Πολιτικη & Οικονομια

Κατρούγκαλος: Ανοίγει νέος ορίζοντας για την ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο

Μίλησε για «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, σε συνδυασμό με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα δώσει νέο ορίζοντα στην ελληνική οικονομία και θα ξαναδώσει στη χώρα μας μεγάλο κομμάτι της χαμένης δημοκρατικής κυριαρχίας της, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η συγκυρία είναι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ευνοϊκή, όχι μόνο λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και γιατί κατευθυνόμαστε τον Αύγουστο σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» επισήμανε χαρακτηριστικά κ. Κατρούγκαλος κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στην ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού και την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Εκτίμησε μάλιστα πως οι εξελίξεις αυτές όχι μόνο θα επιβεβαιώσουν ξανά τη δυνατότητα προσδιορισμού των εργαλείων οικονομικής πολιτικής της χώρας, αλλά θα της ξαναδώσουν ένα μεγάλο κομμάτι της χαμένης δημοκρατικής κυριαρχίας της, γιατί σε συνδυασμό με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα δώσουν νέες προοπτικές στην ελληνική οικονομία. 

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τη σημασία ενίσχυσης της εξωστρέφειας στη μεταμνημονιακή εποχή, με έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ήταν καθοριστική για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε ότι η κρίση είχε πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι δεν υπάρχει στα παγκόσμια χρονικά περίπτωση χώρας που έχει χάσει το 27% του ΑΕΠ εκτός πολέμου ή ριζικής πολιτειακής αλλαγής.

Σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2017 παρουσίασαν αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2016 και υπογράμμισε πως με την έξοδο από τα μνημόνια απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρα μας, όπως η γεωγραφική της θέση, η βιοποικιλότητα των αγροτικών της προϊόντων, το πολύ καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της, αλλά ταυτόχρονα και η στροφή στην καινοτομία και τη γνώση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των βημάτων μεταξύ των φορέων της Πολιτείας, αλλά και μεταξύ του κράτους με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα, πέρα από τις παραδοσιακές αγορές (ΕΕ και αραβικές χώρες), πρέπει να εντάξει στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό το μεγάλο άνοιγμα της Κίνας, αλλά και να απευθυνθεί σε αγορές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν μακρινές, όπως τις ανερχόμενες οικονομίες στη Νότια Αμερική.