Πολιτικη & Οικονομια

Κυβέρνηση δικαιώνει Μόσιαλο

Ένα χρόνο ύπαρξης συμπληρώνει η ΔΥΝΕΛ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την (όπως κι αν τελικά θα λέγεται) νέα ΕΡΤ, χτες, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε απερίφραστα: «Ήταν λανθασμένη η αντίδραση της ΝΔ, όταν έφερε το νομοσχέδιο για πρώτη φορά ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος. Ήταν ατυχία για τον τόπο, που χτυπήθηκε το νομοσχέδιο όταν ήρθε». Έτσι, έστω και κατόπιν εορτής, μετά από δυόμιση χαμένα χρόνια, η ΝΔ παραδέχτηκε το αυτονόητο. Φυσικά, δεν έκανε τις δηλώσεις ο κ Κεδίκογλου, που πρωτοστατούσε τότε ως δημοσιογράφος εναντίον του κ. Μόσιαλου, αλλά ο κ. Σταμάτης- όμως κάτι είναι κι αυτό. Είναι τουλάχιστον ένα «στερνή μου γνώση, να σ΄ είχα πρώτα».

Στο μεταξύ ο εκτός Βουλής κ. Μόσιαλος συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ό,τι θεωρεί «σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία» στην Ελλάδα. Η κίνηση στην οποία πρωτοστατεί ονομάζεται «Δυναμική Ελλάδα» και έχει ικανή παρουσία σε όλη την Ελλάδα. Χτες, η κίνηση αυτή, συμπληρώνοντας ένα χρόνο ύπαρξης, έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσα ανακοίνωση στην οποία κάνει έναν πρώτο απολογισμό δράσης, δηλώνει «παρούσα» στις μελλοντικές εξελίξεις και προαναγγέλλει συνδιάσκεψη του συνόλου των μελών της για το φθινόπωρο. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας της Δυναμικής Ελλάδας σε πρόσφατη συνάντησή της στην Αθήνα εξέτασε συνολικά την πορεία της Δυναμικής Ελλάδας έναν χρόνο από την ίδρυσή της. Η Δυναμική Ελλάδα στο διάστημα αυτό ανέπτυξε μια έντονη, διακριτή, ενωτική δραστηριότητα με καταστατικό στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και την επεξεργασία θέσεων για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας αποφάσισε τα εξής:

1. Να αποσαφηνίσει τον χαρακτήρα της Κίνησης και να την εντάξει στο ρεύμα της ευρωπαϊκής προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας, υιοθετώντας μια νέα συμπληρωματική διακήρυξη.

2. Να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου έναν διάλογο με πολιτικό περιεχόμενο.

3. Να εντείνει τις προσπάθειες για την πολιτική και οργανωτική της ενίσχυση με τη διεύρυνση των τοπικών κινήσεων σε όλη την Ελλάδα και με την ενδυνάμωση της πολιτικής παρουσίας της. Ήδη στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Δυναμικών Νέων προστέθηκαν 20 νέα μέλη.

4. Να προχωρήσει στην διεύρυνση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Ήδη στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας έχουν ενταχθεί 20 νέα μέλη από όλη την Ελλάδα.

5. Να πραγματοποιήσει ανοιχτή συνδιάσκεψη όλων των μελών της ΔΥΝΕΛ το ερχόμενο φθινόπωρο".

Η Δυναμική Ελλάδα έκλεισε ακριβώς έναν χρόνο ζωής. Αγωνίστηκε με συνέπεια για την ώσμωση των δυνάμεων της μεταρρύθμισης. Στάθηκε αταλάντευτη στη θέση της για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Προσπάθησε και προσπαθεί να συνεννοηθεί με όλες τις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις χωρίς όρους, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς προκαταλήψεις. Η Δυναμική Ελλάδα δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει κόμμα. Αλλά, γιατί «Δυναμική Ελλάδα»; Δυστυχώς, τα κόμματα και οι κινήσεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς, ιδίως τα κυβερνητικά, δεν έχουν να επιδείξουν ένα όραμα για την επόμενη μέρα του μνημονίου. Η φρεσκάδα μιας κίνησης πολιτών που οργανώνεται δυναμικά από τη βάση είναι αναγκαίος όρος για την ανασυγκρότηση του χώρου. Μια δυνατή «Δυναμική Ελλάδα» που αποδεικνύει έμπρακτα ότι μόνη φιλοδοξία της είναι να υπηρετήσει την ενότητα και την δημιουργική ανασύνθεση του χώρου, μπορεί να γίνει η φωνή χιλιάδων πολιτών που ασφυκτιούν στα όρια ενός παρωχημένου πολιτικού συστήματος.

Η συμπληρωματική διακήρυξη της Δυναμικής Ελλάδας με τίτλο "Για μια νέα σοσιαλδημοκρατία" δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κίνησης. Η Δυναμική Ελλάδα καλεί όσους και όσες συμφωνούν, υπογράφοντας την συνημμένη φόρμα να εναχθούν ως μέλη της στις τοπικές Επιτροπές Πρωτοβουλίας σε όλη την χώρα, να συνδιαμορφώσουν την φυσιογνωμία της Δυναμικής Ελλάδας και να συμμετάσχουν ενεργά στην συνδιάσκεψη της κίνησης που θα γίνει το φθινόπωρο».

Μ.Φ.