- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Όταν «φυτεύονται» σημαίες κάποιοι πρέπει να ανησυχούν σοβαρά
Οι Φούρνοι, οι Καμμένες γέφυρες και το «Βαθύ Κράτος»
Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας με πρόσχημα την υποβολή εκ μέρους της Άγκυρας συλλυπητηρίων για τον θάνατο του έλληνα πιλότου, καλλιέργησε την αίσθηση της εκτόνωσης στα ελληνοτουρκικά. Εις μάτην. Ήδη από το βράδυ της ίδιας ημέρας οι άμεσοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου δεν έκρυβαν τις ανησυχίες τους. Η συνομιλία δεν ήταν ακριβώς «τόσο θετική» όσο ερμηνεύτηκε εν θερμώ.
Είχε ωστόσο προηγηθεί ένα σημαντικό γεγονός. Την επομένη του περιστατικού στη νησίδα ΡΩ το Μαξίμου κυκλοφόρησε ένα non paper το οποίο ξένισε τους δημοσιογραφικούς και διπλωματικούς κύκλους. Η σύνταξη, η ορολογία, το ύφος του non paper δεν παρέπεμπε στα «συνήθη». Αντιθέτως, για πρώτη ίσως φορά το Μαξίμου διεμήνυε εμμέσως πλην σαφώς πως ως προς τα ελληνοτουρκικά έχει τον πρώτο λόγο αλλά και πως είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και μάλιστα εκ του σύνεγγυς.
Τι είχε αλλάξει άραγε; Ποιος (ποιοι) ήταν ο πραγματικός συντάκτης του πρωθυπουργικού non paper; Πολλά λέγονται και ακόμη περισσότερα υπονοούνται.
Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε δημοσιεύθηκαν ενυπογράφως άρθρα τα οποία συνέκλιναν σε μία αποδοχή. Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο είναι οριακές, αλλά και πως ο βασικός πλέον συνομιλητής του Μαξίμου στο Υπουργείο Άμυνας είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης. Υπήρχαν και σαφείς αιχμές για τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος θεωρείται αυθεντικός ερμηνευτής των σκέψεων (και πράξεων Καμμένου). Με δεδομένο ότι οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Άμυνας είναι επιεικώς ανύπαρκτες το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγαν διπλωματικοί παρατηρητές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είναι πως στην Αθήνα τούτη δω την ώρα λειτουργούν ατύπως ή θεσμικώς τουλάχιστον τέσσερα κέντρα παραγωγής εξωτερικής πολιτικής. Το Μέγαρο Μαξίμου με το διπλωματικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και τον ίδιο προσωπικά. Το Υπουργείο Άμυνας με τον Πάνο Καμμένο και τον εσχάτως λαλίστατο Φώτη Κουβέλη, που για ανεξήγητους λόγους αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες ενώ είχε τοποθετηθεί στη θέση του ως «χωροφύλακας». Μάλιστα με δηλώσεις του φάνηκε πως «ζήλωσε την δόξα Καμμένου» και άρχισε τις παρεμβάσεις σε υψηλούς τόνους.
Το τρίτο κέντρο είναι προφανώς το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Νίκος Κοτζιάς λειτουργεί αυτόνομα και αυτάρεσκα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ερωτηθείς πολύ πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου σε ένα πέρασμά του από τα δημοσιογραφικά στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν θα κρίνω την πολιτική που ακολουθεί ο Νίκος Κοτζιάς. Ένα έχω να σας πω. Εγώ δεν τον έκανα ποτέ υπουργό Εξωτερικών». Αυτό στην πολιτική λέγεται «εκτέλεση με θηλιά από μετάξι».
Την Παρασκευή που μας πέρασε κοιμηθήκαμε με την αίσθηση πως στην Αθήνα κάτι είχε συμβεί και πως το λεγόμενο «Βαθύ Κράτος» με τις συνιστώσες του είχε αναλάβει κάποιο σημαντικό ρόλο στη διαχείριση τουλάχιστον ενός βασικού κομματιού. Των ελληνοτουρκικών - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Κύπρο - ΑΟΖ. Τη Δευτέρα ξυπνήσαμε με το περιστατικό στους Φούρνους. Το ΓΕΕΘΑ δήλωνε πως δεν αντελήφθη τίποτε. Στην Άγκυρα το επίσημο τουρκικό κράτος έκανε λόγο για αποστολή ενόπλων βατραχανθρώπων στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» από την οποία κατέβασαν και πήραν μαζί τους την ελληνική σημαία. Κάτι νεαροί με μπλουζάκια της «Θύρας 7» αναρτούσαν φωτογραφίες από την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας επί της βραχονησίδας (και σε άλλες τέσσερις). Ακολούθησαν δηλώσεις των νεαρών, του δημάρχου Φούρνων κ.λπ. Το Λιμενικό άρχισε περιπολίες. Οι Τούρκοι δεν ανάρτησαν κάποιο βίντεο από την «επιχείρησή» τους η οποία κατά την Άγκυρα πραγματοποιήθηκε Κυριακή βράδυ. Η ελληνική σημαία πάντως με κιάλια ή χωρίς φάνηκε να ανεμίζει επί του «Μικρού Ανθρωποφάγου» την Τρίτη το πρωί.
Την παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, συνελήφθηκαν στην Κάλυμνο τρεις νεαροί. Είχαν εντοπιστεί και κάτι προετοίμαζαν. Μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και αποδείχτηκε ότι ήταν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης Combat 18 (βρετανικής καταγωγής αλλά ελληνικής εκδοχής). Απεφεύχθη την τελευταία στιγμή κάποια μεθοδευμένη προβοκάτσια εκεί μεταξύ Ιμίων, Στρογγύλης κ.λπ. Τι λοιπόν συνέβη μετά το Πάσχα στους Φούρνους με τους τρεις επισκέπτες νεαρούς που με ένα τοπικό τετράμετρο κρισκράφτ της πλάκας γεμάτο γαλανόλευκες «φύτεψαν» σημαίες σε 5 βραχονησίδες;
Η Αθήνα τη Δευτέρα το απόγευμα διέψευδε κατηγορηματικά πως υπήρξε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τους Φούρνους τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η Άγκυρα κλιμάκωνε μεθοδικά με νέες διαρροές στα ΜΜΕ. Τη Δευτέρα το πρωί «έσκασε» και η είδηση πως η Τουρκία μέσω της Πρεσβείας της στην Αθήνα είχε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές σε διάφορα επίπεδα για τη σημαία επί της βραχονησίδας. Οι «επαφές» της τουρκικής πρεσβείας είναι ιχνηλατίσιμες. Πόθεν προέκυψαν και πότε έγιναν, αν ποτέ υπήρξαν τέτοιες επαφές; Τη Δευτέρα που μας πέρασε το μεσημέρι, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί παρατηρητές στην Αθήνα ανέμεναν με αγωνία το πώς θα κλιμακώσει η Τουρκία στο αμέσως επόμενο διάστημα. Με ένα βίντεο μήπως; Με άλλα ντοκουμέντα που θα αποδείκνυαν πως τα τουρκικά ΟΥΚ πραγματοποίησαν ρεσάλτο στους Φούρνους; Εκτός αν ένθεν κακείθεν παίχτηκε μία κακόγουστη εκδοχή του «Λούφα και παραλλαγή Νο 2».
Τη Δευτέρα αργά το πρωί, ο πολιτικός εταίρος του Ερντογάν, ακροδεξιός Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με δήλωσή του ζητούσε πρόωρες εκλογές οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν στις 26 Αυγούστου του 2018 (ημέρα της μάχης του Σαγγαρίου). «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του 2019 για εκλογές. Με τον αέρα μιας νέας νίκης (εννοεί το Αφρίν) οι εχθροί της Τουρκίας θα πάρουν το μάθημα που τους αξίζει» συμπλήρωσε ο επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων». Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εξετάζει σοβαρά το αίτημα. Η τουρκική αντιπολίτευση δήλωσε «έτοιμη για την αναμέτρηση». Μήπως αυτή η εξέλιξη εξηγεί επαρκώς κάποιες από τις σκοτεινές πτυχές των εξελίξεων στο Αιγαίο; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Πάντως έως τις 15 Μαΐου, οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν αιτηθεί ασύλου θα αποφυλακιστούν. Τα δύσκολα (και τα «θερμά») είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.