- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ξεκινά σήμερα το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ - Το πρόγραμμα
Τι δηλώνουν Αγοραστός και Πατούλης
Με θέμα «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους - Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη» αλλά το «βλέμμα» στραμμένο στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την Αυτοδιοίκηση καθώς και στο εκλογικό της σύστημα, με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ξεκινούν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, οι διήμερες εργασίες του πρώτου κοινού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Οι εργασίες του συνεδρίου, που θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες αιρετοί και των δυο βαθμών της Αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσουν με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Επίσης έχουν κληθεί να μιλήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, πολιτικοί αρχηγοί.
Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι την Πέμπτη το πρωί, δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, θα μιλήσουν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Την πρώτη μέρα των εργασιών θα μιλήσουν επίσης οι πρόεδροι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, Κώστας Αγοραστός και Γιώργος Πατούλης καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων στα δυο αυτά θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Και τις δυο ημέρες αναμένεται να τοποθετηθούν δεκάδες σύνεδροι.
Αγοραστός: Χρειάζονται βαθιές τομές, οραματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση
Δεν πρέπει να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει στην Αυτοδιοίκηση με την επικείμενη μεταρρύθμιση του θεσμικού της πλαισίου, τονίζει σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «χρειάζονται βαθιές τομές, οραματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η σημερινή ετεροβαρής σχέση μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των αυτοδιοικητικών θεσμών προς όφελος της κοινωνίας». Και αυτές οι προτάσεις, αναφέρει, θα συζητηθούν στο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οι διήμερες εργασίες του οποίου ξεκινάνε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Το οποίο, υπογραμμίζει, αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Ολόκληρη η δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι η ακόλουθη:
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο κοινό συνέδριο Περιφερειών και Δήμων, το συνέδριο της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης.
Είναι συνέδριο με το οποίο και στο οποίο αποδεικνύουμε στην πράξη την κοινή μας βούληση να προτάξουμε όσα - μεγάλα - μας ενώνουν υπερβαίνοντας όσα - μικρά - μας χωρίζουν.
Είναι συνέδριο με το οποίο και στο οποίο επαναβεβαιώνουμε στην πράξη την κοινή μας θέση ότι η δύναμη της Αυτοδιοίκησης έγκειται στην ενότητά της.
Είναι συνέδριο με το οποίο και στο οποίο αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε τη θέληση να αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις για την Αυτοδιοίκηση και την ελληνική κοινωνία μέσα από γνήσιο δημοκρατικό διάλογο.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι συνέδριο απλά για να συζητήσουμε το κυοφορούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, άλλωστε, ακούμε μήνες τώρα αλλά δεν το βλέπουμε…
Το συνέδριό μας αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Το συνέδριό μας αφορά την ελληνική κοινωνία συνολικά και κάθε οικογένεια, κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Διότι η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει πολύπλευρο και νευραλγικής σημασίας ρόλο στην καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στο να κρατηθεί όρθια η ελληνική κοινωνία στην κρίση με τις πρωτοβουλίες, το έργο, την αποτελεσματικότητά της.
Η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί και αξίζει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην επόμενη ημέρα για την πατρίδα μας. Ενισχυμένοι με, προσωπικό, αρμοδιότητες, πόρους και την κανονιστική αρμοδιότητα, Περιφέρειες και Δήμοι μπορούν να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί για την κοινωνία και την πατρίδα μας.
Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο ή τίποτε διαφορετικό απ' ότι ισχύει στις άλλες, τις περισσότερες, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.
Το βεβαιώνουν άλλωστε διεθνείς οργανισμοί και επιστημονικές μελέτες: όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός αποκέντρωσης μιας χώρας, όσο ισχυρότεροι είναι οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα των πολιτών.
Η επικείμενη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί και προφανώς δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξαντληθεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Χρειάζονται βαθιές τομές, οραματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η σημερινή ετεροβαρής σχέση μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των αυτοδιοικητικών θεσμών προς όφελος της κοινωνίας.
Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε διεξοδικά στο πρώτο κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης με ένα και μόνο στόχο: τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη προσφορά στο συνάνθρωπό μας».
Πατούλης: Κόκκινη γραμμή η απλή αναλογική
«Δε θα συνηγορήσουμε στη παράλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην επιτροπεία της από διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς» δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μ΄αφορμή το κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. «Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταρρύθμιση δε σημαίνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος και εφαρμογή της απλής αναλογικής» η οποία «για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή η εφαρμογή της», υπογραμμίζει. Επίσης δηλώνει ότι αναμένει από τον αρμόδιο υπουργό κ.Σκουρλέτη, στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο να απαντήσει ξεκάθαρα σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν για τη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , είναι η ακόλουθη: «Το μήνυμα του σημερινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ είναι ότι η Αυτοδιοίκηση ενωμένη και πιο ώριμη από ποτέ διεκδικεί μια πραγματική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους η οποία θα στηρίζεται στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταρρύθμιση δε σημαίνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος και εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η μεταρρύθμιση επιβάλλεται να δίνει λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και θα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί ως όργανο μικροπολιτικών συμφερόντων. Η αποτελεσματική λειτουργία των δήμων δεν εξασφαλίζεται με συστήματα όπως αυτό της απλής αναλογικής.
Δε θα συνηγορήσουμε στη παράλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην επιτροπεία της από διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς. Περιμένουμε σήμερα από τον Π. Σκουρλέτη να μας απαντήσει ξεκάθαρα για τις προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν για τη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή. Για τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση απαιτούνται:
- Mεταφορά πόρων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, προς τα κάτω, προς την Αυτοδιοίκηση.
- Να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικότητας
- Λειτουργία ενός Μικρού, Ευέλικτου, με Στρατηγικό Χαρακτήρα Κεντρικού Κράτους. Και η μεταβίβαση όλο και περισσότερων λειτουργιών προς την αυτοδιοίκηση,
- Να δοθεί στην Αυτοδιοίκηση το 8% των πόρων του ΑΕΠ,
- Να γίνει φορολογική αποκέντρωση.
- Να έχει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και απευθείας πρόσβαση, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
- Να μην παίρνει η Κυβέρνηση τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης από το Πράσινο Ταμείο και να της δίνει τη δυνατότητα να τα διαχειρίζεται αυτή για περιβαλλοντικά έργα.
- Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των παραλιών τους.
- Να μπορούν να προσλαμβάνουν οι Δήμοι το προσωπικό που χρειάζονται για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες
- Να έχουν οι Δήμοι τους πόρους και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία των σχολείων των Δήμων, για τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης των πόλεων τους.
- Να διαχειρίζονται οι Δήμοι τα απορρίμματά τους
- Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο, στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων τους.
Απαιτούμε μία καλύτερη Αυτοδιοίκηση για μία καλύτερη Ελλάδα. Μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες θα είμαστε απέναντι σε όσους επιχειρήσουν τη διάλυση των Δήμων μας».