- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο «παράδεισος» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η «κόλαση» των περικοπών στις συντάξεις
Πώς βιώνουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη την επικείμενη περικοπή των συντάξεων και τι φαντασιώνονται για την «καθαρή έξοδο»
Είναι άγνωστοι ακόμη οι «βαθμοί ελευθερίας» που θα αποκτήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια - εάν με το καλό υλοποιήσει εγκαίρως τα 88 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Είναι όμως καθημερινή πλέον η εμπειρία που βιώνουμε με τον υπέρτατο βαθμό αυθαιρεσίας σε όσα δηλώνουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς με περισσή άνεση προεξοφλούν τον «παράδεισο της επόμενης μέρας». Ιδιαίτερα εφευρετικοί αποδεικνύονται όσοι επιχειρούν προκαταβολικά να ακυρώσουν (με… ένα νόμο και ένα άρθρο;) τη μνημονιακή υποχρέωση που οι ίδιοι ψήφισαν για την περικοπή των συντάξεων από 1-1-2019.
Ένα από τα πολλά παραδείγματα, οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη (8/5/2018) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέλιος Κούλογλου, σε περιοδεία του στη Λάρισα. Εκεί εξήγησε πώς θα γίνουμε μια κανονική χώρα: «Βγαίνοντας από τα μνημόνια παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας και όσο τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως το 3% του ελλείμματος, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών». Τόσο απλά… Βέβαια αποτελεί λεπτομέρεια για τον ευρωβουλευτή ότι «κουρεύει» μισή αντιαναπτυξιακή μονάδα από την υποχρέωσή μας για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 - άσε που η σημερινή κυβέρνηση το υπερκαλύπτει θηριωδώς, την ώρα μάλιστα που μυστηριωδώς το χρέος μεγαλώνει. Αλλά το ενδιαφέρον είναι πώς «μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε». Δηλαδή; Παροχές αφειδώς; Επιδοματικά δωράκια στο τέλος του χρόνου και έξτρα μισθοί- ενόψει εκλογών; Μήπως θα αποφύγουμε τελικά την περικοπή των συντάξεων, που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υλοποιήσει σε εφτά μήνες από σήμερα; Ο κ. Κούλογλου δεν πτοείται και έχει τη λύση στο τσεπάκι του: «σε περίπτωση που γίνει μείωση των συντάξεων, η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια θα μπορεί να δώσει 13η σύνταξη, η οποία θα αντισταθμίσει απολύτως ή και περισσότερο την απώλεια». (Ξανά) τόσο απλά! Πάλι καλά, καθώς την ίδια ώρα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλος διαβεβαίωνε το κοινό ότι δεν θα γίνει μείωση συντάξεων (με ένα νόμο και ένα άρθρο;), γιατί η οικονομία πάει πολύ καλά. Η κ. Θεανώ Φωτίου εμφανίστηκε και αυτή χτες πιο προφητική περί του θέματος: «Αλλά είμαστε σε μία φάση μετάβασης. Η μετάβαση είναι κοσμογονική. Και φέρνει και άλλα πράγματα μαζί της. Επομένως να περιμένετε».
Όσο περιμένουμε τα της κοσμογονίας, το ερώτημα είναι: από πού πηγάζει αυτή η αγιάτρευτη αισιοδοξία, την ώρα που ο κ. Τσακαλώτος αποκλείει τη μη εφαρμογή του μέτρου ενώ ο κ. Βούτσης δηλώνει πως «τα συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα»; Η αλήθεια είναι πως και στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται ανάλογες αναλύσεις. Ορισμένοι εντός του Μεγάρου να μιλούν για περιθώρια πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης (απλώς να υπενθυμίσουμε πως κάθε φορά που μπήκαμε σε αυτόν τον πειρασμό, πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι). Κι ας εισέπραξε ο πρωθυπουργός προ διμήνου ένα μεγαλοπρεπές όχι στο αίτημά του για παράταση της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Αυτό δεν πτοεί πάντως ούτε τον κ. Φίλη, που ένιωσε σήμερα την ανάγκη υιοθέτησης… παράλληλων στόχων ώστε να διασωθεί το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. «Στη διαπραγμάτευση που κάνουμε, που δίνει τον αγώνα του ο Ευκλείδης, το κόμμα πρέπει να έχει τη δική του φωνή που να ενισχύει αυτή τη διαπραγμάτευση, με στόχους που μπορεί να μην ταυτίζονται, να είναι παράλληλοι ή συγκλίνοντες, αλλά που αναδεικνύουν την προγραμματική ιδιαιτερότητα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Φίλης.
Όποια κι αν είναι η εκδοχή, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» τον Αύγουστο μετατρέπεται σε αγχωτική μάχη χαρακωμάτων για μια αμφίβολης αποτελεσματικότητας διαπραγμάτευση. Υποτίθεται ότι αυτή θα αναιρέσει το βαρύ μέτρο της περικοπής των συντάξεων (και της μείωσης του αφορολόγητου), που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε. Το ερώτημα είναι, εάν δεν λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» των συντάξεων, πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση. Μήπως με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πρι πιουν το πικρό ποτήρι των περικοπών, με το «καλημέρα» το 2019 - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας; Μέχρι τότε βέβαια έχουμε να δούμε πολλά πολιτικά επεισόδια…