Πολιτικη & Οικονομια

Γκουρία σε Τσίπρα: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους

«Κάποτε γινόταν συζήτηση για "Grexit", τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για "Exit"»

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Καλωσορίζω για άλλη μια φορά στην Αθήνα τον Άνχελ Γκουρία», τον γενικό γραμματέα του Ο.Ο.Σ.Α, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του οργανισμού για την ελληνική οικονομία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις και προσέθεσε πως η παρουσία του βρίσκει τη χώρα μας «σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακρόχρονης περιπέτειας, στο τέλος του τρίτου συνεχόμενου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

«Η παρουσία του εδώ αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό γι' αυτό, και καθώς καθίσαμε να συζητήσουμε θυμηθήκαμε την πρώτη επίσκεψη του, το Γενάρη του '15», είπε ο πρωθυπουργός για να υπογραμμίσει: «Ήταν από τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια. Ήταν ένας μεγάλος αγώνας μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, με πίστεψε από την πρώτη στιγμή, και την προσπάθεια μας να γυρίσουμε την Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε και διαμήνυσε πως «θέλουμε αυτή η ανάπτυξη να είναι δίκαιη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, σημειώνοντας πως ήταν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. «Η Ελλάδα κάτω από αυτήν την εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή, με την εκπληκτική υπεραπόδοση των πλεονασμάτων, πήρε το διαβατήριο της για να βγούμε με καθαρό τρόπο, εξασφαλίζει τη σταθερή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις.

Υπογράμμισε πως έγιναν δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά αναγκαίες και σημείωσε πως η προοπτική για την ελληνική οικονομία βαδίζει πλεον σε δικαιότερο δρόμο.

«Συγκρούστηκαμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο σήμερα να δεχόμαστε από τον ΟΟΣΑ με την έκθεση που μας παρουσιάζει, τα στατιστικά μεγέθη εκείνα που αποδεικνύουν πως έχουμε βρεθεί σε ένα θετικό σημείο, ένα σημείο που μας επιτρέπει πάνω απ' όλα να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, είπε ότι «σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε εξαιρετικά υψηλές θέσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος, ως προς τη βελτίωση του ανταγωνισμου και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Επισήμανε επίσης πως σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα έχει πετύχει και στην αναβάθμιση των κοινωνικών δομών.

Αυτή η εξαιρετικά εργώδης μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και της δίνει τη δυνατότητα σήμερα, σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, να πάρει το διαβατήριο για την έξοδο από τα προγράμματα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πάντως πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη από επιπλέον μέτρα, αλλά έχει ανάγκη από ελάφρυνση μέτρων λιτότητας, έχει ανάγκη από ένα πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για να δημιουργηθεί χώρος για την καλύτερη ανάπτυξη».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, είπε πως με τον 'Ανχελ Γκουρία είχαν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν για το πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία τους το επόμενο διάστημα. «Τα προηγούμενα τρία χρόνια συνεργαστήκαμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες με βασικό στόχο την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και σήμερα νομίζω ότι η συνεισφορά του ΟΟΣΑ για την επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο ουσιαστική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με το δικό μας ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η μάχη θα είναι μια μάχη διαρκής, μάχη να αφήσουμε πίσω μας νοοτροπίες και κατεστημένες δυνάμεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την κατάρρευση και να βαδίσουμε ένα μέλλον που μας αξίζει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ιδίως το ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω μιας θετικής προσέγγισης» τόνισε και πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θέλει τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο να έχει το βασικό ρόλο, και υπό αυτή την έννοια στηρίζουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών και κατ' επεκταση ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο» υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ανχελ Γκουρία: Η Ελλάδα έχει θεραπευτεί. Πρέπει πλέον να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους

Τη συνδρομή όλων των μέσων ενημέρωσης για να επικοινωνήσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το πλεον φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο και η κυβέρνηση κατάφερε να το υλοποιήσει, ζήτησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία.

Με αναδρομή στην πρώτη τους συνάντηση, ο κ. Γκουρία είπε τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε το Grexit και τώρα έχουμε μόνο Exit, έξοδο από το πρόγραμμα, είπε δίνοντας συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση «για όσα κατάφερε».

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκουρία είπε πως η χώρα μας κατάφερε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και όπως σημειωσε, την επόμενη χρόνια η Ελλάδα ίσως ξεπεράσει σε ποσοστο το 2,3% και έτσι θα κινείται σε ποσοστά υψηλότερα του μέσου όρου της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Στα οικονομικά μεγέθη που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων στον δημοσιο τομέα, επίσης η χώρα μας καταγράφει θετικά ποσοστά, ανέφερε, ενώ χαρακτηρισε εντυπωσιακά τα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών.

Ειδικά για την ανεργία - αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα- εντούτοις υποχωρεί, και αυτό ειναι ένα θετικό χαρακτηριστικό, τόνισε ο γγ του ΟΟΣΑ.

Ο 'Ανχελ Γκουρία σημείωσε ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα πλέον και αυτό φαίνεται ακόμα και από τα «σπρεντς», τα οποία πλέον κινούνται κοντά στο 4%, και το χρέος αρχίζει και μειώνεται, όπως είπε, για να προσθέσει πως οι προκλήσεις παράμενουν.

Ζήτησε να ενισχυθούν οι επενδύσεις ως το μέσο για να διατηρηθεί η ανάπτυξη στη χώρα και πρόσθεσε πως ο ίδιος παραμένει πιστός στις μεταρρυθμίσεις. «Μεταρρυθμίσεις, ακόμα και μεταρρυθμίσεις για να μεταρρυθμίσουμε μια μεταρρύθμιση» είπε για να καταδείξει την ανάγκη «σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε μαζί του».

Αναφέρθηκε τόσο στις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και των Ελλήνων πολιτών που συνέδραμαν στο να αλλάξει η ρότα της χώρας. «Η Ελλάδα προχώρησε σε εξυγίανση και πλέον έχει θεραπευτεί» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γκουρία.

Ειδικά για το χρέος, ο γγ του ΟΟΣΑ είπε ότι η Η Ελλάδα έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες. Πρέπει πλέον να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους» τόνισε και επισήμανε πως η χώρα μας δικαιούται αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο ο κ. Γκουρία έδειξε πως κατανοεί τους πολιτικούς λόγους και περιορισμούς που προς το παρόν δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. «Τα κατανοούμε όλα αυτά, και εμείς στον πραγματικό κόσμο ζούμε» είπε και συμπλήρωσε: «αλλά πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση του χρέους».

Τέλος, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της χώρας, τη μέρα εκτός προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε αναφερόμενος στη συνεργασία του οργανισμού με την ελληνική κυβέρνηση: «Είμαστε εδώ να δουλέψουμε για εσάς, δουλεύουμε με εσάς».