη γειτονική χώρα. Το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάχτηκε να απαντήσει, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι θα μελετήσει πρώτα το επίσημο κείμενο της συμφωνίας, με την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά να συγκαλεί συνεδρίαση στον απόηχο της αντιπαράθεσης Δανέλλη (Ποτάμι) με Κωνσταντινόπουλο (Δημοκρατική Συμπαράταξη) για τη συμφωνία.
Στις δικές τους τοποθετήσεις, οι Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) και Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) διαχώρισαν τη θέση τους, όταν τους πήρε τηλέφωνο ο πρωθυπουργός για να τους παρουσιάσει βασικά σημεία της λύσης στο ονοματολογικό.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη -χρονικά- βολή ήρθε από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη ξεκαθάρισε: «Δεν θα ψηφίσουμε καμία συμφωνία που περιέχει τον όρο "Μακεδονία"».
Και το νέο όνομα αυτής, Βόρεια Μακεδονία
Έχοντας ενημερώσει πρώτα -όπως προβλέπεται βάσει καταστατικού- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον ελληνικό λαό για το τι περιλαμβάνεται στη συμφωνία με την πΓΔΜ.
Όπως είπε, το νέο όνομα της γείτονος είναι «Βόρεια Μακεδονία», μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Επιπλέον, εξήγησε ότι η νέα ονομασία προϋποθέτει συνταγματικές αλλαγές για την εξάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι περισσότερες από 140 χώρες που αποκαλούν σήμερα την εν λόγω χώρα «Μακεδονία», θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως «Βόρεια Μακεδονία».
Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του διευκρίνισε πως «προβλέπεται για πρώτη φορά ότι (οι Σκοπιανοί) δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας», κάτι το οποίο επιχείρησαν να κάνουν κάποιοι στο παρελθόν στο πλαίσιο δημιουργίας μιας εθνικής ταυτότητας.
Σε μια προσπάθεια να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της «ιστορικής» -όπως τη χαρακτήρισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός- συμφωνίας, το Μέγαρο Μαξίμου είχε ήδη κυκλοφορήσει ένα non paper. Σε αυτό γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν τα οφέλη της συμφωνίας, η οποία -όπως ανέφερε στη συνέχεια ο Τσίπρας στο διάγγελμά του- διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας και υποχρεώνει τους γείτονες να αλλάξουν το Σύνταγμά τους προκειμένου να ανοίξει για αυτούς η πόρτα σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: α) Η ιθαγένεια/υπηκοότητα στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia β) Αναγνωρίζεται de facto η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος και γ) Αναγνωρίζεται η Μακεδονική γλώσσα, με τη διευκρίνιση ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών.
Διάγγελμα Ζάεφ: Τέλος το FYROM
Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίαζε βασικά σημεία της συμφωνίας, ο Σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ, περιστοιχισμένος από το υπουργικό του συμβούλιο, επιχειρούσε να κάνει το ίδιο με τους πολίτες της χώρας του.
Ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πια «FYROM» (πΓΔΜ), επισημαίνοντας ότι «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με μετάφραση σε όλες τις γλώσσες, αποτελεί ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα».
Με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων να είναι πολλές και να φθάνουν ακόμη και εντός του υπουργικού συμβουλίου (σ.σ. Ντιμιτρόφ), ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για μια «σωστή λύση» όπου «η γλώσσα είναι η Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις και η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες, πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Τρίβουν τα χέρια τους σε Νίμιτς, ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες
Κάτι παραπάνω από θερμές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις σε Ευρώπη και Αμερική.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να συγχαρεί Σκόπια και Αθήνα, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία.
Φανερά ικανοποιημένος ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια μακροχρόνια περίοδο «καλής γειτονίας».