Πολιτικη & Οικονομια

Ψηφίστηκε από τις επιτροπές της Βουλής η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) στέλνουν στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολοκληρώθηκε σε β΄ ανάγνωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα «μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας».

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το επίμαχο άρθρο 8, που δίνει το δικαίωμα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, και το οποίο έχει προκαλέσει αναταράξεις και διαφοροποιήσεις βουλευτών, τόσο στην συγκυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.

Τη διάταξη υπερψήφισαν στην αρμόδια Επιτροπή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, καθώς και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του ειδικού αγορητή του κόμματος, Γιώργου Λαζαρίδη.

Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, διευκρίνισε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το κόμμα της κράτησε μεν επιφυλάξεις περιμένοντας να γίνουν περαιτέρω αλλαγές, όπως δεσμεύτηκε η υπουργός Εργασίας, αλλά είναι θετικό στη διάταξη και θα την υπερψηφίσει στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν θα τεθεί θέμα κομματικής γραμμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Αρβανιτίδης, Μ. Τζελέπης και Λ. Γρηγοράκος αναμένεται να διαφοροποιηθούν στην Ολομέλεια, είτε καταψηφίζοντας είτε απέχοντας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την θετική στάση που εξέφρασαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή της ΝΔ, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη ΔΗΣΥ, καθώς και το «ναι» από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες, αποδείχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και να συναντιόμαστε σε μεγάλα ζητήματα.

Την αντίδραση της εισηγήτριας της ΝΔ Κατερίνας Μάρκου προκάλεσε πάντως η αιχμή του κ. Παπαδόπουλου «αν η θετική στάση της Ντόρας Μπακογιάννη ταρακούνησε τη ΝΔ». «Σαφώς δεν έχει πολιτική γραμμή η ΝΔ. Αυτό που εκφράζω εγώ ως εισηγήτρια είναι αυτό που εκφράζεται στη βάση της ΝΔ. Ο καθένας θα εκφράσει αυτό που θέλει και με τον τρόπο που θέλει», αντέδρασε η κ. Μάρκου.

Την αντίδραση όμως και του εισηγητή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Παπαδόπουλου για όσους αντιδρούν αρνητικά ότι «δεν πρέπει μεγάλα ζητήματα ώριμων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, να οδηγούν σε καταγγελτική θέση». «Πρέπει να παίρνουμε θέση ρωτώντας τη συνείδηση μας. Ο δήμαρχος του Βερολίνου και ο δήμαρχος του Παρισιού που έκαναν σύμφωνο συμβίωσης μας βάζουν σε σκέψεις για το τι είναι ώριμο και τι δεν είναι; Να δούμε αν ζευγάρια ετερόφυλα θα μπορούσαν να αναθρέψουν καλύτερα ένα παιδί;» σημείωσε.

«Εγώ λειτούργησα με μέτρο. Είμαι προσεκτικός πάντοτε. Κάναμε μια έντιμη συμφωνία και εκείνο που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση μάς κάνει όλους να καμαρώνουμε. Είμαστε η μακροβιότερη κυβέρνηση. Σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές και των δύο κομμάτων», σχολίασε ο κ. Λαζαρίδης. «Εμείς ζητούμε ενίσχυση των διαδικασιών κυρίως για τις μικρές ηλικίες. Η θέση μας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε μορφή ανάθεσης από ομόφυλα ζευγάρια. Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι ένα ακόμα βήμα και για την υιοθεσία. Δεν συμφωνούμε ούτε εμείς ούτε και η κοινωνία. Είμαστε ένας λαός με ηθικές και αξίες. Όπως και με το σύμφωνο συμβίωσης ήμασταν αντίθετοι. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις ,εμείς όμως διατυπώσαμε την αντίθεση μας να γίνουν ανάδοχοι γονείς», είχε τονίσει νωρίτερα ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

Ικανοποιημένη για την αποδοχή των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου από την πλειονότητα των κομμάτων, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κλείνοντας τη συζήτηση. «Θα πάμε όλη τη Βουλή μπροστά γιατί ακριβώς μας έβαλε σε μεγάλα ανοίγματα του νου. Σας καλώ και στην Ολομέλεια με τον ίδιο τρόπο να πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις και προτάσεις κομμάτων και φορέων προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με αυτές:

  • Αποσαφηνίστηκε στο άρθρο 8 ότι, μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων αναδόχων, η επιλογή γίνεται με βάση το συμφέρον του παιδιού και με ειδική αναφορά στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του.
  • Επίσης, στο άρθρο 6, λαμβάνεται υπόψη η άποψη του παιδιού και γίνεται ειδική μνεία στη γνώμη του ανηλίκου.
  • Δικαιούνται οι ανάδοχοι γονείς τις ίδιες άδειες για τη φροντίδα του ανηλίκου, με αυτές που έχουν και οι φυσικοί γονείς.
  • Ενισχύεται η εποπτεία και ο έλεγχος μετά την αναδοχή και προσδιορίζεται ότι θα γίνεται τουλάχιστο μία φορά το μήνα αλλά και έκτακτα.
  • Στο άρθρο 3 προστίθεται ότι αποκλείονται από την αναδοχή όσοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της ληστείας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αρχές της επόμενης εβδομάδας.