Πολιτικη & Οικονομια

Μία ώρα τα έλεγαν Τσίπρας – Ζάεφ

Συνάντηση και με τη Μέρκελ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-zaef.jpg
twitter.com/PrimeministerGR

Μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Η συνάντηση έγινε στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (NDK) της Σόφιας.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση αυτή την ώρα του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Ζαεφ θεωρείται κομβική για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Σκοπιανού. Η ελληνική πλευρά αποδέχεται μια ονομασία για όλες τις χρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των Σκοπίων δείχνει να αποδέχεται κάτι τέτ

Ευρωπαϊκή πηγή σχολίασε για την σημερινή συνάντηση: «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να καταγράψουν πρόοδο». Η επίλυση αυτής και των άλλων διαφορών στην περιοχή «μπορούν να έχουν θετική επίδραση» για την άμβλυνση τη στάσης των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην ένταξη νέων χωρών, σχολίασε η ίδια πηγή.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται μήπως αυτή η ανησυχία στην περιοχή των Βαλκανίων εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, ή και της Κίνας και της Τουρκίας, που επιδιώκουν να εδραιώσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει την επικοινωνιακή της παρουσία στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, αλλά η επιρροή της στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα δεν έχει εδραιωθεί.

Το 73% των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της περιοχής των Βαλκανίων γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έναντι μόνο 5% με την Ρωσία , ενώ το 73% των ξένων επενδύσεων στα Βαλκάνια προέρχονται επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.