Πολιτικη & Οικονομια

Συνωμοσίες και παιχνίδια κατασκοπίας στην ΕΥΠ – Φούσκα το σχέδιο «Πυθία»;

O Κώστας Καραμανλής φέρεται να γνώριζε από το 2009 ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την υπόθεση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια έπεσε αυλαία  για την περίφημη υπόθεση «Πυθία». Μια ιστορία που είχε ως στόχο να στηρίζει το αφήγημα ότι ο Κώστας Καραμανλής  έχασε την εξουσία καθώς οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι  την υποτιθέμενη προσέγγιση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πούτιν και τη Ρωσία.

Ανώτατος παράγων την ΕΥΠ, στο πλαίσιο κλειστής ενημέρωσης σε δημοσιογράφους,  αποκάλυψε, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, προσκομίζοντας μάλιστα σχετικά έγγραφα, ότι η «Πυθία»  δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια φούσκα. Ευνοημένοι πολλοί και διάφοροι προκειμένου ν α παίξουν παιχνίδια κατασκοπείας στην ΕΥΠ, να παραπλανήσουν θεσμούς και Δικαιοσύνη, να αποκρύψουν κρίσιμα ντοκουμέντα και να αφήσουν να σέρνεται όλα αυτά τα χρόνια ένα ψέμα, μια σκευωρία, ένα παραμύθι για δήθεν σχέδιο δολοφονίας  του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η υπόθεση Πυθία

Η υπόθεση ξεκίνησε κινηματογραφικά στις 12 Ιανουαρίου του 2009 όταν  ο διοικητής του παραρτήματος της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη, συνέταξε άκρως απόρρητη αναφορά προς τα κεντρικά της Υπηρεσίας αποκαλύπτοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής είχε στοχοποιηθεί από τρομοκράτες-δολοφόνους και  ότι η ζωή του βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.

Οι πληροφορίες του «σταθμάρχη» ΕΥΠ Θεσσαλονίκης, αστυνομικού ως προς την πρότερη επαγγελματική του ιδιότητα, προέρχονταν από μια πηγή με την κωδική ονομασία ΘΣ13, η  οποία είχε με τη σειρά της ενημέρωση από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Στις 13 Μαρτίου του 2009 υπήρξε δεύτερη αναφορά, με αριθμό 53/13-3-09 και με υπογραφή του τότε διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτό το σημείωμα, η FSB, η οποία από το 2008 είχε εμπλακεί στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Κώστα Καραμανλή, ενημέρωσε ότι μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, με διάφορα αυτοκίνητα παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό στη διαδρομή από το Μαξίμου ως το σπίτι του στη Ραφήνα. Έψαχναν την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσουν την φονική τους επίθεση. Η οποία, όμως, μάλλον απετράπη, καθώς οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες υποτίθεται πως έτρεψαν σε φυγή τους επίδοξους τρομοκράτες. 

Σύμφωνα με το δεύτερο προαναφερθέν ενημερωτικό σημείωμα, κατά την περίοδο 20-25 Απριλίου του 2008 υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα σε πράκτορες της FSB και στην ομάδα τρομοκρατών που θα δολοφονούσε τον Καραμανλή. Για τη «μάχη» δεν υπάρχουν ακριβείς ή επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Οι τρομοκράτες εξαφανίστηκαν αστραπιαία, εγκατέλειψαν όμως οχήματα επί τόπου. Μέσα σε αυτά βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, χάρτες και ξηρά τροφή. Κατά την εκτίμηση της FSB οι τρομοκράτες ανήκαν σε δυτικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες δρούσαν σε συνεργασία με ισραηλινούς πράκτορες -όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης του ενημερωτικού σημειώματος, βάσει των πληροφοριών του.

Ωστόσο, το παράξενο είναι ότι αυτά τα ευρήματα στα αυτοκίνητα των επίδοξων δολοφόνων απλώς δεν τα είδε ποτέ κανείς. Αν και σημαντικά πειστήρια, δεν έφτασαν ποτέ στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το γεγονός της εξαφάνισής τους δημιουργεί αυτομάτως καίρια ερωτηματικά. Μια ενδεχόμενη εξήγηση, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το protothema.gr,  είναι ότι ίσως κάποιο μακρύ χέρι φρόντισε να τα κρύψει από την διερεύνηση της υπόθεσης. Λέγεται, μάλιστα, ότι εστάλησαν στη Μόσχα. Αλλά αυτή η εκδοχή δεν είναι η μόνη.

Ειδικά για το μυστήριο των πειστηρίων υπάρχει ένα ένα τρίτο απόρρητο έγγραφο με κωδικό 509 και ημερομηνία σύνταξης 17-3-2009. Σε αυτό αναφέρεται ότι, παρά τις προσπάθειες να ελεγχθεί η αξιοπιστία του προηγούμενου ενημερωτικού σημειώματος, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο. Δηλαδή δεν επιβεβαιώνονται τα περί συμπλοκής μεταξύ Ρώσων και άγνωστων «τρομοκρατών» στη Νέα Μάκρη.

Ως εκ τούτου, η ΕΥΠ εκτιμά ότι οι πληροφορίες για την όλη υπόθεση δόθηκαν από Ρώσους αξιωματούχους, με σκοπό την παραπλάνηση και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων, κυρίως για να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους συμμάχους της, σε Δύση και Ισραήλ.

Τα δύο πρώτα ενημερωτικά σημειώματα είναι γνωστά, όχι όμως και το τρίτο, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στη δικαιοσύνη.  Το ότι για αυτό το περιεχόμενο αυτού του εξαφανισμένου σημειώματος είχαν ενημερωθεί τότε, τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, δεν κάνει καμία διαφορά. Απλώς αναδεικνύει τις ρίζες ενός παρα-μηχανισμού που είχε διαβρώσει επί σχεδόν δέκα χρόνια, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

To πρόσωπο δε που φέρεται να εξαφάνισε το επίμαχο σημείωμα που αναφέρεται παραπάνω, επανέρχεται στο προσκήνιο σχετικά με συνωμοσία, όπως κάνουν λόγο δημοσιεύματα, κατά της νυν ηγεσίας της ΕΥΠ.

Τρεις εφημερίδες, «Τα Νέα», η «Καθημερινή» και η «Αυγή», αποκαλύπτουν σε πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ τους την Παρασκευή ένα «κατασκοπικό θρίλερ» με στόχο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τον διοικητή της Γιάννη Ρουμπάτη.