Πολιτικη & Οικονομια

Τζοβάνι Τρία: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας

Φιλοευρωπαϊστής, αλλά ισορροπημένος. Ο τεχνοκράτης καθηγητής κατά του «Italexit»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tria_giovanni.jpg

Είναι φιλοευρωπαϊστής, αλλά ισορροπημένος, μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα. Σε πρόσφατο άρθρο του υποστήριξε ότι «η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει (σε όσους στηρίζουν την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη) τονίζοντας ότι αυτός που πρέπει να φύγει από το ευρώ είναι η Γερμανία εξαιτίας των υπερβολικών εμπορικών της πλεονασμάτων».

Αυτοί που τον ξέρουν καλά, έτσι περιγράφουν τον Τζοβάνι Τρία, γράφει η ιταλική εφημερίδα Μεσαντζέρο. Ο Τζοβάνι Τρία αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην  πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

Ο καθηγητής Τρία έχει τονίσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, να επικρίνει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη.

Στα κείμενά του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed.

Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.