- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κοστέλο: Η αύξηση των ελληνικών επιτοκίων λόγω Ιταλίας «χρήσιμο μήνυμα»
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα λέει ο επικεφαλής της κομισιόν στην τρόικα
Το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα έστειλε από την Αθήνα ο επικεφαλής της κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου το πρωί της Πέμπτης είπε ότι η Ελλάδα είναι "εντός τροχιάς" για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση για το χρέος, αλλά σχολίασε με νόημα ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούν 5 ή 10 χρόνια ακόμη για να αποδώσουν καθώς δεν αρκεί μόνο η ψήφιση, χρειάζεται και η εφαρμογή τους.
Κανένα περιθώριο για αντιστροφή μέτρων και λόγω Ιταλίας
Ιδιαίτερη σημασία είχαν και οι αναφορές του Ντέκλαν Κοστέλο μετά από ερώτηση του συντονιστή του πάνελ Λευτέρη Παπαδήμα για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ιταλία στην ελληνική οικονομία.
Ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων στις χώρες της περιφέρειας λόγω της κρίσης στην Ιταλία «δεν βοηθάει την Ελλάδα» καθώς πέρα από το κράτος επηρεάζει και τις επιχειρήσεις και τις τραπέζες στην προσπάθειά τους να δανειστούν.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω απευθύνθηκε εμμέσως στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι η κρίση στην Ιταλία περιέχει και ένα «χρήσιμο μήνυμα» (useful message). Πριν μπει στην ουσία σχολίασε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια δοκιμαστική πρόσβαση στις αγορές προσθέτοντας ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να προχωρήσει στην «αντιστροφή μέτρων (policy reversals) που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των θεσμών».
Η αναφορά αυτή μπορεί να εκληφθεί και ως άμεσο μήνυμα μετά τις δηλώσεις παραγόντων της κυβέρνησης και του ΣυΡιζΑ -από την αρχή της εβδομάδας- για το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις (οι οποίες ενεργοποιούνται βάσει νόμου του 2017 από 1ης Ιανουαρίου 2019) μόλις η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου.
Κατά τα άλλα ο κ. Κοστέλο εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε ότι αναμένει πολιτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου. «Αναμένω πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου» δήλωσε και περιέγραψε τρία επίπεδα: Tην ολοκλήρωση του προγράμματος, το πακέτο των μέτρων που θα εξασφαλίζει βιωσιμότητα του χρέους και το πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης.
Μιλώντας για την ελληνική οικονομία ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα είπε ότι «τα ελλείμματα έχουν μειωθεί, αλλά το χρέος, η ανεργία, τα κόκκινα δάνεια παραμένουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα». Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε ότι «η Ελλάδα αξίζει έπαινο για όσα έχει πετύχει, αλλά αυτό που έγινε σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων είναι το πρώτο βήμα μίας διαδικασίας (...) Σε χώρες που βγήκαν από προγράμματα εμφανίστηκε ισχυρή ανάπτυξη. Και το ίδιο εύχομαι στην Ελλάδα γιατί το αξίζει. Δε θα πρέπει όμως να εκληφθεί αυτό ως ένδειξη ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν».
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν τόνισε ότι θα υπάρχει επιτήρηση μετά το πρόγραμμα αλλά αυτή η σχέση αλλάζει. Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει πλέον να προσέξει σε επίπεδο συνεργασίας ώστε να είναι εμφανές ότι «οι πολιτικές συνεχίζουν να εφαρμόζονται».
Η Ιταλία ως μήνυμα και για τους Ευρωπαίους
Για το μήνυμα της Ιταλίας δεν περιορίστηκε μόνο στην ελληνική πλευρά καθώς τόνισε ότι η κατάσταση στέλνει μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι όπως ανέφερε καταβάλλουν προσπάθειες για να δημιουργηθεί το δημοσιονομικό μαξιλάρι αλλά και να υπάρχουν εμπροσθοβαρή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ώστε η χώρα να έχει το χώρο για να αναπτυχθεί.