- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τσίπρας για συνάντηση με Ζάεφ: Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε (video)
«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές»
«Με τον ομόλογό μου της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Εξετάζουμε βήμα-βήμα όλες τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.
«Με τον κ. Ζάεφ συναντηθήκαμε και χθες και σήμερα. Είχαμε πολύ απαιτητικές διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στην συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών στο Σούνιο ήταν ουσιαστική. Ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, συναντηθήκαμε και σήμερα. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία.
Η πρόοδος είναι ουσιαστική ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα, που χρηζουν και διαπραγμάτυσης και διευκρίνησης. Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανύσουμε. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι κοινή μας επιδίωξη να εχουμε ενα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου».
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.
«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
«Η ανάκτηση και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού κι οικονομικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή, αποτελεί κεντρικό στόχο της Ελλάδας, καθώς εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή. Αλλά και καθώς καταφέρνει να διαχειριστεί την κρίση των προσφυγικών ροών - μια τεράστια ευρωπαϊκή πρόκληση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σήμερα, μετά από δεκαπέντε χρόνια, είχαμε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της “Ατζέντας της Θεσσαλονίκης”. Ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια καθώς και η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής».
«Είχαμε την ευκαιρία ακόμα, να συζητήσουμε για σειρά πρωτοβουλιών που θα αλλάξουν ριζικά την ευρύτερη περιοχή μας, σε επίπεδο υποδομών, οδικών & σιδηροδρομικών αξόνων, ενεργειακών & ψηφιακών δικτύων κ.ο.κ.» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία της χώρας του που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.
Ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.
«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.