Πολιτικη & Οικονομια

Οι τρεις πόλοι υπάρχουν. Τέταρτος θα γεννηθεί;

Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λοιπόν, όπως φαίνεται, το γυαλί της τρικομματικής έσπασε. Φάνηκε ότι κάπως τα βόλεψαν τη Δευτέρα και μάλλον κάπως θα τα βολέψουν σήμερα Τετάρτη (εί αι η συνέχεια της Δευτέρας), ωστόσο στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη κρίση οι τρεις εταίροι θα τα σπάσουν.

Εκ των πραγμάτων, οι εκλογές μοιάζει να πλησιάζουν. Κακές για την οικονομία, σύμφωνοι, αλλά μάλλον πλησιάζουν.

Υπάρχουν ήδη τρεις ισχυροί πόλοι: η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ. Είναι λοιπόν ξεπερασμένο να μιλάμε για «τρίτο πόλο». Μιλάμε πια για τέταρτο.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με την ατολμία που τους χαρακτήρισε ένα χρόνο στην κυβέρνηση, έχουν προσφέρει ένα μόνο πράγμα στον τόπο: την παραμονή στο ευρώ και τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν είναι λίγο, αλλά αυτό το ένα πράγμα θα το προσφέρει πολύ πιο πειστικά, πλέον, η πολύ ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία (με τη βοήθεια και του θέματος «ΕΡΤ»). Επομένως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κατεβαίνοντας χωριστά στις εκλογές, ανάμεσα στους παραπάνω πόλους, θα συνθλιβούν. Αλλά ακόμα κι αν κατέβουν σε σύμπραξη μόνο μεταξύ τους, πάλι πολύ χαμηλά θα βρεθούν. Προτείνω να βάλουνε στην άκρη τις ιδιωτικές στρατηγικές τους και να συνεργαστούν σε ευρύτερο σχήμα.

Από την άλλη, διάφοροι σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, ρεαλιστές οικολόγοι, κινήσεις του χώρου, ομάδες και ανεξάρτητες προσωπικότητες δεν έχει νόημα να κατέβουν μόνοι τους, κανείς δεν περνάει το 3%. Πρέπει επίσης να συνεργαστούν σε ευρύτερο σχήμα. Μόνοι τους οι σοσιαλδημοκράτες ή μόνοι τους οι φιλελεύθεροι δεν περπατάνε.

Προτείνω να αποφευχθούνε οι «κακές» λέξεις. Ας μην υπάρχει μέσα στην ονομασία του το «φιλελεύθερο», ούτε το «σοσιαλιστικό», το «κεντροαρστερό». Το συμμαχικό σχήμα ας ονομαστεί «μεταρρυθμιστικό», «ρεαλιστικό», «λογικό», «εκσυγχρονιστικό», «κεντρώο» ή ό,τι άλλο. Αφού επί της ουσίας όλος ο αυτός ο κόσμος συμφωνεί στη μεταρρύθμιση. Επίσης, τα φθαρμένα πρόσωπα ας παραμερίσουν, είναι βαρίδια. Όλοι ξέρουμε ποια είναι. Δεν φέρνουν κόσμο, ακριβώς το αντίθετο, απωθούν, διώχνουν. Τα καθαρά και ηθικά πρόσωπα όλων των επιμέρους προαναφερθέντων χώρων (συγνώμη για τις φθαρμένες λέξεις, αλλά δεν υπάρχουν άλλες) ας πάρουν την πρωτοβουλία.

Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να συντμηθεί. Η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη, η κρίση προχωρεί, οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Τόσο τα συγκροτημένα κόμματα, όσο και οι κινήσεις, ας βιαστούν για τον τέταρτο πόλο. Αλλιώς ξέρουν πολύ καλά τι τα περιμένει. Τουλάχιστον, είμαι βέβαιος ότι το ξέρουν σίγουρα καλύτερα απ’ ό,τι ένας απλός ψηφοφόρος, όπως εγώ.

d.fyssas@gmail.com