- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Guardian για ΔΝΤ: Μην ξεγελιέστε
«Νωρίτερα από ό,τι αναμένεται και όχι αργότερα, πιστεύει το ΔΝΤ, ότι η ανάκαμψη θα ξεθωριάσει»
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![ΔΝΤ ΔΝΤ](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/02/02/imf.jpg)
«Μην ξεγελιέστε». Αυτό ήταν το απλό μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Guardian, καθώς εξέδωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «νωρίτερα από ό,τι αναμένεται και όχι αργότερα, πιστεύει το ΔΝΤ, ότι η ανάκαμψη θα ξεθωριάσει. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενισχύεται από φορολογικές περικοπές που δεν είναι πραγματικά απαραίτητες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις. Οι αναταραχές στην ευρωζώνη – που χαρακτηρίζεται από ένα γηράσκοντα πληθυσμό και αυτό που το ΔΝΤ θεωρεί ως "έλλειψη δέσμευσης για οικονομικές μεταρρυθμίσεις" - δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντιμετωπίζονται προς το παρόν από τις πολιτικές τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ».
Κατά τον Guardian, «το Ταμείο ανησυχεί για το γεγονός ότι οι περικοπές φόρων του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν τελικά να προσθέσουν προστατευτικές πιέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη έντονο εμπορικό έλλειμμα και οι περικοπές θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζήτηση και αύξηση των εισαγωγών. Αντίθετα, τα μεγάλα κράτη εξαγωγών, όπως η Γερμανία και η Κίνα, θα δουν τα ήδη μεγάλα πλεονάσματά τους στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να επεκτείνονται περαιτέρω εάν δεν αναλάβουν δράση για την ενθάρρυνση των εισαγωγών».
«Κατά τα έτη που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, οι παγκόσμιες ανισορροπίες μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών χωρών ήταν μέρος του οικονομικού τοπίου, αλλά υπάρχουν δύο βασικές διαφορές μεταξύ του τότε και σήμερα. Το πρώτο είναι ότι το μεγαλύτερο κράτος, οι ΗΠΑ, είναι υπό την ηγεσία ενός Προέδρου που είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει προστατευτικές πολιτικές για τη μείωση αυτών των παγκόσμιων ανισορροπιών. Το δεύτερο είναι ότι μια δεκαετία με ασυνήθιστα αδύναμους ρυθμούς αύξησης των πραγματικών εσόδων σε όλη τη Δύση, έχει κάνει τους ψηφοφόρους πιο καχύποπτους με την παγκοσμιοποίηση. "Το άγχος για την τεχνολογική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση είναι σε άνοδο και, όταν συνδυάζεται με τις ευρύτερες εμπορικές ανισορροπίες, θα μπορούσε να προωθήσει μια στροφή προς εσωτερικές πολιτικές, διακόπτοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις", αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό που θα έπρεπε να συμβεί, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το σημερινό παράθυρο ευκαιριών για να προωθήσουν πολιτικές που οδηγούν σε υψηλότερη και πιο περιεκτική ανάπτυξη» καταλήγει ο Guardian.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο δήθεν παραπλανημένος πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξη για ποιο πράγμα "πανηγυρίζει";» διερωτάται ο Κ. Τσουκαλάς
Κλειστά τα σχολεία μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου
Σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση για τα Τέμπη
«Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα», αναφέρει ο Πρωθυπουργός
«Η βαριά κατηγορία περί της συγκάλυψης φαίνεται να κλονίζεται», τόνισε ο Υπ. Δικαιοσύνης
Από τις 15 Μαρτίου σε ισχύ η μεταρρύθμιση
Τσακωμός με έναρξη τα Τέμπη και τέλος τη Novartis
Aμειώτη η αντιπαράθεση του Περισσού με την Πλεύση Ελευθερίας
Μήπως υπάρχουν κάποιοι πρόσθετοι, μονιμότεροι παράγοντες που λειτουργούν ως τροχοπέδη;
Με αφορμή δημοσίευμα Σαββατιάτικης εφημερίδας
Tι ανέφερε ο υπουργός στα περί συγκάλυψης
«Επαναστάτες του καναπέ» - Καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
«Τελειώνει αυτή η ιστορία» - Όσα διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε ένα τόσο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον η Ελλάδα και πάλι περί άλλων τυρβάζει. Άγεται και φέρεται από απίθανες θεωρίες συνομωσίας στημένες πάνω στον φρικτό θάνατο 57 ανθρώπων
Ξεκινά ένα από τα πιο επιδραστικά φόρουμ διεθνώς για ζητήματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων
Η ανάρτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
«Εγώ τη θυμάμαι να διαφημίζει την TELESTET, δεν θυμάμαι να ήταν κομουνίστρια»
«Ο Πάνος Θεοδωρίδης ήταν η σπάνια σύνθεση ενός αναγεννησιακού ανθρώπου που λάτρευε τον Ανατολικό και τον Δυτικό Μεσαίωνα»
Χρειαζόμαστε σοβαρή εναλλακτική κι αυτή τη στιγμή άλλη σοβαρή εναλλακτική δεν μοιάζει να υπάρχει
Πώς θα την εξασφαλίσουν οι δικαούχοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.