Πολιτικη & Οικονομια

Εθνική Τράπεζα - Παραίτηση Λεωνίδα Φραγκιαδάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της Εθνικής καταλογίζει στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο άστοχες ενέργειες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ. της τράπεζας, ζήτησε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, και ο οποίος την υπέβαλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της Εθνικής καταλογίζει στον κ. Φραγκιαδάκη άστοχες ενέργειες σε κρίσιμα ζητήματα όπως την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, την πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ στην Ρουμανία καθώς και στο θέμα του ΛΑΠΕΤΕ.

Την είδηση μετέφερε και το ΑΠΕ αναφέροντας: 

H παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ανακοινώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ύστερα από τη συμπλήρωση πλήρους θητείας και εποικοδομητικής συνεργασίας τριών ετών.

 

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας τον Μάρτιο του 2015 σε μία περίοδο κρίσιμη για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εκπληρώνοντας σημαντικό έργο για την επιτυχή εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φραγκιαδάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου συμπίπτει με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του σχεδίου αναδιάρθρωσης και την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει τώρα σε επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής της στρατηγικής. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγικής - και στο πλαίσιο αυτό ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου, αποφάσισε και ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής.

 

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Κώστας Μιχαηλίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για το σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία τριετία, και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις μελλοντικές του επιδιώξεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην άμεση έναρξη εφαρμογής νέου στρατηγικού σχεδίου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της τράπεζας και του ομίλου προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας. Ακολούθως, σύμφωνα με το άρθρο 21 του καταστατικού της τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανασυγκρότησή του σε σώμα και η σύνθεση του πλέον έχει ως εξής: Πρόεδρος του δ.σ., είναι ο Κώστας Μιχαηλίδης (μη εκτελεστικό μέλος), αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Παύλος Μυλωνάς (εκτελεστικό μέλος που θα ασκεί και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου μέχρι την τακτική γενική συνέλευση), αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ορίστηκε ο Δημήτριος Δημόπουλος, ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη η Μαριάν Κλαντ, ο Κλωντ Πιρέ, ο Χάρης Μάκκας και ο Άντριου Μακ Ίνταϊρ, μη εκτελεστικό μέλος είναι η Εύα Σέντερμπαλκ, και εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η Παναγιώτα Ιπλιξιάν. Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών του ορίστηκε ο Παναγιώτης Δασμάνογλου, γενικός διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της τράπεζας και του ομίλου.

Ποιος αναλαμβάνει νέα καθήκοντα

Έτοιμος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την έναρξη και εκτέλεση του έργου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Τράπεζας, του οποίου έργου θα ηγηθεί ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς, (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος της ΕΤΕ),

μετά την ανάθεση σε αυτόν καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση (μετά από την παραίτηση του διευθ. συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη).

Ο Παύλος Μυλωνάς εξελέγει εκτελεστικό ,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τον Ιούνιο του 2014.

Διετέλεσε γενικός διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2013 - Ιούνιος 2015. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας από το 2012 καθώς και μέλος της επιτροπής ALCO από το 2000.

Είναι, επίσης, μη εκτελεστικός πρόεδρος των Δ.Σ. της Εθνικής Asset Management, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής και Α ' Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) Ltd. Συντονίζει την Επενδυτική Επιτροπή της Τράπεζας και είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Tον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή Στρατηγικής & Δραστηριοτήτων Εξωτερικού. Από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 ήταν γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης. Από τον Απρίλιο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία εντάχθηκε το 2000.

Από το 1995 έως το 2000, εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Οικονομικό Τμήμα του ΟΟΣΑ. Υπηρέτησε, επίσης, ως αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ στη Γραμματεία του G-10 τη διετία 1999-2000. Κατά την περίοδο 1987-1995, εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 1985 έως το 1987, ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Ο Π. Μυλωνάς είναι κάτοχος πτυχίου στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά-Οικονομικά (Magna cum Laude and Phi Beta Kappa) από το Πανεπιστήμιο Brown, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton.