Πολιτικη & Οικονομια

Public Issue: Αγγίζει το 40% η Νέα Δημοκρατία (εικόνες)

Σε τροχιά αυτοδυναμίας η αξιωματική αντιπολίτευση, υποχωρεί η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουσιαστική άνοδο καταγράφει η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Public Issue. Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2018 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσεγγίζει εκ νέου το όριο του 40% και φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά αυτοδυναμίας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Εν αντιθέσει απώλειες στην εκλογική του επιρροή και βάση καταγράφει το κυβερνών κόμμα. Ειδικότερα, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 20% σημειώνοντας μια μείωση των ποσοστών της τάξης του 1,5% (Διαγράμματα 1Α & 2Α).



Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του νέου δικομματισμού εκτιμάται σε 59% (Διάγραμμα 3Α).

Η νέα δημοσκόπηση της Public Issue διαπιστώνει ότι η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα διευρύνεται στο 19%, ενώ βλέπει ότι το πρώτο κόμμα  επανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (Διάγραμμα 3Β). Ειδικότερα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει ποτέ πάρει μετά την ιστορική νίκη της πρώτης εκλογικής  αναμέτρησης της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974).

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα και παρατάξεις το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (11%), παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση.

Η Ένωση Κεντρώων υπερβαίνει το κατώφλι του 3% (3,5%) και μπαίνει στην Βουλή παρουσιάζοντας μάλιστα σημαντική άνοδο (+1%).

Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό Διαγράμματα 1Α,2Α).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος δεν καταφέρνει να μπει στη Βουλή, ενώ η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά της.

Tέλος, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή  αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα.

Τα ζητήματα - Πού και πώς χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος.

Οι εν λόγω εξελίξεις αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis).

Την επομένη των εκλογών και τα σενάρια κατανομής των εδρών εξέτασε η νέα δημοσκόπηση (δείτε τον πίνακα).