Πολιτικη & Οικονομια

Είμαστε απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το βράδυ της Τετάρτης, στο Yπουργείο Οικονομικών μπροστά στο ενδεχόμενο ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για -τι άλλο;- τη μείωση του Δημοσίου, έπεσε το plan B: Εντάξει, έλεγαν, μπορεί να υπάρξει μια τρίμηνη αναβολή στη χορήγηση της δόσης των 8 δις από την τρόικα, αλλά δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Θα εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια και θα αναστείλουμε την επιστροφή οφειλόμενων ποσών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, οπότε θα αντέξουμε. Δηλαδή, ποιοι θα αντέξουν; Οι πολίτες, αφού με την έκδοση γραμματίων τα χρέη θα επιβαρυνθούν ή με το στραγγάλισμα εκατοντάδων επιχειρήσεων που προσδοκούν τα εδώ και χρόνια οφειλόμενα για να διασφαλίσουν ίχνη ρευστότητας; Και αυτό αποκαλείται Plan B.

Αλλά τι τα θες... Η ανυπαρξία στοιχειώδους σχεδιασμού εξακολουθεί να καταγράφεται στη μοναδική στα παγκόσμια χρονικά περίπτωση μαύρου στην ΕΡΤ. Είναι μια σπάνια περίπτωση κρίσης, που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι δεν είχε πλάνο διαχείρισής της. Και τώρα; Το μαύρο παραμένει, που σημαίνει ότι κάθε μέρα η κυβέρνηση παραβιάζει την απόφαση του ΣτΕ. Plan B αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε, κάποια στιγμή ορίστηκε ένας αρμόδιος υπουργός, που άρχισε να αυτοσχεδιάζει. Κανείς δεν μπορεί ακόμα να εκτιμήσει το κόστος του (αποτυχημένου) εγχειρήματος στην ΕΡΤ. Όχι μόνο του υλικού, αλλά και της υπονόμευσης της ιδέας του ριζικού μετασχηματισμού της δημόσιας τηλεόρασης.

Γίναμε και διεθνώς ρεζίλι: στη διάρκεια της συνεδρίασης του ευρωκοινοβουλίου για την ΕΡΤ, την περασμένη Τετάρτη στο Στρασβούργο, οι Ούγγροι ευρωβουλευτές -η χώρα των οποίων βάλλεται για την πρωτοφανή από την κυβέρνηση φίμωση των ΜΜΕ-αναθάρρησαν, λέγοντας πως ούτε αυτοί κάνουν ό,τι έγινε με την ΕΡΤ στην Ελλάδα... Όσο για τις εξυπνάδες των κυβερνώντων, ότι δηλαδή απολύουμε τώρα 2.700 από την ΕΡΤ, τους δηλώνουμε στην τρόικα και από φθινόπωρο παίρνουμε από το παράθυρο περί τους 2.000, δεν πέρασαν. Μας ζήτησαν τις «καθαρές» απολύσεις, αφού ολοκληρωθεί το κουτοπόνηρο «δούναι και λαβείν».

Τι να λέμε όμως για κουτοπονηριές! Την ώρα που ο Αντ. Σαμαράς έλεγε στο Συνέδριο πως δεν θα παρθούν άλλα μέτρα- τα ίδια έλεγε και ο Ευ. Βενιζέλος στην κοινοβουλευτική του ομάδα-στο νέο φορολογικό, περνούσαν διαταξούλες, με τις οποίες αυξάνονταν οι προκαταβολές φόρου εισοδήματος για τις μικρομεσαίες στο 80% και καταργούταν η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Δηλαδή, νέα μέτρα! Τα απέσυραν βέβαια κάτω από τις έντονες αντιδράσεις, αλλά είμαστε σίγουροι πως οι απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα δεν θα το βάλουν κάτω.

Μπορεί να μην είναι ικανοί να καταρτίζουν Plan B, αλλά δεν παίζονται στην επινόηση μεθόδων για να μαυρίζουν την ΕΡΤ, να κρατούν αλώβητη την κρατική γραφειοκρατία, ενώ αποδεικνύονται ασυναγώνιστοι στο να μας τα παίρνουν χοντρά, διαρρηγνύοντας την ίδια στιγμή τα ιμάτιά τους ότι δεν θα λάβουν πρόσθετα μέτρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.