Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας συνομιλών: από την τρόικα στο Eurogroup

Ποια θέματα έκλεισαν και ποια είναι ανοιχτά

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ημιτελής έμεινε η διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας – Στουρνάρα στην Αθήνα χτες Κυριακή, και επομένως θα συνεχιστεί σε ανώτερο επίπεδο στις Βρυξέλλες (Eurogroup, Ecofin) με τη δόση των 6,3 + 1,8 δισ. ευρώ να φτάνει στάγδην από το τέλος του μήνα στην Ελλάδα, εφόσον υπάρξει πλήρης συμφωνία, και ανάλογα με την πρόοδο της ελληνικής πλευράς στα ανοιχτά ζητήματα. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν από τη χώρα χωρίς να έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία. Παρά τα θετικά μηνύματα και τα βήματα προόδου που αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο σημερινό Eurogroup, όπου το πιθανότερο είναι να προκύψει η τμηματική καταβολή της δόσης στην Ελλάδα. Αισιόδοξες δηλώσεις έκαναν χτες τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πάουλ Τόμσεν. Ο κ. Στουρνάρας είναι στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις.

Συμφωνία με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συμφωνία φαίνεται ότι υπήρξε στα εξής:

· Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

· Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

· Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

· Επίσης, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν από το Σάββατο και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

· Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει, πιθανότατα αύριο, νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Ανάμεσά τους είναι η πρόωρη επιβολή του φόρου πολυτελείας σε μεγάλα ΙΧ, σκάφη και πισίνες, το κούρεμα των υπερβάσεων στις δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων κ.ά.

Ανοιχτό το θέμα του ΦΠΑ

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη».

Ανάλογο είναι το κλίμα των συζητήσεων για τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιέζει, με το επιχείρημα ότι έχουν μεγάλο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία και δεν αποδίδουν, ωστόσο η τρόικα είναι απρόθυμη να το δεχθεί, φοβούμενη το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί. Είναι πιθανό, μάλιστα, να μη συμφωνηθεί ούτε σήμερα κάτι επί αυτών των θεμάτων.

Το επιχείρημα που θέτει η κυβέρνηση τόσο για τον ΦΠΑ όσο και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ότι η αύξησή τους όχι μόνο δεν συνέβαλε στην είσπραξη των εσόδων με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί, αλλά χτύπησαν την κατανάλωση.

Ετσι υπήρξε το αντίθετο αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα στις δυο αυτές κατηγορίες. Στη θέση αυτή της ελληνικής πλευράς συνηγορούν και οι εκπρόσωποι της αγοράς. Επικαλούνται μάλιστα παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Γαλλία, όπου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση συνέβαλε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων σε τέτοιο βαθμό που υπερκάλυψαν τις απώλειες από τη μείωση του συντελεστή. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία των επαγγελματιών της εστίασης, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της κατανάλωσης κατά 50%.

Όλι Ρεν: «Είμαστε σε καλό δρόμο»

«Οι διεθνείς δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας, αν και χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από την Αθήνα», δήλωσε ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ Όλι Ρεν, μια μέρα πριν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν για να αποφασίσουν για τη βοήθεια. «Η τελική απόφαση είναι για αύριο. Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας και εξαρτάται από το αν η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί», πρόσθεσε.

Και η (πιθανή) πικρή συνέχεια 

Μείζον ζήτημα, που θα έρθει αργότερα και εφόσον τώρα εγκριθούν τα συνολικά 8,1 δισ. ευρώ, είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Αυτό θα συζητηθεί το Σεπτέμβριο, όταν θα τεθεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 και το βέτο του ΔΝΤ σε νέο δάνειο, αν δεν αυξηθεί η χρησαματοδότηση από την ευρωζώνη. Τότε θα μπει πιεστικά στο τραπέζι και το θέμα ενός νέου κουρέματος του χρέους, αλλά θα ταθεί νσε αμφισβήτηση και η ίδια η διατηρήρηση τηες τρόικας με την τριμερή μορφή που την ξέρουμε.

Μ.Φ.