Πολιτικη & Οικονομια

Σταμάτης Κριμιζής: Το οδυνηρό τέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας

«Ανατράπηκε η αξιοκρατία. Ήταν απελπιστικό»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2016 στην Καθημερινή, ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου  Ερευνάς και Τεχνολογίας, περιέγραψε τους όρους με τους οποίους ξεκίνησε την πορεία του στο Συμβούλιο, επί εποχής Διαμαντοπούλου όπως ο ίδιος επισημαίνει,  και πώς έφτασε με τη δικομματική κυβέρνηση να ανατραπεί  η αξιοκρατία. 

«Για μένα, ήταν μια όαση όταν έγινε το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνάς και Τεχνολογίας (2010), επί Διαμαντοπούλου, η οποία κάλεσε επιστήμονες από την αλλοδαπή, κυρίως. Λειτουργήσαμε όλοι με ενθουσιασμό, είδαμε ότι η χώρα χρειάζεται βοήθεια, κανείς δεν πληρωνόταν. Υπήρχαν ενθουσιασμός και σύμπνοια. Χρειαζόταν ένα μακρόπνοο σχέδιο για έρευνα και τεχνολογία.

Αυτή η «ενδεκάδα της αριστείας», όπως έλεγε η Διαμαντοπούλου, καινοτόμησε σε αρκετά πεδία. Χρησιμοποιήσαμε απολύτως αξιοκρατικές μεθόδους για να επιλέξουμε τους προέδρους των διαφόρων κέντρων. Επιπλέον, δημιουργήσαμε προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «αριστεία», για να τροφοδοτηθεί η βασική έρευνα στην Ελλάδα. Είχαμε τεράστια απήχηση. Κατατέθηκαν 1.500 προτάσεις. Επιλέξαμε διακόσιες.

Όσοι γνώριζαν, είπαν ότι το επίπεδό τους ήταν καλύτερο από αυτό που υπάρχει σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Εν τω μεταξύ, άλλαξε η κυβέρνηση, έφυγε η Διαμαντοπούλου, κόλλησε το θέμα στη γραφειοκρατία. Διαμαρτυρηθήκαμε.

Οι επικεφαλής ερευνητές, διαμάντια όπως σας λέω, δεν άντεχαν στο τέλος. Ανατράπηκε η αξιοκρατία. Ήταν απελπιστικό. Με την δικομματική κυβέρνηση δεν υπήρχε καμιά συνεννόηση... Εμείς, υπερηφάνως, τελειώσαμε το στρατηγικό αυτό σχέδιο που είναι τώρα στο ηλεκτρονικό ράφι της ΓΓΕΤ!»