- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Για «Νέα Ελλάδα» με κεντροδεξιά ταυτότητα καλεί ο Σαμαράς
Προχωρά σε εγκατάλειψη της πολιτικής του μεσαίου χώρου
Πρώτο βήμα για τη μετεξέλιξη της ΝΔ θεωρούν στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά το 9ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι αλλαγές που κυοφορούνται από χθες το βράδυ - με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής - να οδηγήσουν το προσεχές μέλλον σε έναν φορέα της ελληνικής κεντροδεξιάς, με νέο όνομα και οργανωτική δομή.
Αν και στις ομιλίες του δεν άφησε υπαινιγμούς για μετασχηματισμό του κόμματος, συνεργάτες του εξηγούσαν ότι η προσπάθεια για τη «Νέα Ελλάδα» θα αποτελέσει την πολιτική στέγη για δυνάμεις και εκτός ΝΔ που έχουν μεταρρυθμιστικό, φιλοευρωπαϊκό και εκσυγχρονιστικό στίγμα. Έχοντας ελέγξει μετά την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής τον κομματικό μηχανισμό οι επόμενες κινήσεις του κ. Σαμαρά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας που θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Η διεύρυνση και η μετεξέλιξη σε «Νέα Ελλάδα» ή «Ευρωπαϊκή Παράταξη» θα εξαρτηθούν από τον χρόνο των εκλογών και από την ανταπόκριση που θα βρει το κάλεσμα σε προσωπικότητες εκτός δεξιάς παράταξης.
Σε ιδεολογική βάση, το γαλάζιο συνέδριο επισημοποίησε την εγκατάλειψη της πολιτικής του λεγόμενου μεσαίου χώρου, στην οποία είχε επενδύσει η ΝΔ κατά την περίοδο της προεδρίας του Κώστα Καραμανλή, ενώ μέσα από τις χθεσινές κάλπες για την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Επιτροπής επικύρωσε την κυριαρχία του κ. Σαμαρά και στον κομματικό μηχανισμό. Στο κορυφαίο κομματικό όργανο εξελέγησαν σχεδόν όλα τα στελέχη του στενού προεδρικού πυρήνα, ενώ απέφυγαν να πυροδοτήσουν τον εσωκομματικό ανταγωνισμό τόσο τα στελέχη της λεγόμενης καραμανλικής πτέρυγας όσο και τα στελέχη που προέρχονται από τους κόλπους των μητσοτακικών.
Μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται από τη συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια νέα ατζέντα δεξιάς στροφής (που περνά κατά βάση μέσα από τη σύγκρουση με τον «προοδευτισμό», όπως είπε, και τη σκληρή γραμμή στα θέματα τάξης και ασφάλειας, το Μεταναστευτικό, τον πόλεμο με τα συνδικάτα κ.ά.) και ένα προσκλητήριο ενότητας και συμπόρευσης καταρχήν προς τα στελέχη της Κεντροδεξιάς και σε δεύτερο στάδιο προς τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.
Με εκτενείς αναφορές στη «δύναμη της σημαίας και του έθνους», ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα προς το γαλάζιο ακροατήριο ότι οι ιδέες της ΝΔ «εκφράζουν τον καλύτερο εαυτό του Έλληνα». Και πρόσθεσε: «Απευθύνω προσκλητήριο για την ενότητα της Κεντροδεξιάς. Της παράταξής μας, που είναι στήριγμα της πατρίδας στα δύσκολα και δύναμη ενότητας του έθνους. Αλλά, παράλληλα, σας λέω, ανοίξτε τις πόρτες και της καρδιάς σας και της οργάνωσής μας σε κάθε πολίτη, σε κάθε απλό άνθρωπο, πέρα και πάνω από κόμματα, που συναισθάνεται αυτές τις δύσκολες ώρες, τη φωνή της πατρίδας, τη φωνή της λογικής, την ανάγκη της ενότητας που συμβολίζει η σημαία μας...».
Ο νέος σχεδιασμός, όπως άφηναν να εννοηθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο, προβλέπει τις επόμενες ημέρες την επανένταξη στη ΝΔ των ανεξάρτητων βουλευτών Κώστα Μαρκόπουλου και Θόδωρου Σολδάτου - αναμένεται ότι θα είναι οι πρώτοι που θα ανταποκριθούν θετικά στο προσκλητήριο Σαμαρά. Παράλληλα, τον δρόμο της επιστροφής στο κόμμα προεξοφλείται ότι θα πάρουν σταδιακά και κομματικά στελέχη που είχαν αδρανοποιηθεί ή αποχωρήσει.
Δ.Κ.