- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα συστήματα εξουσίας
Ομάδα χωρίς σύστημα δεν τραβάει, όπως θα έλεγε και ο πάνσοφος κόουτς Αλέφαντος.
Ομάδα χωρίς σύστημα δεν τραβάει, όπως θα έλεγε και ο πάνσοφος κόουτς Αλέφαντος. Ο χρησμός αφορά και τον πρωθυπουργό, που εκτός από το επίσημο κυβερνητικό σχήμα στηρίζεται σε δυο-τρία ακόμη «υπο -συστήματα» ή «παρα-συστήματα» εξουσίας, που κι αυτά το τελευταίο διάστημα μεταλλάσσονται για να κάνουν –τι άλλο;– παιχνίδι προς όφελος του κ. Καραμανλή.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
«Σύστημα Μαξίμου». Με την αποχώρηση του πάλαι ποτέ ισχυρού υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου από την πρωθυπουργική έδρα –αυτή που συνήθως λέμε «Μέγαρο Μαξίμου» ή σκέτο «Μαξίμου»– ένα κενό φάνηκε να δημιουργείται στον πιο στενό κύκλο του κ. Καραμανλή. Ένα κενό που καλύφθηκε από τους εναπομείναντες. Ο Γ. Αγγέλου, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και επί χρόνια συνεργάτης του, παίζει πλέον χωρίς αντίπαλο, διαχειριζόμενος από πικραμένους βουλευτές που «κόπηκαν» προσφάτως στον ανασχηματισμό μέχρι υποθέσεις λεπτές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας… Το «κενό» Ρουσόπουλου δεν παρέσυρε τον Γ. Ανδριανό –ακλόνητο ως επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού– αλλά έβγαλε από τον… πάγκο τον Ευ. Αντώναρο, που από αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έγινε πρώτο όνομα στην αίθουσα Τύπου και αίφνης πιο φλύαρος. Όμως ένας εκ Θεσσαλονίκης βουλευτής απειλεί τη μονοκρατορία Αντώναρου. Ο Κ. Γκιουλέκας ορίστηκε από τον πρωθυπουργό υφυπουργός Τύπου με απροσδιόριστα μέχρι στιγμής καθήκοντα, αλλά με σαφώς ανταγωνιστικές διαθέσεις κατά του Ευ. Αντώναρου. Σε επίπεδο συμβούλων, ο Γ. Λούλης είναι αυτός που εξακολουθεί ατύπως να συνομιλεί «εκτός οργάνων» με τον πρωθυπουργό.
«Σύστημα Ρηγίλλης». Ο Γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης έγινε κυρίαρχος στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης. Πέτυχε να απομακρύνει τον «ενοχλητικό» για τις παρεμβάσεις του γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού Ν. Καραχάλιο, που σημειωτέον ήταν η ψυχή των προεκλογικών εξορμήσεων της ΝΔ από το 2000. Χωρίς… αντίπαλο ο κ. Ζαγορίτης αναλαμβάνει κυρίως κάθε Σαββατοκύριακο, με συνεντεύξεις του στα media, να περνά γραμμή στον κατακερματισμένο κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και παράλληλα να προετοιμάζει το δύσβατο δρόμο προς τις ευρωεκλογές – και πιθανόν τις πρόωρες, αν στηθούν αιφνιδιαστικά κάλπες. Ανερχόμενο αστέρι στην ηγεσία της ΝΔ αποτελεί ο διευθυντής του κόμματος Μ. Δασκαλάκης. Στα πίσω δωμάτια όμως των κεντρικών γραφείων ένας ισχυρός άνδρας έχει καθοριστικό λόγο σε κρίσιμες καμπές για πρόσωπα και πράγματα. Είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Σταϊκούρας, ο άνθρωπος για επικίνδυνες αποστολές αλλά και για «διευθέτηση» προβλημάτων από μεσαία κομματικά στελέχη μέχρι υπουργούς...
«Σύστημα Βουλής». Ιδιαίτερα νευραλγικό κέντρο εξουσίας για τη διατήρηση της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των μόλις 151 βουλευτών της ΝΔ. Επικεφαλής μιας άτυπης ομάδας πιστών στο Μαξίμου βουλευτών είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας. Είναι ο έμπιστος του πρωθυπουργού, αυτός που φροντίζει, κάθε φορά που δοκιμάζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να… παίρνει τα δέοντα μέτρα. Ο κ. Σιούφας έχει λόγο ακόμα και για βασικές δημόσιες ομιλίες του κ. Καραμανλή. Λέγεται ότι αυτός έθεσε «βέτο» στη μη υπουργοποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλου. Δεξί χέρι του κ. Σιούφα είναι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Γ. Τραγάκης. Ο βουλευτής Πειραιά της ΝΔ είναι ομιλητικότατος στα ραδιόφωνα αλλά και ικανός στη χειραγώγηση εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή –όπως η πρόσφατη για το Βατοπέδιο– καθώς και κρίσιμων ψηφοφοριών.
Τρία τα συστήματα, αλλά η επιδίωξη κοινή: η στήριξη, η ενίσχυση του τραυματισμένου προφίλ του πρωθυπουργού, που βλέπει το βασικό του «σύστημα», την κυβέρνηση, να μην μπορεί να ανακάμψει και την οικονομική ύφεση να φέρνει τα πάνω-κάτω στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στα ύπατα αξιώματα της πολιτικής. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ίσως ο πιο κρίσιμος ανασχηματισμός είναι αυτός που ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να κάνει στο στενό επιτελικό και επικοινωνιακό του κύκλο…